Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, to jak to jest z tym naciągiem, jedni mówią beee, drudzy mówią, śmiało nakładaj.

Interesują mnie JR11 i one są w rozmiarze 8,5 i 9,5 cala. No to celuje w opony 225/40/18 i 255/35/18.

Widziałem dużo takich zestawów, więc pytam jakie są przeciwskazania, coś podczas jazdy przeszkadza, jest gorzej?

Polecicie jakieś opony, które są szersze? Ludzie polecają Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 z racji rantu zabezpieczającego, ale i tak felga JR11 będzie wystawać bo ma dość spory rant, który jest pierwszy przed oponą.

Czekam na odpowiedzi.

Opublikowano
Tak dokładnie mówię o 18 calowych JR11. 265 to już za duży walec, uważam, że na moje 177koni w dieslu świat i polska te 255 szerokości. Ktoś pisał wcześniej, że niektóre opony 225 na 8,5 cala będą miały naciąg, niektóre znikomy, ale nie pisał nikt o modelach opon, a w necie słabo z tym, na stronce co podawali też za bardzo nie ma tego zestawienia na danym modelu felgi.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
225 na 8,5 to jest naciąg, nawet zakładając Micheliny PSS - będzie naciąg mimo ich wręcz ostrej krawędzi.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Taki niewielki, że rant ochronny opony nic nie daje.

BMW na 8,5 nakłada 255, bo zazwyczaj 8,5 jest na tyle w felgach mieszanych. Tutaj 225...

Opublikowano

Dokładnie, chce kupić na lato JR11 I mam do wyboru rozmiary 7,5 8,5 9,5 cala. Więc wybór jest prosty.

8,5 na 225/40/18

9,5 na 255/35/18.

Muszę jeszcze tylko sprawdzić jakie et, ale chyba 35 przód i tym dam, najwyżej dystans pójdzie. Nie powinno obcierać? Czy nie bawić się w dystanse? Jakie polecacie ET przy takim zestawieniu? E91 lci 2011r

Opublikowano

Z tego co się zorientowałem to JR11 przy 18 są takie możliwości:

8,5 Et 30 lub 35

9,5 ET 30 lub 22

Co wybrać? Obecnie nie mam możliwości sprawdzić na czym jeżdżę, aby wrzucić w kalkulatory i sprawdzić.

Otwór centrujący dla mojego bmw to 72,6, pytanie lepiej kupić 74,1 i dać pierścień, czy kupić dokładny, bo jest 100 zł różnicy na feldze :o

Opublikowano
Mam na lato 18 styling 193, więc teraz pytanie czy jest sens kupować 17, czy zimowe opony na tą 18 którą posiadam i próbować przeżyć zimę ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbować przeżyć zime. Piszesz jakbys mieszkal w Alpach gdzies i sniegu bylo poltora metra. Miedzy 225 a 245 sa raptem 2 cm różnicy w szerokosci opony. Jezdze na 18 zimowych falkenach i daja sobie spokojnie rade nawet w sniegu.

🙃🙃

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
193 są w różnych szerokościach więc kiepski pomysł na zimę. Kup 17" jednakowe i tyle.
Opublikowano

Hej.Potrzebuję porady.

Mam 19" 313 o szerokości 8j i 9j a na nich runflaty 225/35 i 255/30 na których jezdzi sie jak w karocy...

Na przyszly sezon chce założyc semi-slicki tylko nie wiem czy wymiary: 235/35 i 265/35 na tyl, maja sens??

Obecnie mam prawie 700Nm a na wiosne celuje w około 400hp stad moja decyzja o semi-slickach.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Hej.Potrzebuję porady.

czy wymiary: 235/35 i 265/35 na tyl, maja sens??

Nie mają!!!

Zakładając że zalecenia producenta to:

przód 225/35/R19 = 640,1mm średnica koła, tył 255/30/R19 = 635,6mm średnica koła. Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył 4,5 mm (0,7 %).

Ty wybrałeś sobie coś takiego:

przód 235/35/R19 = 647.10mm średnica koła, tył 265/35/R19 = 668.10 mm średnica koła. Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył 21mm (3,14 %) :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chcesz jeździć na semi-slickach to budujesz auto na tor i na tym forum nie znajdziesz odpowiedzi, opcje są różne ale do takich opon musi być też zestrojone zawieszenie i DSC. Takie opony nie sprawdzą się w eksploatacji na co dzień.
3A0jS9b.png
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Takie opony są ok. na felgi 8,5 oraz 9,5. Pomyliłeś profil na tylnej oponie - pewnie chciałeś 265/30. Wtedy masz rozmiary opon z CSL albo z alpiny z roadster. Też takie ogumienie dostawała.