Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam ostatnio problem z autem.

Wyjeżdżam z ciepłego garażu podziemnego (włączony test zegarów 9 - poziom ładowania akumulatora przez alternator, chyba, że się mylę).

Początkowe ładowanie 10V spada do 6v przy czym w tym momencie zaczynają mrugać kontrolki na desce i auto gaśnie.

Po odczekaniu 3-4 minut, kilkukrotnym zamknięciu i otwarciu auta (od razu po zgaszeniu rozrusznik nawet nie kręci) auto normalnie zapala jakby nigdy nic i ładowanie jest poprawne tj. 14-14,1V. Przez 40minut jazdy po mieście kompletnie nic się nie działo.

Ostatnio zdarzyło się, że po tygodniowym postoju akumulator się wyładował (aku ma 8 miesięcy), mierzyłem po uśpieniu czy coś nie kradnie prądu i wyszło, że nie.

Planuje wyjazd w góry ale z takimi historiami to trochę mi się nie uśmiecha.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeczyść/dokręć przewody alternatora, jak nie pomoże to alternator na stół.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przeczyść/dokręć przewody alternatora, jak nie pomoże to alternator na stół.

Hej,

Sprawdzę ale to raczej nie to. Po zgaśnieciu auta nie ruszam nic w komorze silnika - żadnych kabli, nie opukuje alternatora itd. siedzę po prostu w kabinie.

Opublikowano
Maniek Ci dobrze radzi , możesz poszerzyć jego radę i przeczyścić i podokręcać wszystkie kable (przewody) wysoko prądowe łącznie z masą.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Czeski film z tym ładowaniem....... po odpaleniu jest ok 11V po czym jak się silnik nagrzeje do 40% powiedzmy jest UWAGA nie smiać się - odłos a'la pierdnięcia z okolicy progu od strony kierowcy i ładowanie jest na poziomie 14 -14,1V więc jak najbardziej ok.
Opublikowano
Sprawdź ładowanie na alternatorze nie akumulatorze,będziesz wiedział,czy po drodze nie "znika"prąd.Na alternatorze masz czerwony gruby przewód przykręcany na klucz 13.Na tej śrubie sprawdź ładowanie.
  • 11 miesięcy temu...