Skocz do zawartości

E61 Kłopoty z NIVO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co jakiś czas zdarzają mi się problemy z pneumatycznym zawieszeniu w moim 530d - wyskakuje błąd "Level Control System Failure". Kompresor pracuje (słychać go), auto nie opada, więc zakładam, że miechy trzymają ciśnienie.

Interesująco robi się, kiedy zajrzymy do sekcji zawieszenia pneumatycznego w INPIE:

d4ecdc7aa9c6.png

Czy takie są objawy uszkodzonego modułu NIVO?

Opublikowano
Na początek może przejrzyj instalacje idącą do niego i złącze.
Opublikowano

Level control failure potrafi też wyskoczyć przy wydłużonym czasie pracy kompresora.

W DIS-ie bedzie widać.

Ale jak kolega wyżej wspomniał popatrz na wężyki-u mnie był lekko przytarty(mała dziurka) zaraz na tłoczeniu z kompresora-no chyba, że już tył leży.

Ciekawy jest też temat:

viewtopic.php?f=73&t=188852

i ten:

viewtopic.php?f=73&t=138610&start=75

Opublikowano
U mnie tak samo, wyskakuje blad ale zauwazylem ze wtedy auto jest nadymane wysoko wiec to chyba wina czujnika obciazenia, nie mam wody w kole zapasowym, kompresor zalacza sie jak nalezy, poprawcie mnie jak sie myle
Opublikowano
  • Autor
Okej, dzięki za podpowiedzi - sprawdzę przewody i podłączę się z DIS-em pod auto. Dam znać, co i jak.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie kilka dni temu auto opadlo u juz sie nie podnioslo, powod zepsuty rozdzielacz na kola. Zakupilem nowy ( ogolnie nie dostepny osobno) i sie napompowal. Wyskakuje jeszcze czasem blad ale to juz raczej wina kompresora bo kilkarazy sie wlaczy i bledu nie ma. Chyba nie daje juz dobrego cisnienia i glosno pracuje. Regenerowany z gwarancja mozna kupic za 650zl.
Opublikowano
Sprawdź też brązowy przekaźnik we wnęce koła zapasowego - tam się podobno lubi zbierać woda w e61 (chociaż nikt nie wie skąd). Ja sobie ostatnio przez własną głupotę zalałem bagażnik i popaliło wszystko - a tam jest sterownik od poziomowania zawieszenia oraz PDC i przekaźniki...
Tomek
Opublikowano
U mnie nie ma wody. Dzisiaj zakladalem dystanse i auto mi opadlo i kompresor juz sie nie wlaczyl, do tego glosno pracowal. Podobno mogly sie nadpalic styki w kompresorze, tak sie dowiedzialem od speca od kompresorow samochodowych. Kiepsko, nie da sie jezdziz
Opublikowano
Skonczylo sie regeneracja kompresora, efekt jest nieziemski :-D
Opublikowano
i gdzie regenerowales?
wwo_j
Opublikowano
Na allegro znalazlem firme Mototech, zajmuja sie tylko kompresorami do aut, szybka akcja, koszt 650zl. Ja osobiscie polecam. Przed naprawa warto zadzwonic i powiedziec co sie dzieje to doradzi co trzeba zrobic