Skocz do zawartości

Stuki z tyłu podczas ruszania- most??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybaczcie , szukałem ale nic zupełnie nie zadowalało mnie ze znalezionych postów, wiec poruszam jeszcze raz :mad2: otóz problem wygląda następująco: podczas wrzucania pierwszego biegu z tyłu auta, wydaje mi sie że z okolic mostu ale nie jestem pewien, dobiega stuk, w momencie kiedy wciskam sprzęgło i wrzucam bieg taki głuchy odgłos (stuk) daje sie słyszeć z tyłu. Nie wiem czy jest to most czy może coś w zawieszeniu po zimie, jesli ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc lub jakąs radę zanim pojade do mechanika który powymysla jakieś historie :mad2:

Pozdrawiam

Opublikowano

To te stuki sa podczas ruszania czy podczas wbijania pierwszego biegu??

Wnioskuje ze chodzi o ruszanie. W tym momencie najbardziej prawdopodobne wydaja sie gumy na tylnej belce, jak rowniez mozliwe jest ze sie wyrobila kulka na moscie i wowczas tez moze stukac (mostu nie oplaca sie naprawiac)

W kazdym razie jedno i drugie mechanik powinien zdiagnozowac w ciagu 2 minut

Opublikowano

stawiam na tuleje tylnej belki, też to miałem najapierw przy ruszaniu potem przy zmianie biegu z 1na2, potem przy gwałtownym przyspieszaniu i szybkim wchodzeniu w zakręty, wtedy na auto działają przeciażenia b.duze. te tuleje są na allegro po 44zł/szt

pozdro

Opublikowano
Moim zdaniem najlepiej samemu sprobowac znalezc co sie dzieje. ja ostatnio sadzilem to jakis problem ze skrzynia, potem wykluczylem stwierdzilem klocki, jak to tez wykluczylem pomyslalem cos z zawieszeniem.(zamiast od razu poszukac szukalem dziury w calym wiec w koncu wszedlem pod auto i co - opaska trzymajaca tlumik sie urwala... Wiec jak widac odglosy w srodku sprawiajace wrazenie czegos z przodu nie mialy nic wspolnego z rzeczywistoscia. Tluc naprawde moze sie niemal tyle elementow z ilu zbudowane jest auto...
Opublikowano
zprecyzuję to może bardziej, to sie dzieje podczas kiedy włączam pierwszy bieg tzn. sprzęgło i podczas włączania pierwszego biegu to sie daje słyszeć, nie wiem czy to coś z mostem bojak kupiłem auto mechanik sprawdzał to, sprawdzał też przy mnie olej itd wszystko było w super stanie, zresztą auto serwisowane ponoć :| w sumie teraz daje sie to słyszeć dopiero :mad2:
Opublikowano
jedź na stacje diagnostyczna, ja tak zrobiłem jak mi właśnie stukało, trzepali całym autem, potem podniśli tył auta tak że koła były w górze i łomem diagnosta sprawdził właśnie te tuleje w tylnich belkach, przesuwały sie bez większego oporu, na diagnostyce skasowali mnie 20PLN. Zrób jeszcze taki test, rozpędź auto do 100 km/h na 3biegu, zdejmij noge z gazu i dodaj znów gazu i tak parę razy, jak bedzie stukało to beda tuleje. albo od razu na diagnostyke :D
Opublikowano
zprecyzuję to może bardziej, to sie dzieje podczas kiedy włączam pierwszy bieg tzn. sprzęgło i podczas włączania pierwszego biegu to sie daje słyszeć, nie wiem czy to coś z mostem bojak kupiłem auto mechanik sprawdzał to, sprawdzał też przy mnie olej itd wszystko było w super stanie, zresztą auto serwisowane ponoć :| w sumie teraz daje sie to słyszeć dopiero :mad2:

jak auto rusza czy jak wrzucasz bieg a auto stoi w miejscu?