Skocz do zawartości

520d kiedy włączają się welcome lights?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem E61 po lifcie. W iDrive włączyłem funkcję welcome lights, ale zauważyłem że światła nie zawsze się włączają. Po dłuższym postoju w garażu podziemnym nie odpala świateł. Jak zamknę auto i od razu otworzę ponownie wszystko działa. Nie wiem o co chodzi. Czy musi być ciemno, żeby welcome lights się zapaliły? Auto stoi w garażu podziemnym tuż pod lampą.

Pokrętło świateł mam przełączone na "auto".

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możesz mieć słaby akumulator,wtedy nie zawsze będą się włączać.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Potwierdzam, słaby akumulator.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy, trafna diagnoza :cool2: wczoraj padł mi akumulator. W związku z tym trzeba rozejrzeć się za nową baterią. W bagażniku obecnie mam Boscha 95Ah 800A P+ S4 013 ale czytałem, że ma nienajlepsze opinie. Co polecacie żeby trochę z tym pojeździć? Rozumiem, że parametry muszą być identyczne żeby tego nie kodować?

Swoją drogą padające welcome lights to całkiem dobry sposób powiadamiania o słabym stanie akumulatora ;) Jak się teraz zastanowić to faktycznie odpalały się tylko bezpośrednio po jeździe, jak aku był doładowany, po nocy już nie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I jedz na komputer bo pewnie IBS masz uwalony abo odłączony.

Akumulator nie powinien się tak sam z siebie wyładować żebyś nie mógł odpalić i powinny przychodzić informacje o słabym stanie baterii.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Akumulator nie padł sam z siebie. Sprzątałem auto i przez ponad godzinę paliły się wszystkie lampki w środku i w bagażniku (mam pakiet lights, więc jest tego sporo) + bawiłem się ustawieniami systemu, grało radio itp. Później zamykanie z pilota działało i lampki w środku dalej świeciły, ale auto nie miało już siły odpalić. Poprzedni właściciel mnie informował, że akumulator jest już na wyjściu. Skanowałem auto INPĄ i nie ma żadnych błędów, wiec to raczej nie IBS.

Po podładowaniu dalej jeżdżę i odpala po nocy bez problemu, ale wiem, że z tego aku to już nic nie będzie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Problem z welcome lights powrócił. Od miesiąca w aucie jest nowy akumulator, a światła raz włączają się, a raz nie. Czasem nie odpalą godzinę po jeździe, a czasem auto przestoi całą noc i rano witają mnie zapalone ringi. Żeby dowiedzieć się czy przypadkiem nie mam uwalonej tej nowej baterii włączyłem w ukrytym menu test napięcia akumulatora - po kilku godzinach postoju pokazuje 12.1, po odpaleniu silnika trzyma równe 14.1. Zgasiłem auto, włączyłem muzykę i xenony i czekałem aż napięcie spadnie maksymalnie. Nie chciało zjechać poniżej 12.1. Wysiadłem z auta, zamknąłem je i otworzyłem i welcome lights zadziałały :shock: Ale godzinę później już nie. Napięcie w ukrytym teście takie samo - 12.1.

Nie wiem na ile jest ten test miarodajny, ale coś mi się wydaje, że problem siedzi gdzieś indziej niż w napięciu akumulatora.

Mam oryginalny Dynamic Xenon, nic nie kombinowane.

Opublikowano
  • Autor
Tak, rejestrowałem aku INPĄ. Wyskoczyło "OK". Poza tym ma identyczne parametry jak poprzednia.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A kupiłeś też AMG?

Zrob może restart modułu LM.

Może to LM wysiada????

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Mój akumulator to nie AGM. Wrzuciłem Boscha S4 013, bo taki był wcześniej. Jego parametry to 95Ah 800A. W samochodzie jest pełno elektroniki: komforty + składane lusterka + pakiet Lights + elektryczna kolumna kierownicy + dach panoramiczny itp., ale start-stop nie mam. Może faktycznie aku za słabe jak na ten model, wszystko tam jest na prąd :D

Jak zrobić ten reset modułu LM? Zauważyłem też, że od czasu do czasu jeden xenon nie odpala. Może to powiązany temat?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zapodaj pusty plik man abo zrób to na rheingold dzie wchodząc na drzewie w modul.

Najszybciej było by podmienić moduł i obserwować czy coś się zmieni.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!