Skocz do zawartości

Gniazdo OBD2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy w e30 523i z 15.04.1999r. znajdę gniazdo OBD 2?

Wiem, że w poliftach znalazły się one.

Sprawa jest pilna, bo pojutrze jadę po nią do Niemiec i chciałbym kupić zestaw diagnostyczny OBD2 (łączy się przez bluetooth ze smartfonem).

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiście źe ma.

Prawie wszystkie bmw przed 2000 mają gniazdo diagnostyczne okrągłe 20 pin pod maską , źeby podłączyć interfejs bezprzewodowy musisz mieć taką redukcje

http://i610.photobucket.com/albums/tt181/malysz1976/Mobile%20Uploads/71V5TbJGuDL._SX355__zpsn2hqgtmv.jpg

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Autor
Jasne, czyli kupuję przejściówkę i po sprawie. Jest to jedyne gniazdo?
Opublikowano
  • Moderatorzy

Po 98r masz obdII pod kierownicą po lewej do diagnostyki silnika, możesz tam zwykłego dongla na BT podpiąć.

Okrągłe jest do pozostałych modułów.

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie o to mi chodziło :) dzięki wielkie!

Poza tym opłaca się kupić urządzenie na bt, czy lepiej klasycznie- przewód i laptop? Czy urządzenie łączące się ze smartfonem zapewni mi te same opcje?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolega ma BT interfejs i był z niego zadowolony do momentu jak podpiołem mu kabel z laptopem .

BT nie jest w stanie sprawdzic wszystkiego w aucie - tylko podstawa :( kasowanie błędów i to nie wszystkich (wyświetlany jest nr błędu ,a nie nazwa) przez kabel z programami np INPA NCS ISTA moźna zbadać wszystko w aucie ,rejestrować sterowniki , kodowanie-zmiana ustawień , doposaźenia itd

Edytowane przez malysz1976

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po 98r masz obdII pod kierownicą po lewej do diagnostyki silnika, możesz tam zwykłego dongla na BT podpiąć.

Okrągłe jest do pozostałych modułów.

Tutaj byłbym ostrożny.

Miałem E39 z 1998.12.01.Było gniazdo OBD II pod kierownicą ale nie było fabrycznie podpięte (po podpięciu nic nie wskazywało) więc do diagnostyki było tylko gniazdo ODB pod maską silnika.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zgadza się :cool2:

Przed 2000 było zamieszanie z tymi gniazdami jedne miały przy silniku i pod kierownicą ,ale w większości tylko przy silniku .

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki za pomoc :)

Póki co pożyczyłem od znajomego profesjonalny sprzęt Boscha do diagnostyki i czujnik grubości lakieru.

Temat do zamknięca.