Skocz do zawartości

Jaki olej wlac do skrzyni? Nie ma na niej zadnej naklejki...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj zmienialem olej w skrzyni. znalazlem na niej taka chyba fabryczna papierowa zawieszke z numerem czesci w kolorze srebrnym. co kolega na to? w podanym linku nie ma mowy o zawieszkach w kolorze srebrnym.

zgodnie z ksiazka sam naprawiam e30 zalalem 1,1 litra mobil1 gl4 85w90.

teraz biegi wchodza plynnie, bez oporow.

e30 m40b16 skrzynia getrag

Opublikowano

mam problem z podanym linkiem. wyrzuca mi taki komunikat:

"Sorry, We could not process your request.

Reason : Request was rejected from this IP address ( x.x.27.191 )

May be you are using anonymous proxy server."

w miejcu x oczywiscie pelny moj numer, nie jestem za zadnym proxy. pomoze ktos?

strona realoem podaje wg vin ze mam skrzynie getrag 240.

Opublikowano

Na podstawie VINu nie dowiesz się jaki trzeba wlać olej do skrzyni.

Nawet w ASO na podstawie VINu tego nie wiedzą na 100%, jednak rozmawiałem z pracownikiem serwisu bmw i dowiedziałem się, że w ponad 90% skrzynie E36 są zalane ATF a są nawet przypadki, że skrzynia nie ma żadnej nalepki, a jest zalana ATF(nie tylko skrzynie z nalepką pomarańczową).

Opublikowano
Chyba kolega Kowal nie czytał dokładnie postów. :D Pewnie że na podstawie VIN-u nie da się stwierdzić jaki ma być olej. Można się dowiedzieć jaką się ma skrzynię w samochodzie i wtedy można się dowiedzieć jaki ma być olej :mrgreen:
Opublikowano

Grzesiek M:

Posty czytam dokładnie a podany przez ciebie VIN dekoder z jakiegoś powodu nie działa u mnie.

Nie wiem więc jakie informacje o skrzyni tam są zawarte, ale to czy jest manual czy automat to myślę, że średnio zorientowany użytkownik będzie wiedział bez VIN dekoderów.

Natomiast napisałem, że nawet w aso nie są w stanie na podstawie VINu powiedzieć, co jest w skrzyni (przynajmniej w Krakowie) i jedynym sposbem upewnienia się jest sprawdzenie nalepki na skrzyni a nawet odkręcenie korka wlewowego i sprawdzenie palcem, bo naklejka mogła odpaść.

Opublikowano

Wpisałem VIN na tej stronie i pokazało mi coś takiego :worried:

Additional Information for Vehicle code AJ51

Production FROM : 1987/06/01 TO : 1993/09/30

Engine M40 B18

Engine Oil 4.00 Liter

Transmission Manual

Transmission Model Getrag 242/19

Transmission Oil 1.00 Liter

Rear Axle Oil 0.90 Liter

Coolant(w/o Air Conditioner) 6.10 Liter

Coolant(with Air Conditioner) 6.30 Liter

Brake fluid 1.00 Liter

Remarks :

Additional Information for Vehicle code AJ51

Production FROM : 1987/06/01 TO : 1993/09/30

Engine M40 B18

Engine Oil 4.00 Liter

Transmission Manual

Transmission Model Schongang

Transmission Oil 1.15 Liter

Rear Axle Oil 0.90 Liter

Coolant(w/o Air Conditioner) 6.10 Liter

Coolant(with Air Conditioner) 6.30 Liter

Brake fluid 1.00 Liter

Którą mam skrzynię :?:

Opublikowano

Jak chcesz się upewnić jaką masz skrzynię to wchodź pod auto i z prawej strony skrzyni na obudowie sprzęgła masz nazwę w formie odlewu (na pewno się nie odkleiła:) np. GETRAG.

VIN dekoder nie pomoże też w przypadku, gdy poprzedni właściciel wymieniał skrzynię.

Opublikowano

Mam pytanie. A mianowicie chodzi mi o to czy zmienialiście kompletnie olej w skrzyniach i w mostach? Przecież na nalepkach widnieje "No oil change" most

skrzynia

Ja kiedyś po kompletnej wymianie miałem kłopoty ze skrzynią w E30 a teraz planuję sprawdzić stan w swojej E36 i nigdy w życiu nie popełnię tego błedu i tylko uzupełnię stan.

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano
Bzdury! Sa i nalepki ATF i taki olej wymienia sie co 80000 w skrzyniach. W mostach przekładniowy 75W80 czy podobnie. Przeczytaj instrukcje obslugi auta, tam jest wyraznie napisane ATF bo tylko taki sie wymiania bo to jest olej mineralny. Tylko syntetyka sie nie wymienia i to jest ten "lifetime" olej.