Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem ze skrzynią automatyczną. Zrobiłem bardzo głupią rzecz: wkręciłem silnik na dość wysokie obroty i włączyłem D. teraz działa tylko wsteczny... zastanawiam się czy warto "grzebać" w tej skrzyni czy szukać drugiej. co radzicie? miał ktoś już takie głupie pomysły? moje auto to E34 z 90 roku
Opublikowano

ze tak powiem - toś pokozoł !!!!!!!!! :mad2: :mad2: :duh: :duh:

zrobiłes rzecz ktora potrafi zniszczyc skrzynie po kilku takich ruszeniach - musiales juz miec podmeczonom - bo od jednego razu nie powinna siasc - jezeli do tej pory wszystko bylo ok , to pewnie spaliles tarczki ....

czy warto ruszac - jak znajdziesz dobrego specjaliste ( DOBREGO :mad2: :duh: ) ktory zrobi to pewnie i za za przystepna cene to warto ( mam takiego w krakowie jak chcesz , oraz w gorzowie wlkp) - w innym wypadku raczej nie warto ....

ja bym na twoim miejscu przerobil na manualna skrzynie !!!! - cala procedura jest opisana w dziale 'zrob se sam :roll2: '

Opublikowano
W przypadku przeróbki na manual mam dla ciebie w promocyjnej cenie wszystkie niezbądne akcesoria.Od skrzyni przez pedała po sam most.
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano

Czesc

A ja przed wrzuceniem R lub D ,modle sie :D

Juz kiedys R odmowil mi posluszenstwa jak sie porzadnie nagrzal.

Zaczalem sprawdzac olej i byl prawie bezbarwny a wymieniany byl

tuz przed tym zdarzeniem.Wlany zostal dexron II,ale problem byl z ustaleniem co bylo przed tym!.Moze powstala jakas mieszanka mniej odpowiednia ?Do dzis nie wiem :( .

Jak zawsze w takich przypadkach ,jak powyze ,zalecam wymiane oleju a najlepiej przeplukanie skrzyni z calkowitym usunieciem starego oleju!

pozdrawiam

Jak na razie skrzynia dziala ok.

Opublikowano

i tu przewaga użytkowników mieszkających w cywilizacji.U mnie w okolicy r+100 km nie ma żadnego serisu zajmującego sie automatami.A całkowita wymiana oleju pytanie zadane przez telefon odpowiedź: a co to ja? :mad2:

Ja będe kiedyś w Wa-wie to zajade do Nadarzyna ten serwis automatów(olczak) wydaje sie uczciwy.Ale to 450 km i specjalnie sie nie opłaca.

BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano

Witam.

Kumpel miał taki sam przypadek jaki opisał Marcin 535.

Koszt naprawy skrzyni to ok. 2500. zł.

Jest w mojej okolicy spec od takich skrzyń , u którego sam się serwisuje - wymiana oleju i filtra.

Gość - młody facet- jest w stanie po zapachu oleju w skrzyni określić jej stan. :D

Jak na razie mam trzeciego melexa i na razie nie narzekam a wierzcie mi że moja skrzynia przy silniku 5.0 i mojej " obsłudze " ma co robić , trzeba tylko pamiętać o systematycznej wymianie oleju i filtra - ja to robię co dwie wymiany w silniku czyli jakieś 20-25 tyś.km.

Pozdrawiam Kanap.

Opublikowano
oddałem do naprawy... dziś odbieram - koszt 1500 zł. Zobaczymy co z tego będzie, różne historie słyszałem o mechaniku, który naprawia moją skrzynie. Zobaczymy.
Opublikowano
nie wiem, to tragiczne, ale nie wiem. Facet niejasno mi tłumaczył ze jakies tarczki powymieniał dwa koszyki i uszczelniacze. Zalał nowy olej + filtr i po 1000 km mam przyjechać i wymieni jeszcze raz olej i filtr. Za to zapłaciłem 1500 pln... skrzynia działa poprawnie... ale nie jestem pewien czy moge polecic tego mechaniora. A i daje 6 miesięcy gwarancji
Opublikowano

No to ladnie :P

Mogl ci tylko wymienic olej za te 1500 pln !

Co to za kowal?

Powinien wystawic rachunek albo jaka specyfikacje z uwzglednieniem wymienionych czesci.No i te 6 miesiecy gwarancji!Jezeli wymienil tarczki i kosze /chyba jakies uzywane te kosze,bo nowe to majatek/ to powinien co najmniej dac na to 3 lata gwarancji lub 100 tkm.

Ale moze ja mam zbyt wygorowane wymagania :P

pozdrawiam

Opublikowano
No to ladnie :P

Mogl ci tylko wymienic olej za te 1500 pln !

Co to za kowal?

Powinien wystawic rachunek albo jaka specyfikacje z uwzglednieniem wymienionych czesci.No i te 6 miesiecy gwarancji!Jezeli wymienil tarczki i kosze /chyba jakies uzywane te kosze,bo nowe to majatek/ to powinien co najmniej dac na to 3 lata gwarancji lub 100 tkm.

Ale moze ja mam zbyt wygorowane wymagania :P

pozdrawiam

mnie po kapitalce skrzyni dali gwarancje na 150 tys km

no i kazali zmieniac olej co 40 tys (mineral) ew co 80 tys (syntetyk) - wybralem syntetyk ;-)

zh