Skocz do zawartości

Co to za czujnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czujnik temp zewnętrznej?
Opublikowano
Ten żólty z lewego nawiewu to do wskazań temperatury zewnętrznej, a ten z prawego, tzw. pastylka to min. do klimy.
Opublikowano

witam!!!

mam 320 E36 93r z klimą i zgodzę się że ten z lewego tunela jest od tem. zewnętrznej, ale metodą prób i błędów doszłem że pastylka z prawej strony wł/wył ogrzewanie spryskiwaczy, nie wiem czy jest to powiązane z klimą

Opublikowano

Napisałem, że steruje między innymi klimą, czyli że jest też do innych rzeczy.

Kiedyś właśnie rozgryzałem ten problem i nie rozgryzłem. W wersji z klimą steruje on również grzaniem spryskiwaczy tak jak piszesz, ale np. ja u siebie nie mam klimy i mam też podgrzewane spryskiwacze i nie wiem co nimi steruje. Podejrzewam, że załączają się razem z grzaniem tylnej szyby.

Wiązka, która idzie od tej pastylki rozgałęzia się do sprężarki od klimy, następnie odchodzą od niej przewody do spryskiwaczy i dopiero wchodzi pod akumulator i tam do wnętrza auta.

W wersji bez klimy z pod akumulatora wychodzą tylko przewody bezpośrednio do grzania spryskiwaczy. Piszę tu o wersji z akumulatorem z przodu, ale wejście do kabiny jest wszędzie w tym samym miejscu.

Sam jestem ciekawy rozwiązania tej sprawy z pastylką, a właściwie jej brakiem.

Opublikowano

pewnie masz rację, ja chciałem sprawdzić co odpowiada za ogrzewanie lusterek i doszłem do spryskiwaczy

czy u Ciebie też lusterka są podgrzewane non stop?

Poszukuje wentylatora chłodnicy klimatyzacji???

Opublikowano

Cała sprawa zaczęła sie właśnie u mnie od lusterek. U mnie teraz aż parzą w te upały.

Ale te typy niestety tak mają. Czy jest wersja z podgrzewaniem, czy bez, idą do lusterek te same przewody i ogrzewanie jest podłączone od plusa i minusa na sztywno. Ma to podobno takie uzasadnienie, że ogrzewanie potrzebne jest nie tylko zimą ale np. podczas deszczu, mgły i porannej rosy. Jednak wolałbym mieć to wyłączane, najlepiej poprzez odcięcie plusa do elektrycznej regulacji i tu dałoby się to rozwiązać poprzez zastosowanie włącznika do elektrycznej regulacji lusterek z pozycją środkową, w której nie ma zasilania do lusterek. Stosowanie osobnego wyłącznika i ciągnięcie dodatkowych kabli wydaje mi się mało estetyczne.

Co do wentylatora to nie posiadam.

Opublikowano
Ja u siebie na lato odłączyłem przewody z lusterek bo non stop gorące powinne być podgrzewanie uruchamiane z tylną szybą było by chyba lepiej.
Opublikowano
To połączenie z tylną szybą też nie jest idealne, bo czasem w czasie deszczu chciałoby się włączyć same lusterka, ale właśnie zdaje się razem z szybą lusterka ogrzewane są w kompakcie.
Opublikowano

tony h:

dodam, że w coupe fabrycznie grzeją cały czas

Opublikowano
Mówiąc "cały czas" miałem na myśli wtedy, gdy można już regulować lusterka, czyli po włączeniu zapłonu.
Opublikowano
Czujnik ten odpowiedzialny jest za podgrzewanie spryskiwaczy szyby.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Peet:

A co steruje podgrzewaniem spryskiwaczy jeśli jest wersja bez tego czujnika?