Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, mój problem w aucie polega na tym,że podczas hamowania i kiedy auto juz prawie sie zatrzymuje słychać jedno puknięcie,wydaje mi sie,ze odgłos dobiega z tylu auta . Proszę o pomoc może ktos spotkał sie z czymś takim w swoim aucie pozdrawiam! BMW e92 325d 2007 automat
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba sprawdzić tarcze z tyłu i mocowanie klocków hamulcowych.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Dziękuje za odpowiedz, o mocowaniach klocków słyszałem,a co dokładnie trzeba sprawdzić w tarczach ?
Opublikowano
Klocki są ok około 50% w poniedziałek jadę z tym do kolejnego mechanika cudotwórcy i zobaczymy co on powie, na pewno dam znać czy usterka została usunięta czy kolejny raz wymienię niepotrzebnie kolejna cześć
Opublikowano
Jest to pojedynczy metaliczny stuk dochodzący z tylu auta podczas hamowania kiedy Pedal hamulca jest wciśnięty a auto prawie sie zatrzymuje, nie ma żadnego stuku kiedy odpuszczam gaz podczas jazdy,podczaszy wrzucania wstecznego tez nic sie nie dzieje
Opublikowano
Dodam jeszcze,że mam ten problem od kilku miesięcy i w miarę upływu czasu nie nasila sie problem ani nie Slabnie po prostu ciagle jest taki sam
Opublikowano
Wymieniłem gumowy łącznik wału z mostem fachowiec powiedział ze na 99% procent to jest przyczyna po zamontowaniu nowego łącznika usterka nie została wyeliminowania jedyne co pozostało to ubytek w portfelu i głupia mina mechanika:) poduszki mostu podobno były ok,podpora wału ok nie było żadnego luzu na wale, jutro powiem zeby sprawdzili całe zawieszenie w tyły,raz jeszcze poduszki mostu i co tylko sie da. Mieszkam obecnie w Uk a tu jeżeli cos nie wisi,nie jest urwane itd to cieżko dodając do sedna problemu:) może jutro sie uda,na pewno dam znać co i jak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale te klocki z tyłu sprawdziłeś? Spróbuj nagrać filmik...
3A0jS9b.png
Opublikowano
Jutro jestem umówiony na wizytę w warsztacie także powiem,żeby sprawdzili klocki i mocowania klocków
Opublikowano

Witam ponownie, byłem wczoraj u mechanika sprawdził cały zawias z tyły,poduszki mostu itd. Wszystko jest w porzadku bez żadnych luzów, opisałem mu cały problem z usterka przejechał sie pózniej sam,podniósł auto na podnośniku i sprawdził hamulec ręczny i doszedł do wniosku,ze odgłos prawdopodobnie wydobywa sie z winy hamulca ręcznego a ścisłej z zużytych szczęk tzw " break shoes" kazałem

Mu wiec zamówić cały zestaw i wymienić zużyte szczęki, sprężynki które znajdują sie w w środku itd. Zobaczymy czy to na pewno było to. Odezwę sie jak odbiorę auto z warsztatu pozdrawiam

Opublikowano
A sprawdzil czy klocki nie maja luzow? Ja tak mialem z przodu tuz przed zatrzymaniem podczas hamowania. Klocki sie przesuwaly z lewej strony i wydawaly metaliczne stukniecie.
Opublikowano
Powiedział,że wszystko siedzi sztywno,ale powiem mu raz jeszcze zeby sprawdził jak bedzie wymieniał szczęki to mógłby zrobić wszystko za jednym zamachem jesli byłoby cos nie tak z klockami
Opublikowano
A ten metaliczny odgłos dobiegał Tobie z przodu auta ? We wtorek zaprowadzać auto na wymianę wiec jak odbiorę to napisze czy problem został usunięty
  • 4 lata później...
Opublikowano

Odkopię temat, bo mam identyczny problem i dziś zostawiłem auto *u mnie E60 530xD) u mechanika, może ktoś mu zaoszczędzi szukania a mnie wydatków? :)

Pod koniec hamowania, przy prędkości około 10-5km/h występuje pojedyncze puknięcie (jakby delikatnie metaliczne), jak u kolegi autora tematu. Nie jest to nic z zawieszeniem ani hamulce, bo puka tylko przy włączonym silniku.

Wszystkie wskazówki mile widziane, zostaną dla potomnych :)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
U mnie nie było to pojedyncze puknięcie, tylko kilka puknięć. Jak u Krzysztof81 była ta skrzynka od rozdzielacza Xdrive, ale u mnie wystarczyło zalać olejem, bo było mało i wymienić jakąś gumę przy tym. 20k przejechane już ponad od naprawy i problem nie powtórzył się. :)

F31 320d+

• 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozwiązał ktoś problem? Mam tylko taki stuk przy "włożonym" wstecznym i zahamowaniu i to nie zawsze.

Raz się zdarzyło na 1 biegu - wciśnięte sprzęgło i jak mi zaczął uciekać z górki i tak dynamiczniej wcisnąłem hamulec.

• 2 lata później...