Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 511
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 5 tygodni później...
Opublikowano

czy taka opona da rade w e90 sedan przód 245 / 35 / 19 i tył 275 / 30 / 19

pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

///e46 touring 320d 08/2002r 150KM STEPTRONIC,

JUN2008--->181tys km

DEC2010--->216tys km

///e90 2.0i, 130KM automat Schwarz

Aug2015 ---->102 tys km

Sep2016 ---->120tys km

///e46 318Ci coupe M-pakiet ;)

Mar2017 ----->211tys

Jan2018 ------>227tys km

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Panowie potrzebuje rady bmw e90 ;) Jakie byłyby najlepsze dystanse do tego papcia ;)

225/40/18

E8Jx18H2 IS 24

http://www.bimmerboard.com/members/elkslayer/108.JPG

Z góry dziękuję :!:

Opublikowano
przód półtora centymetra a tył dwa centymetry. Powinieneś wtedy uzyskać idealny efekt gdzie koła idealnie się łączą z linią auta (nie wystają poza obrys). Pamiętaj aby nie kupować "płaskich" dystansów bo inaczej ci urwie koło. Musisz kupić dystans gdzie w otworze centrującym jest minimalne wysunięcie/"parapet" żeby koło miało się na czym oprzeć. Jeżeli dystans jest płaski wtedy koło się opiera tylko na śrubach i właśnie tak powstają śmieszne filmiki na YouTube jak podczas skręcania urywa nam koło :twisted:
Opublikowano
Przede wszystkim musisz zobaczyc jaki jest ET tych felg bo nie kojarze zeby takie byly w E90. Rozmiary ktore podal kubaj sa ok ale dla felgi ET34.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież napisał jakie jest ET/IS. Te mają mniejsze ET, dystanse podane przez kubaj zrównają rozstaw z oryginalnym.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Przecież napisał jakie jest ET/IS. Te mają mniejsze ET, dystanse podane przez kubaj zrównają rozstaw z oryginalnym.

No wlasnie chyba nie. 2cm tyl i 1.5cm przod jest ok ale dla ET34 a nie ET24, tu juz nie ma co wysuwac dla E90. Swoja droga nie wiedzialem ze ET to IS.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz rację, przy mniejszym ET dystanse to może być już za dużo.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Dzięki Panowie za wskazówki przydałyby się jeszcze jakieś linki do dystansów,które polecacie i będą ok :cool2:

Kolego sporo napisane na forum w tym temacie. Ja mam przykrecane h&r 20mm http://tufotki.pl/ExSRC ale jest polski producent ktory ma pozytywne opinie.

Ale jezeli twoje felgi maja ET 24 to nie powinienes zakladac zadnych dystansow.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy jaki chcesz mieć efekt.

Aktualnie z przodu masz koło 10mm bardziej odstawione niż stock, z tyłu od wewnątrz 19mm bardziej, od zewnątrz 7mm bardziej.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Tył 20 mm przód 5-15mm zależy jak siedzi felga. Ja w swoich stylingach 32 na tył dałem 20 mm na przód 5mm , zgrało się z linią samochodu i nie wystaje poza obrys
Opublikowano
Tył 20 mm przód 5-15mm zależy jak siedzi felga. Ja w swoich stylingach 32 na tył dałem 20 mm na przód 5mm , zgrało się z linią samochodu i nie wystaje poza obrys

Dzięki wielkie :cool2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam taki problem, szukam dystansów do felg lato 17 225/45 felga 7J ET 47 i zima 16 205/55 7J ET 34 jaki rozmiar wybrac i jakiego producenta. ?

Na pewno musi być to dystans przykręcany do piasty, myślałem o 20 mm ale nie wiem czy nie będzie to za mało na 17 a za dużo na 16. Możecie coś doradzić ? Jakie dystanse macie przy takich felgach ?

Opublikowano

U siebie mam założone 225/45/17 8j17ET20 z tyłu dystans 18mm i nie obcierają (szerokość felgi nie ma tu za dużego znaczenia tylko szerokość opony)

A u ciebie myślę że:

Na 17 przód 27mm maks z tą oponą i felgą z ET47

Na 17 tył 45mm maks z tą oponą i felgą ET47

Na 16 do tego co wyżej plus jakieś 10mm na każde koło czyli

Przód 37mm

Tył 52 mm

I koła będą wyglądały tak

https://drive.google.com/file/d/0BzcuqQh1_mNEcFhEb3hLTnNqX2c/view?usp=sharing

No ale oczywiście proponuje przymierzyć najpierw :D

Chyba że coś źle liczę to proszę mnie poprawić :twisted:

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano
rozumiem, będę przymierzał sie na tył 30 mm a na przód 15 mm to powinny być bezpieczne rozmiary bez żadnego tarcia itk.
Opublikowano

miałem wczoraj troche czasu i zmieniłem sobie jedno koło i zmierzyłem wymiary.

na 16 et 34 205/55 mam 35 mm luzu do opony z tyłu auta mierzyłem poziomica w pionie i miarka do opony

na 17 et 47 225/45 mam 48 mm luzu do opony z tyłu auta.

chciałbym dać z tyłu dystans 30mm ale nie wiem czy to 5 mm luzu wystarczy na zimowe opony 16 cali ;/ ? Natomiast na 17 cali przy dystansie 30 mm mam jeszcze 18mm luzu wiec jest ok.

Teraz pytanie czy 5 mm luzu wystarczy czy to jednak mało ? Gdybym dystanse dawał tylko na lato a w zime odkręcał, gwint może sie jakoś uszkodzić? Poczytałem troche forum i będę zamawiał dystanse od dystoma lub eibachy podobno dają rade.

Opublikowano

chciałbym dać z tyłu dystans 30mm ale nie wiem czy to 5 mm luzu wystarczy na zimowe opony 16 cali ;/ ? Natomiast na 17 cali przy dystansie 30 mm mam jeszcze 18mm luzu wiec jest ok.

będzie 3 mm mniej luzu na 16, czyli zostanie ci 15mm luzu dlaczego ?

Felgi masz 7 cali czyli 7x 2,54cm = 17,78cm czyli opona 205 mm (20,5 cm) jest większa niż szerokość felgi, i tutaj w twoim przypadku największe znaczenie ma ET i szerokość opony

na 16 masz opony o 20mm (ale po 10mm na stronę) mniejsze niż na 17 (225) czyli 10 - 13 (różnica et (47-34)) = - 3 mm mniej luzu

Tak na szybko :]

dystans 30 mm to chyba występuję tylko w opcji ze szpilkami, z drugiej strony nie chciał bym mieć koła przykręconego śrubą 70mm.

http://allegro.pl/dystanse-bmw-e65-7-e83-x3-e53-x5-5x120-30mm-1-szt-i6023374232.html

Oj musiałem się poprawić, błędy w liczeniu.

Opublikowano
hmm teraz to juz kompletnie mam mętlik w głowie, skoro 30 mm bedzie problem to zastanowie sie nad 25mm. 5mm długości śruby chyba nie robi az takiej dużej różnicy?
Opublikowano

Kup sobie na przód 20 a na tył 30.

Na lato będziesz zakładał oba w sensie przód 20 i tył 30, a na zimie 20 na tył tylko, w lecie przód będzie wystawał 7 mm wiecej niż seria a tył aż 17mm, mialem dystans 18mm na tyle ze standardowa et34 felga wygląda to poprawnie.

Opublikowano
Może się ktoś wypowiedzieć na temat dystansów firmy Power-tech (przykręcane do piasty) jak jakościowo wypadają może ktoś na nich jeździ ?