Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zawuażyłem w moim e46 dziwną rzecz, mianowicie:

Resetując średnie spalanie na komputerze i ruszając w trase pokazuje mi powiedzmy prawidłową wartość ( przy 120-130km/h ok. 6.5-8 l/100km). Z tym, że w momencie zatrzymania się na światłach, stania w korku, czy też po prostu na parkingu na luzie spalanie zaczyna drastycznie rosnąć po 0.1l/100km co pół minuty. Moje pytanie jest następujące - komputer pokazuje aktualne chwilowe spalanie czy spalanie średnie na xx przejechanych kilometrów? Z drugiej strony mam powiedzmy ćwierć baku (ok. 16L) a zasięg, który mi pokazuje po mieście to 220km w momencie, kiedy średnie spalanie wynosi 12.5l/100km wg. komputera pokładowego. Zaznaczę jeszcze, ze moja jazda jest raczej spokojna.

Z góry przepraszam za głupi temat, jestem posiadaczem e46 od ok 1.5 miesiąca i po prostu jestem ciekaw czy to jest prawidłowe zachowanie. Mój samochód do e46 Touring 320D 136km w automacie z 2001 roku.

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odpowiedzi!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Komputer pokazuje spalanie średnie na xx przejechanych kilometrów (dokładny algorytm jest rozpisany gdzieś na forum). Chwilowe spalanie pokazuje ekonomizer (ta strzałka u dołu obrotomierza).

Spalanie średnie na postoju będzie oczywiście rosło, ponieważ paliwo jest zużywane, a kilometrów nie przybywa.

Opublikowano
Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze. Nie resetuj spalania po czasie samo się unormuje i będzie pokazywać dobrą wartość. Co do zasięgu, jeżeli co chwile resetujesz wartości to komputer wylicza według algorytmu i wlicza do tego również średnią prędkość nie tylko średnie spalanie. Po czasie wszystko się unormuje i na pewno będzie pokazywało dobry zasięg jak układ sprawny.
Opublikowano
Dlaczego ma nie resetować spalania? Ja to zawsze robię po każdym tankowaniu i przed wyruszeniem w trasę by mieć parametry pod kontrolą. Zasięg komputer oblicza na podstawie spalania z ostatniej godziny, niezależnie od tego czy zrobisz reset czy nie.
Opublikowano
To musi Ci się bardzo nudzić. Jaki jest sens ciągłego resetowania komputera ? Jeżeli jeździsz cały czas w takich samych warunkach to spalanie średnie będzie takie samo. I skoro odczytuje zasięg z ostatniej godziny to tym bardziej bez sensu jest resetowanie licznika bo co Ty chcesz kontrolować ?
Opublikowano

z ostatnich 50km a nie godziny

a resetowanie co kazde tankowanie do pełna to rzecz normalna, razem z resetem sredniej predkosci, ktoś tego nie robi ?

do tego jak ktos ma przeklamania to wykonac nalezy kalibracje i tyle filozofii

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja co tankowanie resetuję tylko licznik 'małych kilometrów', bo mnie bardziej interesuje średnie spalanie/prędkość z dłuższego okresu. Teraz nie resetowane od dobrych kilku tysięcy km i mam średnią z całej zimy, bo to mnie interesowało. Będzie za tydzień trasa 450km to chętnie zresetuję i zobaczę jaka wyjdzie średnia.
Opublikowano
Witam, również mam pytanie. resetuję komputer na średnim spalaniu i po przejechaniu trasy chociażby 20 km zazwyczaj pokazuje 11.3 , a patrząc na ilość paliwa w baku zasięg jest dużo większy. Muszę sam obliczać spalanie i zazwyczaj wychodzi mi w granicach 7.2-4 a komputer nadal pokazuje swoje. Czy to jakaś awaria?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, również mam pytanie. resetuję komputer na średnim spalaniu i po przejechaniu trasy chociażby 20 km zazwyczaj pokazuje 11.3

A co pokazuje po powiedzmy 2000 km?

Opublikowano
Po zresetowaniu spalania musi się wszystko "unormować" i jeżeli np jeździsz po mieście to normalne, że dostosuje się do miasta. Przejedź dłuższy dystans bez resetowania i będzie pokazywać bliżej prawdy. Dlatego nie jestem "amatorem" resetowania średniego spalania co tankowanie. Zanim średnie spalanie się unormuje to już musiałbym kolejny raz resetować ^^
Opublikowano
Witam, również mam pytanie. resetuję komputer na średnim spalaniu i po przejechaniu trasy chociażby 20 km zazwyczaj pokazuje 11.3

A co pokazuje po powiedzmy 2000 km?

Nadal to samo, po zresetowaniu po jakimś czasie wskakuje na 11.3 i tak zostaje bez względu ile przejadę i jaki dystans