Skocz do zawartości

Remont silnika M52B20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam taki problem autko lyka mi troche oleju przez co kopci i szwankuje 5 cylinder (zimny chodzi ok na zagrzanym przerywa lub wogole niechodzi) i planuje wymiane pierscieni i uszczelniaczy lecz nie mam pojecie dojakiego warsztatu w Nowej Soli k.Zielonej Góry mam oddac autko.

Zeby bylo szybko dobrze i nidrogo :)

Prosze o pomoc

Z gory dziekuje

Opublikowano
robiłeś pomiar ciśnienia i próbę olejową?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie, ale olej napewno przepala.

Na ostatniej diagnostyce byl blad cewki 5 wyczyscilem ja zaizolowalem dodatkowo wrazie przebic i przelozylem na cyl.1.

Teraz pojezdze i zobacze czy bedzie dalej blad 5 czy teraz 1 jak 5 to bedzie trzeba chyba instalacje sprawdzic.

Opublikowano
Wiesz ze koszt przekroczy 2 tys za remont? Jedz do przylepu w Zielonej i kup cały silnik od chłopaków może mają jakiś na aucie lub poczekaj jak będą mieli.
Opublikowano

Cewki się wymienia a nie rzeźbi.

Jak juz chcesz remontować to może coś mocniejszego 2.5 albo 2.8. Odpowiedz sobie sam czy warto ratować 2.0

szukam
Opublikowano

będzie drogo i nie wiadomo jaki efekt nie skończy się na pierścieniach i uszczelniaczach

trzeba zrobić głowicę itd,itp

taniej wyjdzie swap

Opublikowano
ale silnik używany to kot w worku, może okazać się padaką
Opublikowano
Dlatego doloz zlotowek i mozesz zrobic remont wiekszego silnika.
szukam
Opublikowano
M52 to dobre motory i żeby nie okazał się padaką trzeba kupić taki który jest na aucie.
Opublikowano
niby tak ale z autopsji wiem, że nie jest to łatwe. szukałem zimą i dałem sobie spokój. kota w worku nie chciałem a te które siedziały w aucie delikatnie mówiąc nie budziły zaufania. ale kolega może będzie miał więcej szczęścia
Opublikowano
  • Autor
Wiec co mam robic i od czego zaczac zeby nie zginac w koszta, a upewnic sie ze naprawic niskimi kosztami (1000zl) sie da.
Opublikowano

Robić remont Góra i dół za 1000zl? Niewykonalne. Głowice za tyle nie zrobisz.

Tak jak mówiłem jedz do przylepu lub zadzwoń i zobacz czy coś mają dobrego. To jest klinika bmw zielona Góra.

Opublikowano

zmierz kompresję i zrób próbę olejową,wtedy będziesz wiedział w jakim stanie jest silnik i czy traci kompresje przez zawory czy pierścienie

uszczelniacze zaworowe można wymienić bez zdejmowania głowicy-choć nie jest łatwo

i wtedy w miarę tanio,możesz trochę zaradzić

czy kiedykolwiek wymieniałeś odmę? tamtędy też potrafi łyknąć sporo oleju

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Dopiero go kupilem i czekam az dadza znac z ZG odnosnie nowego silnika bo w moj na 900km wlalem juz 2l oleju wiec wydaje mi sie ze juz nie ma co tu robic