Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam e39 98r w sedanie, odkąd ją kupiłem na nierównej drodze słyszę skrzypienie jednej części tylnej kanapy tej za kierowcą.

Gdy ktoś siedzi z tyłu, lub dociśnie ręką skrzypienie ustaje, co można zrobić żeby się tego pozbyć ?

z góry dziękuje za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A może to skrzypi ci zawieszenie z tyłu?

Bardzo często się to w e39 zdarza.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego jak ktoś usiądzie to dociąży zawieszenie i też może być zmiana.

Ale twoje auto więc pewnie wiesz lepiej.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Ja o fotelu pisałem bo zobaczyłem tytuł tematu.

Jeśli to kanapa to tam masz niewiele połączeń. Wyjmij siedzisko i sprawdź czy bez niego jest to samo. Jedyna możliwość to luzy na łączeniu bo siedzisko nie ma w środku sprężyn czy innych metalowych elementów

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz worek na narty?

Jeżeli nie to sprawdź blachę pod otwór na worek na ścianie grodziowej.

Ona z reguły jest perforowana i czasem w jednym miejscu ten "spaw" puści i zaczyna się skrzypienie.

pzdr

yaz

Opublikowano
Kolego jak ktoś usiądzie to dociąży zawieszenie i też może być zmiana.

Ale twoje auto więc pewnie wiesz lepiej.

jak ktoś z tyłu siedzi to dalej skrzypi, dociśnie lekko oparcie i przestaje, lub otworze tylnią kanape i też przestaje tak jakby obcierał fotel na tym zamku czy coś, myślałem ze ktoś z was miał może podobny problem. Otwór na narty jest

Opublikowano
Zapewne masz rozkładaną kanapę. Więc rozłóż oparcie i wtedy zobaczysz 1-cm na całą szerokość listwę z czegoś w rodzaju winylu/gumy - jest przymocowana do półki pod szybą i stanowi swego rodzaju "uszczelkę" pomiędzy półką a oparciem kanapy (na oparciu kanapy od tyłu powinieneś zobaczyć lekko wygnieciony materiał na całej szerokości dokładnie na wysokość 1cm - to miejsce styku oparcia z tą listwą). To właśnie ta listwa skrzypi w kontakcie z mechatym materiałem obicia oparcia. Ja u siebie nakleiłem i delikatnie przyszyłem do tylnej części oparcia taśmę parcianą (taką jak do owijania kabli) i skrzypienie ustało. Nim zaczniesz coś szyć, to oczywiście najpierw zrób test z przyklejeniem taśmy.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Zapewne masz rozkładaną kanapę. Więc rozłóż oparcie i wtedy zobaczysz 1-cm na całą szerokość listwę z czegoś w rodzaju winylu/gumy - jest przymocowana do półki pod szybą i stanowi swego rodzaju "uszczelkę" pomiędzy półką a oparciem kanapy (na oparciu kanapy od tyłu powinieneś zobaczyć lekko wygnieciony materiał na całej szerokości dokładnie na wysokość 1cm - to miejsce styku oparcia z tą listwą). To właśnie ta listwa skrzypi w kontakcie z mechatym materiałem obicia oparcia. Ja u siebie nakleiłem i delikatnie przyszyłem do tylnej części oparcia taśmę parcianą (taką jak do owijania kabli) i skrzypienie ustało. Nim zaczniesz coś szyć, to oczywiście najpierw zrób test z przyklejeniem taśmy.

Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to u ciebie teraz wygląda ?