Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio byłem w trasie robilem jakies 340 kilometrów, jechalem sobie autostradą spokojnie tak 140km/h do 160km/h

gdy podkrecilem auto przez jakies pare minut tak 200km/h nagle pojawiła mi sie czerwona kontrolka ciśnienia oleju, oczywiscie zwolnilem i w mozliwym najblizszym miescu zatrzymalem i wyłączylem samochód. Gdy odpaliłem kontrolki juz nie bylo i niby wszystko ok dojechalem na miejsce i nie mialem problemu. Gdy wracałem z trasy i znowu w pewnym momencie dałem wycisk i kreciłem auto wyżej, kontrolka znowu sie zaświeciła.

Moje pytanie jakie powinienem podjac pierwsze kroki w weliminowaniu tego problemu???

Opublikowano

Trzeba zmierzyc cisnienie manometrem, co pozwoli okreslic, czy winny jest czujnik, czy przeczyna jest po stronie silnika. A przede wszystkim nie jezdzic 200km/h, bo na naszych drogach to proszenie sie o wycieczke na cmentarz.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z danych modelu samochodu i rocznika wynika, że masz silnik N43. Na temat ciśnienia oleju w tym silniku jest już kilka wpisów - poczytaj i zacznij od szczegółowej diagnozy, aby nie wpędzić się w koszty.

Generalnie te silniki lubią wyłącznie świeży olej, zatem sugeruje wymiany max. co 12 tys. km