Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów, w mojej bawarce coś stuka w lewym nadkolu podczas pracy silnika. Jest zagazowana benzyka 330 Xi 250 km z 2007 roku. Te stuki są synchroniczne i przyśpieszają wraz z prękością obrotów. Co dziwne, stukanie ustaje gdy silnik się już rozgrzeje. Raz jak byłem u znajomego mechanika, pomimo w miarę ciepłego silnika nadal coś stukało, podłączyliśmy komputer i po usunięciu błędów nagle silnik zaczął normalnie chodzić. Gość kazał jeździć i patrzeć co będzie się działo. Stukanie wróciło bardzo szybko. Jeździłem po mechanikach jeszcze kilka razy, lecz zawsze stukania już nie było bo silnik był ciepły. Po podpięciu pod kompa, jedyny błąd który się powtarza to (2D06 Air-mass system) i (2A22 Fuel level, correlation). Kiedyś pojawiły się (29E1 Długotrwała regulacja składu mieszanki) i (29E0 Dłuższa w czasie regulacja mieszanki), już więcej się nie pojawiały. Dodam że montowałem gaz, Staga 4, jeżeli trzeba mogę podać dokładniejsze dane. Ogólnie z samochodem nic się nie dzieje, jeżdzi normalnie, nie przerywa. Jedynie martwi mnie te stukanie. Dodaje też filmik, mam nadzieje że mi pomożecie z tym problemem. Liczę na waszą pomoc i wiedzę, pozdrawiam.

Link z nagraniem stuków :

Edytowane przez Grass1000
Opublikowano

zmień nazwę tematu bo ci admini skrzyczą za takie nazywanie co do problemu próbowałeś przełączyć na benzynę?

daj jeszcze filmik jak zwiększasz obroty i jak schodzi z obrotów z ciekawości jakie wtryskiwacze? i reduktor co do błędów to może je powodować źle ustawiona instalacja gazowa

Opublikowano

Przy pracy na benzynie i gazie jest to samo, a elementy instalacji to :

- Wielozawór : TOMASETTO ACHILLE AT.02

- FILtr gazu : ZWM Czaja FL01

- Reduktor : AC S.A R. 01

- Zawór odcinający : VALTEK 03

- Wtryski : HANA H2000

- Czujnik ciśnienia AC S>A PS-02

- Sterownik : AC STAG-300-6 Plus

Chciałbym nagarać filmik, jednak przy dzisiejszej pogodzie ok 12 stopni, nic nie stuka w silniku. Może jutro z samego rana wrzucę.

Z instalacją przez chwile miałem małe problemy, i być może błędy były pozostałością po korektach regulacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stukające popychacze. Jest o tym dużo na forum.

1. Płukanka silnika

2. Wymiana oleju na odpowiedni.

3. Dodatek Archoil 9100.

Jak z silnikiem nie jest źle to problem ustąpi.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Stukające popychacze. Jest o tym dużo na forum.

1. Płukanka silnika

2. Wymiana oleju na odpowiedni.

3. Dodatek Archoil 9100.

Jak z silnikiem nie jest źle to problem ustąpi.

Ostatnio wymieniałem olej na nowy, Mobil 5w30, ale nic się nie poprawiło...

Samochód ma najechane niecałe 90 tys km. Poprzedni właściciel raczej nic dziwnego nie kombinował przy samochodzie. Myślisz że popychacze mogły się zużyć przy tak niskim przebiegu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik N52 ma wiele wad. Jest na forum temat w którym są opisane.

Podstawa to częste wymiany oleju. Ja mam wlany Motul 5W40 i żadnych problemów. Olej wymieniam co 5 tys. Wymiana zawsze poprzedzona płukanką i po wymianie wlewam dodatek AR 9100

Mimo tego że wymieniłeś olej polecam zrobić płukankę, zmienić olej i dolać AR9100.

Możesz też poradzić się forumowego kolegi Rivasi. Bardzo dużo wie o silniku N52

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

Chyba jednak się myliłem z pracą na gazie i benzynie. Nagrałem kolejny filmik jak zwiększam obroty, a w 0:23 sekundzie wyłączyłęm gaz i słychać wyraźnie jak silnik zaczął równo chodzić. Dziwne, ponieważ prawie zawsze jak odpalam silnik to słyszę te stukanie a silnik jeszcze nie chodzi na benzynie, bo załącza się przy 30 stopniach.

Tutaj link do filmu :

Opublikowano
Silnik N52 ma wiele wad. Jest na forum temat w którym są opisane.

Podstawa to częste wymiany oleju. Ja mam wlany Motul 5W40 i żadnych problemów. Olej wymieniam co 5 tys. Wymiana zawsze poprzedzona płukanką i po wymianie wlewam dodatek AR 9100

Mimo tego że wymieniłeś olej polecam zrobić płukankę, zmienić olej i dolać AR9100.

Możesz też poradzić się forumowego kolegi Rivasi. Bardzo dużo wie o silniku N52

Ktory Motul zalewasz??

ten?

http://www.demon-tweeks.co.uk/Product.do?method=view&n=1643&g=534866&p=534884&d=124&c=4&l=2&utm_source=Google&utm_medium=Base&utm_campaign=Engine%20Oil&gclid=CLGysZGX6MsCFawp0wod_bUMlA