Skocz do zawartości

turbina bmw 320d 163km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Prosze o opinie odnosnie tego wirnika turbiny. Co to jest za czarny nagar na lopatkach?

prosze zobaczyc na tym filmie:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Obstawiam, że to od temperatury.
Opublikowano
  • Autor
szukam uzywanej turbosprezarki gdyz moja ma luz wzdluzny i przepuszcza olej. I wiekszosc na aukcjach wyglada wlasnie tak jak ta na filmie i moja tez tak wyglada. Nie wiem czy tak ma byc czy po prostu jest juz cos z nia nie tak.
Opublikowano

To normalne.

Szukaj takiej która ma jak najmniejszy luz i nie są uszkodzone łopatki (mechanicznie)

Ile kosztuje uzywka? Może lepiej kupić nowy kpl.wklad do twojej i będziesz miał nową...

Zobacz na allegro...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z reguły oddaje się swoje stare turbo i dostaje takie po regeneracji w zamian. Szukaj zakładu który się tym zajmuje w Twojej okolicy.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor

mieszkam w Anglii. w sumie regeneruja turbiny w Londynie na czesciach Melett ale jakos nie mam przekonania do regenerowanej jestem bardziej za uzywka zeby byla w dobrym stanie. cena za uzywke jest taka sama jak za regenerowana.

Ale wciaz nurtuje mnie czemu sa troche czarne te lopatki... A jeszcze pytanko jaka moze byc przyczyna luzu wzdluznego

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tylko że na turbinę regenerowaną dostaniesz gwarancję jak na nową część, a na używkę z aukcji co najwyżej gwarancję rozruchową. Nic dziwnego, bo nikt nie wie ile taka turbina z rozbiórki ma rzeczywiście nalatane i w jakich warunkach, a są to elementy bardzo wrażliwe na nieprawidłową eksploatację.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Nie wiem czy przedmówcy znają sie na regeneracji turbin Mitsubishi ale ogólnie jest to jedno wielkie gowno i same problemy. Nie da sie tego wystroić żeby miało osiągi i niezawodność jak oryginał. 100x lepiej jest kupic używkę niż pchać sie w regeneracje. Popełniłem ten błąd i nigdy wiecej nie zregeneruje turbiny chyba ze beda same pozytywne opinie na temat danego modelu.

Przed chwila robiliśmy pomiary przyspieszenia z kolega z e90 - 100% kopia mojego 320d z tym ze on ma ori a ja mam regenerowane. Różnica jest ogromna a robiłem to w jednej z najbardziej renomowanych firm w łódzkim. Nie wspomnę juz o tym ze mało kto w Polsce potrafi to dobrze wyregulować, przez rok było fajnie super a po roku latem i wiosna same problemy.

Opublikowano

Słyszałem że po regeneracji są problemy właśnie z tym modelem.

Chcąc zrobić to dobrze żeby mieć spokój przerabiasz (nie za dużo) i wkładasz turbo od 525d i wtedy masz spokój.

Poszukaj są o tym wątki na forum...

Opublikowano
Dokładnie. Ja jestem w trakcie szukania turbiny od 525d 177km i wypierdzielam raz na zawsze to mitsubishi. Reszta rzeczy czeka już na założenie.
Opublikowano
Post przez kubaj123 » 10 Sty 2016 13:17

Dokładnie. Ja jestem w trakcie szukania turbiny od 525d 177km i wypierdzielam raz na zawsze to mitsubishi. Reszta rzeczy czeka już na założenie.

A ta turbina od 525d podejdzie P&P tylko z rozwiercaniem kolektora ?

Opublikowano
rozwiercic kolektor trzeba i dorobić flansze mocującą do katalizatora. Ori katalizator jest mocowany na v-band a ten od 525d jest na dwie nakrętki/bolce. Koszt takiej flanszy to max 30złreszta pasuje pnp
Opublikowano

Zdania są podzielone jak zawsze używane turbo tak jak kolega wcześniej wspominał nie wiadomo gdzie i jak było traktowane itd loteria ;) Regeneracja Turbiny + wyważenie to sporo $ wychodzi troszkę taniej od nowej... Dużo jest krzykaczy co to kupują regenerowaną za 500zł i potem jest problem :duh:

Reasumując szukałbym używki z wiadomego pochodzenia lub kupienie nowej jeżeli warto inwestować w dane auto. Tak z ciekawości ile miało nalatane to BMW ? U mnie taki luz w VW był po 654 tyś :norty: niestety wymiana turbo nie wiele dała bo po miesiącu silnik się rozsypał :cry2:

Opublikowano
Zawsze można kupić Garrett wtedy w razie czego nie będzie problemu z regeneracja.
Opublikowano
jeżeli mówisz o wzięciu garretta od wersji 163km to takich nie ma, te silniki występowały tylko z turbinami mitsubishi. Jeżeli mówisz o Garrettcie od 525d to masz racej, garretty duzo lepiej sie regeneruje.
Opublikowano

Panowie a jak wyglada cenowo:

1. Ori Garett od 525

2. Ori Mitsubishi do 320d 163km

Jaka opcja będzie lepsza dla auta 1 czy 2

Pytam bo powoli przymierzam sie do wymiany.

Opublikowano
Wydaje mi się że jest sprężarka Garrett do m47t2,i ma oznaczenie GTB 1752V lub GT 1752V , a nie tylko mitshubishi. chyba że nie pasuje ona do normy spalin EU4

Edytowane przez waski9227

Opublikowano
  • Autor
turbo na filmie niestety nie wiem jaki ma przebieg gdyz nie jest to moje tylko dodalem jako pogladowe. moje padlo na 110tys mil. Utem w sumie nie zamierzam jezdzic wieki mysle ze dwa lata jeszcze pojezdze. Regenerowana nie wchodzi raczej wgre. Raczej zostaje przy uzywce. Moze pojezdze nia troche jak o nia zadbam. Tylko dalej jestem zainteresowanuy osadem na lopatkach :)
Opublikowano
Wydaje mi się że jest sprężarka Garrett do m47t2,i ma oznaczenie GTB 1752V lub GT 1752V , a nie tylko mitshubishi. chyba że nie pasuje ona do normy spalin EU4

Turbiny o których mówisz są od 18d, nie pamietam tylko czy lci czy pre lci. Jeżeli pre lci to i tak bedzie potrzebne strojenie tego i bedzie mocniej wysilone niż Mitsu bo jest duzo mniejsze. Jeżeli jest od LCI to nic nie pasuje.

Koszt wsadzenia garretta gt2056 od 525d to jest około 2.5-3k w zależności jak chcesz to robic, w tym przypadku tez duzo łatwiej jest znalezc turbo w dobrym stanie. W moim przypadku wychodzi około 3.5-4k z tym ze wymieniam wydech i intercooler.

Moim zdaniem jeżeli chcesz turbo Mitsu to albo nowka za około 3.5tys albo używka za około 1k.

Opublikowano
  • Autor
no dokladnie. zostaje przy uzywce poki co. mysle ze rok pojezdze na uzywce jak sie trafi w miare..... a pozniej sie zobaczy moze uzbiera sie dodadkowa kasa i zainwestuje w nowa albo tak jak wyzej pisano turbo od 525d moze byc bardzo dobrym rozwiazaniem. Z kupnem uzywki jest problem bo wszyscy sprzedawcy mowia ze idealna i wigole ale dopoki nie zobaczysz nie dotkniesz to jest wielka nie wiadoma.