Skocz do zawartości

Wahacz Meyle - gdzie kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Padl mi sworzen lewego wahacza i szukam w zwiazku z tym calego nowego wahacza. Do ASO nie mam zamiaru jechac, ze wzgledu na koszty, a z zamiennikami dosyc kiepsko - sprzedawcy sie nie znaja i nie sa w stanie powiedziec mi, czy produkt danej firmy mozna polecic, czy tez nie. Wyczytalem na jednej stronie, ze firma Meyle produkuje wahacze do E46 wzmacniane aluminium, ktore sa tak skonstruowane, ze mozna wymieniac w nich sam sworzen, co jest niemozliwe w zwyklych wahaczach. Spotkal sie ktos z wahaczami tej firmy? Kupowac? A jesli tak, to gdzie? Moze jakies inne podpowiedzi?

Z gory dzieki :)

Pzdr.

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano
Z doświadczenia wiem że firma Meyle produkuje wysokiej jakości zamienniki szczególnie jeśli chodzi o zawieszenie.Warto polecić.Pozdrawiam
Opublikowano

Witam,

firma Auto-Com sprzedaje szeroką gamę produktów firmy MEYLE na allegro.

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1663004

spróbuj ich zapytać :8)

ps. twierdzisz że w normalnych wahaczach nie można wymienić samego sworznia :?: :?:, zaczynam się martwić bo moje przednie sworznie niedługo także trzeba będzie wymienić :mad2:

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano

rkorbut:

W wahaczach E36 są sworznie wymienne.

Natomiast w oryginalnych E46 są niewymienne, ale jeśli zastosuje się wachacze Meyle to można w nich później już sworznie wymieniać.

Na marginesie to Meyle robi te same sworznie krótkie do E36 i E46.

Opublikowano

Kowal:

wielkie dzięki za informację :cool2:

Widzę że produkty Meyle są trochę kontrowersyjne przytaczam opis sworznia wahacza :

Jest to sworzeń wzmocniony, mający inny kształt niż sworznie innych firm
ze względu na to, że nie ma wkładki gumowej zwiększającej komfort
(ale niestety nie wytrzymującej - tyle ile powinna - na naszych drogach)

czy ktoś to już testował, ponieważ zaczynam się zastanawiać :8), podejżewam że na tor wyścigowy idealne, ale czy do zwykłej jazdy :?: :?:

ps. ale poduszek pod silnik do mojego modelu nie produkują :mad2:

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano
Ja mam założone właśnie takie sworznie i wg. mnie spisują sie bardzo dobrze. Nie zauważyłem spadku kopmfortu jazdy za to z racji swojej konstrukcji myśle że mogą wytrzymać dłużej niż te standardowe.Pozdrawiam
Opublikowano

Ja mam założone krótkie Meyle.

Zaletą ich jest brak właśnie strefy komfortu (są zrobione tak jak te od E30), przez co faktycznie dłużej wytrzymują niż standardowe, gdyż standardowe nie wymienia się z powodu luzu na przegubie, ale z powodu zerwania właśnie tej gumy - strefy komfortu. Sprawdzają sie one zwłaszcza w zawieszeniach E36, gdzie są łączniki stabilizatora krótkie, gdyż wtedy sworznie przenoszą siły z stabilizatora i te gumy ulegają szybkiemu zerwaniu. Co się dzieje w systemie M-technic nie wspomnę, bo tam stabilizator jest jeszcze grubszy. Mam właśnie M-technic i sworznie z gumą wymieniałem bardzo często. Obecnie mam Meyle krótkie i zrobiłem już nz nich dwa razy tyle co na standardowych i nie wykazują luzów.

Sworznie te poprawiają tez nieco reakcję na ruchy kierownicą, ale mają tez wadę, jaką jest większe przenoszenie drgań z drogi na kierownicę. Bardzo czuć na kierownicy nawet minimalne niewyważenie kół i gdybym miał auto z pierwszych lat produkcji albo M3 do 95 roku gdzie są długie łączniki idące do góry do amortyzatorów, gdzie sworznie jedynie przenoszą siły boczne z kół, to bym prawdopodobnie tych sworzni ze względu na te drgania nie założył. Konstruktorzy po coś jednak wymyślili te gumy. Ale u nas niestety lepiej jest trochę zrezygnować z komfortu na rzecz wytrzymałości.

Ogólnie mogę te sworznie polecić, zaznaczając, że pojawią się właśnie większe drgania.

Opublikowano

Dzieki za porady - w poniedzialek jestem umowiony na wymiane wahaczy (niestety okazalo sie, ze oba sa do wymiany :duh: ), to dam znac jak sie jezdzi na nowych czesciach :dance:

PS. Szukam sponsora, mam tez pare innych rzeczy do wymiany :mrgreen:

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.