Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ... mam nadzieje ze mój temat nie będzie zablokowany bo przeszukałem cały internet i identycznego w 100% problemu nie znalazłem ... do rzeczy

Niedawno wymieniałem w warsztacie świece, filtry, płyny itd. po odbiorze samochodu zauważyłem że stojąc na światłach obroty od czasu do czasu skaczą/spadają (z 650 - 500 i się stabilizuje znowu na ok 650 ) i tak co ok kilkanaście sekund

Po podpięciu do kompa wyszły błędy z NOxem czujnikiem ciśnienia powietrza na kolektorze ssącym i czujnikiem ciśnienia paliwa ...ten ostatni został wymieniony bo jako jedyny nie chciał się skasować (po wymianie nie wyskakuje błędu -reszta tak)

po podmiance czujnika powietrza na czujnik z innego samochodu (żeby sprawdzić czy to jego wina bez wydawania bez sensu kasy) dalej wyskakuje błąd a z tego co dopytałem to nie trzeba programować niczego po wymianie tego czujnika

Moje pytanie brzmi czy ktoś się potkał z podobnym problemem w swojej beemce ...dodam że po włączeniu klimy obroty wzrastają na ok 750 i są nieruchomo ..auto odpala normalnie i na zimnym silniku takie objawy też nie występują tylko na rozgrzanym.

Czy możliwe że któraś z nowych świec może być wadliwa i wywala takie błędy ? (ale nie ma błędów wypadającego zapłonu) ... a może szukać nieszczelności na dolocie które mogły powstać po powyższych wymianach

Z góry dziękuje za odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a może szukać nieszczelności na dolocie które mogły powstać po powyższych wymianach

Tylko i wylacznie - skoro problem pojawil sie po tych wymianach a podlozenie sprawnego czujnika nadal pokazuje jego blad to szukaj problemu w dolocie...

Opublikowano

... dzięki za odpowiedź ... jutro jade odstawić auto na sprawdzenie wiec napisze co i jak ...jak odbiore

tylko czy przez to mogły pojawić się błędy z NOxem ?? których przed wymianami nie było?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czasem podczas naprawy czy wymiany sami cos uszkodzimy i nie jestesmy tego nawet swiadomi

Jesli przed wymiana tego nie bylo to tutaj poszukaj zonka bo drugi czujnik tez zglasza problem a gdyby to byla wina czujnika to blad by sie skasowal