Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Mam małą prośbę. Staję przed kupnem E90 z silnikiem 320i 150 KM produkcja 09.2005 r. Zostal dla mnie sprowadzony z Niemiec. Proszę o opinie specjalistów czy ten silnik chodzi jak trzeba, Mnie osobiscie niepokoi ten taki stukot. Nie znam się na tych silnikach i nie wiem czy tak powinno być czy coś się już dzieje.

Serdecznie proszę o opinie. Filmik poniżej. Dodatkowo proszę o opinie czy są jakieś duże problemy z valvetronikiem

https://youtu.be/SMlJaV1JltU

Opublikowano
W modelu 325i mam podobne cykanie w silniku. Bezposrednio po odpaleniu zimnego silnika przez kilkadziesiat sekund potem zanika ale pojawia sie za kazdym razem kiedy wchodzi na obroty a juk juz wejdzie np na 3tys. Cykanie ustaje tez tak moge z tym jezdzic?
Opublikowano

Na to kiedy był robiony remont silnika ;p a dokładnie wymiana uszczelniaczy zaworowych :) jeśli nie była robiona to czeka cie taka wymiana. Chyba że ktoś dolał coś do oleju albo sam olej jest gęstszy - wówczas po wymianie oleju zacznie ci kopcić na niebiesko i zużywać go około 1l/1000km.

Silnik jest umyty? Jeśli tak to spodziewaj się że uszczelkę pokrywy zaworów, miski olejowej, elektrozaworów, podstawy filtra oleju będziesz musiał wymienić :)

Słychać stuknięcie przy ruszaniu? Jeśli tak to luz na "ataku" dyfra.

No i przede wszystkim podłącz kompa i sprawdź czy są błędy.