Skocz do zawartości

E36 Compact czy podejdzie inny zacisk hamulcowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim E36 Compact 316i z silnikiem M43B19 z 2000 roku zapiekł się przedni zacisk hamulcowy.

Nie chcę się bawić w regeneracje zacisku ponieważ za kilka dni jadę w dłuższą trasę dlatego przeszukuję internet w poszukiwaniu używane zacisku na szybką podmianę ale problem w tym że są tylko do rocznika 94-97 a nie idzie znaleźć pod 2000 rok. Orientuje się ktoś może czy zacisk ze starszego 316i podejdzie do mojego?

Opublikowano

bedzie pasować wszystko od 1.6 do 1.9 obojętnie jaki rocznik. Tak podaje katalog realoem. Numery zacisku się zmieniają jeśli silnik jest od 2l.

Bez różnicy jaka buda czy to sedan czy kombi czy coupe czy cabrio. Zacisk pod mniejsze silniki jest taki sam. Również pasuje od z3 z silnikami 1.8 i 1.9 od 94 do 2002r.

na przyszłość kolegom wchodzisz na

http://www.realoem.com/

wpisujesz vin swój albo wedle daty produkcji i silnika itp wybierasz auto blizniacze do twojego, szukasz cześć która cie interesuje, spisujesz numer, potem wklejasz go w okienko do wyszukiwania czesci i katalog wypluwa ci do jakich aut i silników pasuje ten numer.

Zajmuje to wszystko 2 minuty czyli szybciej niż założenie tematu, nie mówiac o czekaniu na odpowiedź.

szukam
Opublikowano
używkę możesz kupić jeszcze w gorszym stanie niż masz,a wymiana osłony i uszczelniacza jest banalnie prosta tylko trzeba wszystko ładnie poczyścić
Opublikowano
używkę możesz kupić jeszcze w gorszym stanie niż masz,a wymiana osłony i uszczelniacza jest banalnie prosta tylko trzeba wszystko ładnie poczyścić

Już kiedyś się bawiłem reperaturkami do zacisków i obiecałem sobie że nigdy więcej :D 3 zestawy poszły zanim poskładałem zacisk do kupy bo za każdym razem rwałem osłonę przeciwpyłową (nie mam do tego cierpliwości).

Używka ma pochodzić góra 2 miesiące więc myślę że jak ktoś daje 10 dniową gwarancję rozruchową to nie sprzeda zblokowanego zacisku a w luźniejszej chwili wstawię Bawarkę na garaż zdejmę wszystkie zaciski i oddam do firmy zajmującej się regeneracją z piaskowaniem malowaniem będą jak nowe i będę miał spokój na długi czas :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zaciski w każdym BMW E36 z silnikami r6 są takie same. Wymiary tarczy niewentylowanej to 286mm wysokości, 12mm grubości. Koszt zacisku to 20zł.
Opublikowano

Mam zaciski w bdb stanie z compacta 2000r 1.9 silnik.

Jezdzily do ubieglej soboty bo wkladalem hamulce przednie z 323ti.

Więc jak chcesz to moge Ci odsprzedać swoje sprawne zaciski

E38 728i 1999r