Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam problem tego typu że po zmianach wraz przestawia mi się opcja RDC_SAFETY na aktiv i auto wraz widzi opcje RDC zamiast RPA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie mam problem tego typu że po zmianach wraz przestawia mi się opcja RDC_SAFETY na aktiv i auto wraz widzi opcje RDC zamiast RPA

To przestaw ja na nicht_aktiv.

Widocznie w FA zostalo a zrobiles Code

Opublikowano
Zmieniłem i zrobiłem code i wraz wraca samo na activ. Bezpiecznika tylko nie wyjąłem czy to może mieć wpływ na to ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samo nic nie wraca. Po zmianie robisz CODE czy CODE FDL? Bezpiecznik wyjmij.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Temat trochę umarł ale może ktoś doradzi:

Dowiedziałem się, że te wiersze trzeba zmienić, żeby auto monitorowało ciśnienie w oponach za pomocą abs a nie czujników w kołach.

FTMS (flat tire monitoring system ABS based) RPA

<<< CAFD_00000069.caf.009_001_004 (KOMBI L6 BO) >>>

KOMBI L6 BO > ERM_Konfiguration 3004 > ST_TYR_RDC_ALIVE nicht_aktiv

KOMBI L6 BO > ERM_Konfiguration 3004 > ST_TYR_RDC_TIMEOUT nicht_aktiv

KOMBI L6 BO > FZG_Ausstattung 3003 > DSC_MIT_RPA mit_rpa

<<< CAFD_00000052.caf.007_010_000 (ICMQL) >>>

ICMQL > Daten 3000 > IcmKod_B_SA2VB nicht_verbaut

<<< CAFD_000000F9.caf.007_003_022 (HU_CICHB) >>>

HU_CICHB > EXBOX 3001 > RDC nicht_aktiv

HU_CICHB > EXBOX 3001 > RDC_SAFETY nicht_aktiv

HU_CICHB > EXBOX 3001 > RPA_CIC activ

+ wyciągniecie bezpiecznika z TPMS.

Czy ktoś może to potwierdzić?

Zrobiłem dokładnie tak jak powyżej i w idrive przycisk od reset jest wyszarzony (choć przy RPA to powinna być chyba inicjalizacja). Mógłby mi ktoś doradzić w temacie? Nie chce grzebać w V0 czyli zmieniac wyposażenie bo to wiazaloby się z ponownym kodowanie wszystkiego a auto jest z USA i było tam dużo rzeczy zmienionych i dobrze to działa.

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No wszystko się zgadza. Teoretycznie trzeba jeszcze wywalić 2VB z listy wyposażenia, ale to nie powinno mieć znaczenia gdy ręcznie zmieniasz wartości i kodujesz przez FDL. Jeżeli nie pominąłeś czegoś to powinno śmigać.
Opublikowano
Kodowalem wszystko Bmwaicoderem. No i nie działa... co to znaczy kodowanie przez FDL?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może dlatego Ci nie działa, bo jakimś wynalazkiem kodujesz. Myślałem, że Esysa używasz jak biały człowiek. :)))
Opublikowano
Na razie koduję tym wynalazkiem bo to moje początki w tym temacie A program jest W miarę prosty. Z drugiej strony można w nim zmieniać ustawienia poszczególnych wierszy w modułach tak jak powyżej więc nie powinno mieć to znaczenia. Inne rzeczy działają bez problemu. Szukając po forum widzę że ludzie koduja to esysem i też im to nie działa- wszystko zachowuje się dokładnie tak jak u mnie - nie wyświetla błędu ale nie ma możliwości resetowania- wyszarzona funkcja w idrive.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to nie wiem w czym problem. Robiłem to wiele razy i działało. Niestety ostatni raz było to z 3 lata temu, więc ciężko mi jest sobie przypomnieć czy był tam jakiś detal, który mogłeś przeoczyć lub który nie jest zawarty w tym opisie. Rozumiem, że po kodowaniu jeździło to auto już?
Opublikowano

