Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czasem przy większej prędkości ok 110 czasem mniej przy odpuszczeniu lekko gazu albo wbiciu na luz słychać wycie (szum) z tylu samochodu.

Podejrzewam tylny most - sprawdzałem i jest w nim olej.

Dźwięki te słychać tylko na trasie i nie cały czas. Czasem słychać czasem nie.

Znajomy, który trochę zna sie na samochodach mówił ze to normalne w tylnym napędzie.

Tez tak macie czy u mnie jest coś nie tak ?

Dodam, ze jeżdzę juz tak półtorej roku i cały czas jest tak samo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Twój znajomy który "zna się na samochodach" to się na nich wcale nie zna mówiąc takie bzdury.Ja czegoś takiego ze strony mostu jeszcze nigdy nie miałem.Sprawdzaleś łożyska,półosie?
Opublikowano

Nic jeszcze nie sprawdzałem bo myślałem, że to norma w tylnym napędzie :mad2:

Dziwne jest to, że te dźwięki słyszalne nie są cały czas tylko czasami i ZAWSZE przy odpuszczeniu gazu

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie wycia tylnego dyferencjału (most to byl w polonezie), mialem tak u siebie, ze wyl przy dodawaniu gazu i odpuszczaniu gazu. Ale u mnie wycie było dość głośne i ewidentnie pochodziło z dyfra ( jak sie później okazalo zabiłem łożysko na walku wejściowym przy którymś strzale ze sprzęgła) :-) kupiłem 2 używany dyfer, zmieniłem i jest ok.

Nie daj sobie wmówić że to normalne, bo teraz u mnie nie wyje nic. Słuchać jedynie szum opon i pracę silnika.

Edytowane przez rysiektr
Opublikowano

miałem u siebie to samo.. jadąc około 80/90km/h było słyszalne wycie z tyłu..które po puszczeniu gazu najbardziej dawało o sobie znać..

wymieniłem olej w tylnym dyfrze i za raz po wymianie dalej było to samo.Ale potem wymieniłem sobie szczęki hamulca ręcznego,wszystko dobrze oczyściłem z rdzy.. dwa razy miałem hamowanie na drodze tak,aż ślady tylnych opon zostały.. i koniec..po wyciu