Skocz do zawartości

320d Parujące szyby po wymianie filtra kabinowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wymieniłem wczoraj olej oraz komplet filtrów (wszystkie Mann Filter) i po tym zabiegu parują mi szyby, gdy wyłączę klimatyzację, poprzedni filtr był nawet brudny (miał równy rok) ale szyby nigdy nie parowały. Włożyć się tego źle nie da bo są 2 nóżki od dołu i jedna od góry i tylko tak pasuje. Dla mnie to dziwne, ponieważ z reguły jest na odwrót, że to przed wymianą parują szyby ;)

Podejrzewam, że będzie nie tak coś z parownikiem, muszę sprawdzić czy woda się skrapla od dołu i po dłuższej jeździe na klimie, po jej wyłączeniu przez 2 minuty na zwykłym nawiewie był troszkę nieprzyjemny zapach. Klima nabijana i odgrzybiana rok temu.

Opublikowano
Moze jest odwrotnie zalozony, u siebie mam identyczne objawy po tym jak wyjmowalem filtr i spowrotem stary wsadzilem. Jutro go odwroce bo ewidetnie po tym to sie zaczelo
Opublikowano
Dziś jechałem tylko że w upale i jestem pozytywnie zaskoczony tym, że po wyłączeniu klimy NIE leci nieprzyjemny zapach ! :) a już myślałem, że to parownik. A pod samochodem pięknie kapie woda, także odpływ też jest drożny. Zobaczę jeszcze czy będzie parować.
Opublikowano

podpnę się pod temat

mam taki sam problem z parującymi szybami

po wyłączeniu klimy szyby parują od razu i na chwię leci taki niezbyt przyjemny zapach czuć że leci wilgotne powietrze

wydaję mi się że powodem tego jest zapchany odpływ skroplin z parownika bo z pod auta na załączonej klimie nic nie kapie

jakieś pomysły jak go przepchać?

Opublikowano
Robiles cos czy tak po prostu?

Z czym? Wymieniłem roczny filtr kabinowy. Przykry zapach zaczął się po zimie i myślałem, że to przez to że nie używałem klimy... A to jednak filtr już swoje pachniał. Po wyłączeniu klimy też ma coś kapać chyba tak?

Opublikowano
Wymieniłem u siebie filtr kabinowy i miałem także zaparowaną przednią szybę. Po około 2-3 dniach przestało parować. Widocznie tak musi być :lol: