Skocz do zawartości

[F10/F11] Wymiana oleju w skrzyni ZF 8HP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zastanow sie

moze i w silniku nie zmieniac bo po co

Obawiam sie, ze to Ty powinienes sie zastanowic.

Nad sensem pisania takich postow.

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
Panowie jak zweryfikować jaką mam skrzynię? Jakie w ogóle są rodzaje? VIN DV02662

GA8HP70Z

dzięki w końcu zadowalająca odpowiedź.... :)

ale dylemat pozostaje wymieniać czy nie wymieniać :)

Opublikowano
Panowie jak zweryfikować jaką mam skrzynię? Jakie w ogóle są rodzaje? VIN DV02662

GA8HP70Z

dzięki w końcu zadowalająca odpowiedź.... :)

ale dylemat pozostaje wymieniać czy nie wymieniać :)

Generalnie temat taki, że jeżeli auto jest niewiadomego pochodzenia - konkretnie mówiąc przebieg to są przypadki, że po zmianie oleju skrzynia może się wysypać. Może, ale nie musi.

Sprawa ma się tak, że te ZF-y mają dłuższe interwały niż poprzednie standardowe skrzynie, gdzie było to max. 60 tys km.

Jeżeli Twoja F-ka ma prawdziwe 187 tys. zrobione przez 5 lat to jest szansa, że sporo przebiegu jest typu trasa/autostrada i wymiana nie zaszkodzi, a jak nie zaszkodzi to rzecz jasna pomoże.

Niektóre skrzynie są po prostu mocno wyeksploatowane, sporo zanieczyszczeń i twardych osadów - w takich wypadkach bywa, że wymiana powoduje szybkie jej unicestwienie bo nagle elementy nie współgrają ze sobą jak powinny. I TYLKO DLATEGO niektórzy odradzają (jest to dość słuszne jak się pojmie dlaczego) gdyż wymiana oleju może pociągnąć za sobą naprawę, a tam już leci od 4 do 7k (zależy co wymaga wymiany i jak do tego podchodzi właściciel a także serwis). I tak jeżdżą póki skrzynia chodzi, bo jak się wysypie to czeka ich i tak ten sam remont - czyli koszt pomniejszony o ryzykowną wymianę :)

To tyle.

E60 535i 2009 M Sport / Schwarz 2 / Shadowline - touched by R-PERFORMANCE - gone

F10 535i 2013 M-sport / Schwarz 2 / Shadowline ++ by DYNOSOFT - his - gone

M3 E92 2012 Competition - gone

F10 535i M-sport LCI / Carbon Shwarz

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Generalnie nie należy przesadzać w jedną czy druga stronę.

Osobiście jestem zwolennikiem wymiany oleju w ASB i zawsze wymienia ale przeczytajcie o E39 ze skrzynią ZF która bez wymiany oleju zrobiła milion kilometrów :)

http://www.auto-swiat.pl/uzywane/test-dlugodystansowy-bmw-serii-5-e39-jak-wyglada-auto-ktore-przejechalo-milion/mnh4d

Opublikowano (edytowane)
JokerDaniel idealnie to opisales! Tak właśnie jest jak piszesz. Potwierdzone przez specjalistę od automatow. :cool2: Edytowane przez Pemek
Opublikowano

JokerDaniel

Po Pierwsze dzięki za info odnośnie warsztatu dziś byłem i jestem mega zadowolony ale to na priv i w innym temacie.

Moja F-ka ma 103 tys przebiegu auto z 2011 roku z tego 8 miesięcy stało na sprzedaż w salonie .

Dziś byłem na wymianie . Była opcja statyczna/dynamiczna

Po spuszczeniu olej i oględzinach miski .

Panowie z warsztatu mówili że olej jeszcze dawał radę opiłków na magnezach prawie brak minimalne (taka ilość to na dotarcie)

Zrobiliśmy wymianę Statyczna

Pozdrawiam

Opublikowano

Też umówiłem się w Tarnowie, najpierw na sprawdzenie auta przed zakupem(według mnie wszystko ok-auto z krajowej dystrybucji ale niestety przez ręce posrednika przeszło) kilka stówek poświęce.

Następnie jak będzie wszystko ok - chłopaki maja zmienić olej w 8hp. f11 ma 133 tys przebiegu, moim zdaniem zwykła statyczna wymiana by przeszła ale warsztat w Tarnowie robi tylko full opcje czyli dynamiczną i przyklepałem. Zrobie pełną wymiane to do 250tys przelata,

Opublikowano
Też umówiłem się w Tarnowie, najpierw na sprawdzenie auta przed zakupem(według mnie wszystko ok-auto z krajowej dystrybucji ale niestety przez ręce posrednika przeszło) kilka stówek poświęce.

Następnie jak będzie wszystko ok - chłopaki maja zmienić olej w 8hp. f11 ma 133 tys przebiegu, moim zdaniem zwykła statyczna wymiana by przeszła ale warsztat w Tarnowie robi tylko full opcje czyli dynamiczną i przyklepałem. Zrobie pełną wymiane to do 250tys przelata,

W zależności od stylu jazdy (również częste gaszenie itd. czyli krótkie odcinki miejskie) interwał dla 8hp to 80-120 tys. km

E60 535i 2009 M Sport / Schwarz 2 / Shadowline - touched by R-PERFORMANCE - gone

F10 535i 2013 M-sport / Schwarz 2 / Shadowline ++ by DYNOSOFT - his - gone

M3 E92 2012 Competition - gone

F10 535i M-sport LCI / Carbon Shwarz

Opublikowano

auto pomyslnie przeszło test przedzakupowy w firmie Ślusarczyk Tarnów

Następnie Olej w skrzyni wymieniony dynamicznie, w sumie nie wiem nawet jak to odbywało się, bo siedziałem w poczekalni

dodatkowo uległem urokowi szefa i dałem się namówić na świece żarowe oraz wymiane oleju w silnku gdyż nie chciał na starym oleju na hamowni go sprawdzić

Firma ok, ma swoje zasady i trzyma się ich. Czy jest lepiej po wymianie oleju w skrzyni niż przed wymianą to nie wypowiem sie nie mam porównania. zakupiłem auto i odrazu zrobiłem obsługe, ale droga powrotna do domu to jedna wielka frajda z jazdy, jak ktoś wcześniej pisał już - auto warte wydanych na nie pieniędzy

Opublikowano

Tylko uważaj na fotoradary podczas kolejnego wyjazdu na narty do Krynicy ;)

PS - tak, to ja - ten co siedział z Tobą w poczekalni na wymianie olejów w F10 :norty:

Opublikowano
Yanosik czuwał, ale tym wozem szybko można z praskiej pożegnać się. Na narty jeszcze tej wiosny pojade
Opublikowano
Powiecie mi gdzie taka wymiane (z ciekawosci sie pytam bo jeszcze duzo czasu mam do tego) zrobic w okolicach Warszawy?
Opublikowano
dałem się namówić na świece żarowe oraz wymiane oleju w silnku gdyż nie chciał na starym oleju na hamowni go sprawdzić

Firma ok, ma swoje zasady i trzyma się ich.

Patrzac na to, co napisales, to troche mnie ich "zasady" przerazaja.

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
Powiecie mi gdzie taka wymiane (z ciekawosci sie pytam bo jeszcze duzo czasu mam do tego) zrobic w okolicach Warszawy?

Ja bym udał się do Gorika-najlepiej napisz mu na PW.

Opublikowano
Ja pytałem w autoryzowanym serwisie BMW AUTO-BRECZKO Białystok to koszt wymiany 450pln + moje części pewnie wymiana statyczna
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnosnie skrzynii bmw f10 530d 8HP45z ,pojawia mi sie co jakiś czas przy większym obciążeniu bład 420002 EDS zwarcie do masy, wówczas skrzynia wchodzi w tryb awaryjny,zdarza sie że nie działa wsteczny huh.gif do chwili pojawienia sie błedów skrzynia działa jak należy. Szukałem informacji na temat takiego błędu ale z miernym efektem.Być może ktoś z kolegów miał styczność.Czyżby sterownik,skrzynia czy zaczać od oleju bo juz 220 000km i chyba nie byl ruszany :roll:

Dzięki za wszelkie wskazowki i sugestie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dobry jesteś nawet w awatarze zmieniłeś ;) , 3,0i to samo ale jak przełożysz skrzynię to z twojej potrzebny będzie sterownik a jak to problem sterownika to jesteś w d.....
Opublikowano

\Witam wszystkich

Mam pytanko do was gdzie najtaniej kupić olej i tą pokrywę z filtrem.Najlepiej chyba dynamiczna wymiana?

Pozdrawiam