Dziękuję MMW za odpowiedź. Oczywiście autem jeżdżę. Komunikat w idrive jest taki żeby ustawić dobre ciśnienie i na włączonym zapłonie zresetować- w sumie tak powinno działać RPA - no ale reset jest wyszarzony i nieaktywny... bezpiecznik 132 od tego modułu radiowego RDC jest wyciągnięty (Nie wiem czy to ma znaczenie ale jest to F31 z USA) Sam już nic nie wymyślę więc proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Przychodzi mi jeszcze na myśl czy ma znaczenie w którym momencie wyciąga się ten bezpiecznik- ja wyciągnąłem po kodowaniu...
Opublikowano
Nie ogarnąłem jeszcze diagnostyki - Nie mogę się połączyć INPĄ z kablem USB mimo, że wykrywa zapłon. Spróbuję jeszcze przez ten kabel enet. Błędów na liczniku i idrive nie ma.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam . Mam dokładnie to samo . Miałem RPA i działało . Później dopadłem BimmerCode i po kodowaniu na RDC cieszyłem się ze mam RDC zakodowane w Idrive :) ....Po zmianie opon na letnie w ASO bez TPMS okazało się ze mam wyszarzaly napis w IDRIVE . Nie dziala mi to jednym słowem .Zorientowałem się po pół roku . Ciekawe jak to ogarnąć . Auto to F10 LCI rynek Kanada .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie bardzo rozumiem. Miałeś czujniki w kołach i sprawny system TPMS, i kodowałeś żeby go mieć? Każde auto z rynku Północnej Ameryki ma czujniki w kołach więc działa RDC/TPMS.
Opublikowano

Hey

Czekam na jakieś efekty w tym temacie bo póki co utknąłem w martwym punkcie...nie wywala żadnego błędu to nie ma choinki na liczniku ani żadnych gongów ale przecież nie o to chodzi. RPA w E87 działał mi bez zarzutu to w F31 też powinien się sprawdzić- tylko żeby zadziałał;)

Opublikowano

Witam

Nie udało mi się uruchomić INPA ale udało mi się uruchomić dr.Gimi błędy skasowane a RPA dalej nie da się skasować- wyszarzona opcja w idrive...włożylem spowrotem bezpiecznik 132 od RDC I wypiałem wtyczkę bezpośrednio z modułu RDC koło baku i nic...może ktoś jest w stanie coś pomóc?

Pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Hej. Po zmianie kół z zimowych 225/45 R18 na nowe 235/35 R20 wywala mi błąd RDC a mianowicie po zainicjowaniu resetu, wyskakuje komunikat że trwa Resetowanie RDC...który nie działa. Dodam, że w zimowych kołach na 100% nie ma czujników w kołach. Pacjent F32 z US 2014rok produkcji.
Opublikowano
Witam . Czy ogarnąłeś temat ? Ja używałem ESYS . Dlaczego ESYS nie widzi RDC ECU tylko DSC ECU ? Dlatego że system jest zintegrowany w jeden moduł DSC , który odpowiada za RDC i RPA ? ?? Pacjent to F10 LCI 2016 rynek Kanada .
Opublikowano
Nie wiem czy to do mnie pytanie ale się podałem z tym wykodowaniem rdc - w letnich mam orginal czujniki i zakodowane temperaturę i ciśnienie w I drive i dała to zaje... to dokupie na alle drugi komplet czujnikow do zimowek i będzie ok - mam nadzieje,)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam . Czy ogarnąłeś temat ? Ja używałem ESYS . Dlaczego ESYS nie widzi RDC ECU tylko DSC ECU ? Dlatego że system jest zintegrowany w jeden moduł DSC , który odpowiada za RDC i RPA ? ?? Pacjent to F10 LCI 2016 rynek Kanada .

O ile sie nie myle, to w F10 do konca produkcji stosowano modul RDC jako osobny element. To w F30 od marca 2014 zmieniono kompletnie system, nie stosowano juz osobnego modulu RDC, a sygnal z kol zczytuje ten sam odbiornik sygnalu, z ktorego korzysta pilot do centralnego zamka.

Powinienes wiec na liscie modulow miec modul RDC. Jezeli nie masz, to pewnie jest wyjety bezpiecznik.

Hej. Po zmianie kół z zimowych 225/45 R18 na nowe 235/35 R20 wywala mi błąd RDC a mianowicie po zainicjowaniu resetu, wyskakuje komunikat że trwa Resetowanie RDC...który nie działa. Dodam, że w zimowych kołach na 100% nie ma czujników w kołach. Pacjent F32 z US 2014rok produkcji.

Nie bardzo rozumiem czemu sie dziwisz, ze nie chce Ci system ruszyc, skoro nie ma czujnikow w kolach zimowych, co sam przyznales.

• 1 rok później...
Opublikowano
Może dlatego Ci nie działa, bo jakimś wynalazkiem kodujesz. Myślałem, że Esysa używasz jak biały człowiek. :)))

Cześć koledzy. Trochę odgrzeje temat - czy ktoś z Was robił to za pomocą Bimmercode? Pozmieniałem niby wszystko, we 3 modułach, zgodnie z wytycznymi. Na ekranie mam Już "resetowanie RPA" ale po czasie wyskakuje błąd RDC..