Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam E30 320 w szerokiej lampie, ale silnik pochodzi z Rekina 5 jeszcze na Jetronicu... otóż niedziała obrotomierz i niewiem czym to jest spowodowane, słyszałem o bateryjkach tam w zegarach, czy to może być przyczyna awarii?? A może ktoś wie gdzie i pod jakie kabelki się podpiąć żeby zrobić odddzielną instalację dla obrotościomierza??
Opublikowano
Bateryjki są od podtrzymania pamięci (inspekcja), a obrotomież pobiera sygnał z wału korbowego na kadłubie silnika. Weź schemat instalacji od motronica bo chyba w jetroniku jest mechanniczny zapłon i w/g niego trzeba zakombinować.
Opublikowano

Pierwszym objawem słabych akumulatorków w zegarach jest brak możliwości skasowania inspekcji, a po pewnym czasie przestają działać wskaźniki. Pierwszy zwykle pada obrotomierz.

Mogła też ulec przepaleniu jedna ścieżka na płycie wskaźników. Wyjmij i obejrzyj to sam może zobaczysz co jest przyczyną, a nie zaczynasz już nową instalację kłaść.

NSW
Opublikowano
:D Choć jedna dobra wiadomość, to pewnie przez te bateryjki, ktoś już je zmieniał przedemną ba siedzą 2 paluszki z Kiosku :] Pewnie znowu padły albo koleś źle zmątował je... bo rzeczywiście niemogę skasować inspekcji, a ze wskaźników tylko obrotomierz zniedziała... jutro rozkręce zegary i zobaczymy... a narazie to WIELKIE DZIĘKI :cool2:
Opublikowano
z tego co ja sie doczytalem to kolega BOR mowil o akumulatorze a nie o paluszkac :roll: chyba ze Twoj akumulator to paluszki a kierownica to radio do zdalnego sterowania :wink:
Opublikowano
Właśnie napisałem że ktoś grzebał przy liczniku, bo zamiast akumulatorka są 2 paluszki!!! A niewiecie czy w rekinie w zegarach może być taki akumulatorek??
Opublikowano
Witam robiłem przekładkę z motoru 1.6 na 2.7, wszystko smiga jak należy :twisted2: tylko obrotomierz mi nie działa z ekonomizerem i nie wiem czy moj elektryk dobrze zgral licznik z komputerem. Proszę o pomoc jak ktoś wie co trzeba sprawdzić