Skocz do zawartości

Wycie tylnego mostu 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czasem przy większej prędkości ok 110 czasem mniej przy odpuszczeniu lekko gazu albo wbiciu na luz słychać wycie (szum) z tylu samochodu.

Podejrzewam tylny most - sprawdzałem i jest w nim olej.

Dźwięki te słychać tylko na trasie i nie cały czas. Czasem słychać czasem nie.

Znajomy, który trochę zna sie na samochodach mówił ze to normalne w tylnym napędzie.

Tez tak macie czy u mnie jest coś nie tak ?

Dodam, ze jeżdzę juz tak półtorej roku i cały czas jest tak samo.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Twój znajomy który "zna się na samochodach" to się na nich wcale nie zna mówiąc takie bzdury.Ja czegoś takiego ze strony mostu jeszcze nigdy nie miałem.Sprawdzaleś łożyska,półosie?
Opublikowano
  • Autor

Nic jeszcze nie sprawdzałem bo myślałem, że to norma w tylnym napędzie :mad2:

Dziwne jest to, że te dźwięki słyszalne nie są cały czas tylko czasami i ZAWSZE przy odpuszczeniu gazu

Opublikowano

Odnośnie wycia tylnego dyferencjału (most to byl w polonezie), mialem tak u siebie, ze wyl przy dodawaniu gazu i odpuszczaniu gazu. Ale u mnie wycie było dość głośne i ewidentnie pochodziło z dyfra ( jak sie później okazalo zabiłem łożysko na walku wejściowym przy którymś strzale ze sprzęgła) :-) kupiłem 2 używany dyfer, zmieniłem i jest ok.

Nie daj sobie wmówić że to normalne, bo teraz u mnie nie wyje nic. Słuchać jedynie szum opon i pracę silnika.

Edytowane przez rysiektr

Opublikowano
  • Autor
W weekend robię trase 900 km więc spróbuję nagrać ten dźwięk i wrzucę filmik :)
Opublikowano

miałem u siebie to samo.. jadąc około 80/90km/h było słyszalne wycie z tyłu..które po puszczeniu gazu najbardziej dawało o sobie znać..

wymieniłem olej w tylnym dyfrze i za raz po wymianie dalej było to samo.Ale potem wymieniłem sobie szczęki hamulca ręcznego,wszystko dobrze oczyściłem z rdzy.. dwa razy miałem hamowanie na drodze tak,aż ślady tylnych opon zostały.. i koniec..po wyciu