Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ok. Dziękuję :cool2: I o to mi chodziło. Czytelnie i przejrzyście. Kupię i wtedy zobaczę jak to wyjdzie i co zastosować. :cool2: A po wszystkim podzielę się własnym doświadczeniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy od szerokości felgi, ale przeważnie przy 7 calach w serii jest et47 lub 44, więc podobnie jak w e46, do którego idealnie mieszczą się felgi z et31 na przodzie a na tył jeszcze wchodzi dystans po 5mm na stronę, mowa dalej o feldze 7-calowej. Więc do e87 na przód przy 8 calach to bardziej okolice 38-40 uważam za max a tył przy 9 to już nie mniej niż 45 jeżeli ma nie przycierać po załadowaniu (chyba, że w e87 felgi nie chowają się z tyłu w nadkole jak ma to miejsce w e46), o dokładne wartości lepiej pytać w dziale e87.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzebuje wątek.

Orientuje się ktoś czy mogę założyć taki komplet i będzie to grało:

-na 8,5" felgę - przód oponę - 235/40R19

-na 9,5" felgę - tył oponę - 255/35R19

Różnica do średnicy nominału na tył to tylko +0,6% ale przód to "aż" +2% a zależy mi żeby z przodu była wyższa i szersza opona (bez naciągu i ochraniająca).

Ma ktoś taki zestaw u siebie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy z racji iz stoje przed zakupem nowych opon i felg do E90 PRE LCI. Mam pytanie czy na przód 8,5 cala przy oponie 225/40/18 ET 33 da Radę w moim aucie?

Wiadomo tył 8,5 cala i opona 255/35/18 i tez pytanie czy et 33 na tyle nie będzie nic obcierało przy et 33 8,5 cala?

Wiem, że idealnie na przodzie przy oponie 225/40/18 byłoby 8 cala ale w tym komplecie który chcę jest to niemożliwe:/......

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj 8 cali i kup 4x225 oponki. Przy swoim silniku 255 jest zbedne...
Opublikowano
Brałem to pod uwagę kolego. A nie będzie problemów z prowadzeniem? Niby BMW rekomenduje przód 225 tył 255 przy 18 calach. Z 2 strony 320D jest autem do sprawnego przemieszczania nie ma mega sportowych osiągów i waham się nad tymi 255 z tyłu.... Sam już nie wiem zgłupiec można:-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakich problemów? 255 jest dla 335d gdzie potrzebna jest trakcja...
Opublikowano

Czyli 225/40/18 szer. 8cali tak? A jakie ET najlepiej dla przodu i tyłu? Czy ET 30-33 podejdzie w e90 przy tych parametrach?

Naczytałem się że przy wszystkich takich samych szerokościach opon może się gorzej prowadzić itp dlatego się obawiam....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zakladaj 195 wszedzie, dopiero zobaczysz jak sie bedzie prowadzil, a tak serio to nie czytaj głupot...

ET do e90 przy 8 calach - wszystko pomiedzy 25 a 38 będzie ok.

Opublikowano
Dziękuję kolego za pomoc. ET 25-38 przy 8 calach zarówno przód jak i tył kolego tak? Coraz bardziej skłaniam się ku wszystkim takim samym oponom :D
Opublikowano
Czyli 225/40/18 szer. 8cali tak? A jakie ET najlepiej dla przodu i tyłu? Czy ET 30-33 podejdzie w e90 przy tych parametrach?

Naczytałem się że przy wszystkich takich samych szerokościach opon może się gorzej prowadzić itp dlatego się obawiam....

Aha... ;) Chyba ze ktos przez dobre prowadzenie rozumie jazde na kreche przed siebie ;)

E92 335d Stage H
Opublikowano
Mówiono mi ze auto na prostej może pływać,ściągać i żebym fabryki nie poprawiał na sile bo w tylnym napędzie powinno byc szerzej z tylu.....teraz mam zimowe 205/55/16 wszystkie i nic takiego sie nie dzieje:)
Opublikowano
Nie ma takiej prawidlowosci. Sadze ze slowem kluczem jest 'na prostej' ;) Dragstery tez jezdza na prostej i maja wielkie opony z tylu i malutkie z przodu, ale raczej sobie nie pozakrecaja :D
E92 335d Stage H
Opublikowano

Szanowni koledzy,

co myślicie o tym komplecie? Cena wydaje się okazyjna.

http://allegro.pl/bmw-f30-f31-f32-f36-kola-felgi-18-mpakiet-i6717635978.html

ma ktoś opony o szerokości 225mm na feldze 8,5 ? Jeden z użytkowników gdzieś w połowie wątków w tym temacie twierdził, że nie ma tragedii.

Czy gdybym wrzucił na przód felgę 8 cali 225/40/R18 a na tył 235/40/R18 to różnica w średnicy opon będzie akceptowalna?

lub co sądzicie o tych (ten sprzedawca wydaje się bardzo wiarygodny):

http://allegro.pl/oryginalne-bmw-3-f30-f31-4-f32-star-spoke-400-m-i6704619506.html

Opublikowano

Cześć - mam takie zapytanie ;)

Styling 193 - wymiary:

8j 18 is34

8.5j 18 is37

W takim przypadku opony to

225/40/18 przód, a tył 255/35/18 ?

Czy to dobry wybór w przypadku 320d ? Bo rozumiem, że w przypadku szerokości felgi 8.5 inne opony nie "podejdą" ?

Bo w przypadku, gdybym chciał zachować identyczny rozmiar opon na przedniej i tylnej osi to felgi powinny mieć szerokość 8j - tak ? Oraz co bardzo ważne w jaki sposób można rozpoznać felgi OEM (oryginalne produkcji BMW) od felg Chińskich ?

Pozdrawiam