Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!!!

mam 320 E36 93r z klimą i zgodzę się że ten z lewego tunela jest od tem. zewnętrznej, ale metodą prób i błędów doszłem że pastylka z prawej strony wł/wył ogrzewanie spryskiwaczy, nie wiem czy jest to powiązane z klimą

Opublikowano

Napisałem, że steruje między innymi klimą, czyli że jest też do innych rzeczy.

Kiedyś właśnie rozgryzałem ten problem i nie rozgryzłem. W wersji z klimą steruje on również grzaniem spryskiwaczy tak jak piszesz, ale np. ja u siebie nie mam klimy i mam też podgrzewane spryskiwacze i nie wiem co nimi steruje. Podejrzewam, że załączają się razem z grzaniem tylnej szyby.

Wiązka, która idzie od tej pastylki rozgałęzia się do sprężarki od klimy, następnie odchodzą od niej przewody do spryskiwaczy i dopiero wchodzi pod akumulator i tam do wnętrza auta.

W wersji bez klimy z pod akumulatora wychodzą tylko przewody bezpośrednio do grzania spryskiwaczy. Piszę tu o wersji z akumulatorem z przodu, ale wejście do kabiny jest wszędzie w tym samym miejscu.

Sam jestem ciekawy rozwiązania tej sprawy z pastylką, a właściwie jej brakiem.

Opublikowano

pewnie masz rację, ja chciałem sprawdzić co odpowiada za ogrzewanie lusterek i doszłem do spryskiwaczy

czy u Ciebie też lusterka są podgrzewane non stop?

Poszukuje wentylatora chłodnicy klimatyzacji???

Opublikowano

Cała sprawa zaczęła sie właśnie u mnie od lusterek. U mnie teraz aż parzą w te upały.

Ale te typy niestety tak mają. Czy jest wersja z podgrzewaniem, czy bez, idą do lusterek te same przewody i ogrzewanie jest podłączone od plusa i minusa na sztywno. Ma to podobno takie uzasadnienie, że ogrzewanie potrzebne jest nie tylko zimą ale np. podczas deszczu, mgły i porannej rosy. Jednak wolałbym mieć to wyłączane, najlepiej poprzez odcięcie plusa do elektrycznej regulacji i tu dałoby się to rozwiązać poprzez zastosowanie włącznika do elektrycznej regulacji lusterek z pozycją środkową, w której nie ma zasilania do lusterek. Stosowanie osobnego wyłącznika i ciągnięcie dodatkowych kabli wydaje mi się mało estetyczne.

Co do wentylatora to nie posiadam.

Opublikowano
Ja u siebie na lato odłączyłem przewody z lusterek bo non stop gorące powinne być podgrzewanie uruchamiane z tylną szybą było by chyba lepiej.
Opublikowano
To połączenie z tylną szybą też nie jest idealne, bo czasem w czasie deszczu chciałoby się włączyć same lusterka, ale właśnie zdaje się razem z szybą lusterka ogrzewane są w kompakcie.