Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma takiej opcji NBT (CIC HIGH) dla E60,e61 , więc nie zakodujesz jej do swojego samochodu , trudno powiedzieć ile trzeba przerabiać , jak będzie NBT od serii F to już całkiem inna magistrala inne oprogramowanie , może z bmw e 70 , e71 da sie przerobić , dla e60 max to CIC

pamiętaj że NBT ma współpracować z z resztą magistrali MOST i Z CAN z ZGM moduł nadrzędny w stosunku do wszystkich magistral , sterowników, w nim jest identyfikacja sterowników i tam są też zapisywane błędy, ZGM też budzi sterowniki w momencie otwarcia dzwi , włożenia SMART KEY , ZGM też odcina sterowniki od magistrali w momencie wysyłania błędnych danych , a ZGM twoje nie będzie widzieć NBT tylko max CIC ponieważ tylko to możesz zakodować,

z Drugiej strony NBT zawiera moduł GW czyli gateway bramy co pośredniczy w wymianie informacji między magistralą CAN a magistralą MOST i teraz z drugiej strony czy będzie widzieć resztę twoich sterowników z magistrali most od e60, a w dobrze wyposażonym e60 nie jest ich mało .

Ale pewnie jest jakiś sposób ... ciekawa dyskusja

Opublikowano
To nie było pytanie z cyklu "czy można" bo można i to działa, trzeba tylko odpowiedniego adaptera który umożliwi pracę NBT w starszym samochodzie. Szukam kogoś kto już jest po takiej przeróbce aby dowiedzieć się więcej.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupić można z tej stronki http://customretrofit.ro/bmw-nbt-retrofit-kit-for-e-series-bmw-nbt-e-retrofit

na YouTube jest dużo filmików na temat NBT w e-60 większość rzeczy normalnie działa

ja osobiście się przymierzam do montażu w mojej e 60 jak coś to dam znać

tutaj jest to fajnie opisane http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?p=96280784

Opublikowano
Tak..musi być odpowiedni emulator i jest jak najbardziej ok.Pytałem już dwie osoby o taką wymianę dla znajomego i nie ma z tym problemu oprócz kosztów :)-)
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
na allegro taniej można dostać NBT niż CIC, tylko trzeba kogoś znaleźć kto to zainstaluje i nie weźmie za to niebotycznych pieniędzy ;]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tylko trzeba kogoś znaleźć kto to zainstaluje i nie weźmie za to niebotycznych pieniędzy ;]

Jak śmieszne , i w cyrku iść nie trzeba . Zrób sobie sam wtedy za darmo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak śmieszne , i w cyrku iść nie trzeba . Zrób sobie sam wtedy za darmo

Brawo, jak bym Cię zrozumiał to może bym się z tobą zgodził.

Co do 2 postu, chodzi Ci o brak ustawień klimatyzacji czy o to że klimatyzacja wariuje lub nie da się tego jakoś normalnie ustawić?

Opublikowano
Witam. Moglibyście bliżej określić koszty takiej instalacji Nbt w e60...bo nbt z f30 mozna kupic za polowe wartości cic + emulator i wychodzi ok 5000 zl czyli praktycznie wartosc cic od e60. Tylko czy jest ktoś, kto by sie podjął poskładania i uruchomienia tego wszystkiego???
Opublikowano
Rozeslalem zapytania do kilku speców polecanych tu na forum i albo się nie chcieli podjąć albo oferta w okolicach 1000euro za sam montaż lub 3500euro z gratami chyba żeby się nie przyznac że się nie potrafi taka oferta.
Opublikowano
To chyba jakiś żart jest, cena jak z kosmosu, tak jak pisałem Nbt z emulatorem kosztuje ok 5000 zł, jak ktoś ma dojścia to i taniej, kable potrzebne do instalacji ok 200, 300 zł . Na bulgarskim forum facet pisał ,że instalacja jest trochę bardziej skomplikowana niż zwykły cic, ale do ogarniecia. Jeśli tylko ktoś przerabial f30 , lub f10 na Nbt, a do tego jeszcze cic w E60 to na pewno sobie poradzi. Tylko pytanie czy ktoś się tego podejmie, ale nie za 1000 euro, bo za tyle to do Bułgarii mogę podjechać , koleś mi to zrobi, wrócę i na dobra flaszke zostanie. Panowie nikt nie podjął by się tego w ramach proby , oczywiście odpłatnie, podejrzewam że po udanym modzie, byłoby wielu chętnych klientów.
Opublikowano

Drogi jest emulator ale bez przesady tyle za instalację to przegięcie.

Proszę o przeniesienie do działu e60 może tam się więcej osób wypowie

Nie przeniosę do działu E60, jak chcesz to załóż sobie nowy temat w dziale e60. Moderator

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja właśnie doposażam e61 2010 w NBT, już wszystkie części mam i kosztowały mnie prawie 5000 zł, kodowanie ogarnę sobie sam, montaż również. Jedyna funkcja z jakiej póki co rezygnuję to dotykowy iDrive. To będzie w następnym kroku. W ciągu miesiąca umieszczę fotorelację i dokładne koszty.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
tak widziałem już ten temat... jedynie szukam jeszcze osob którym to się udało, aby nazbierać jak najwiecej informacji :mrgreen: Sam myśle że choć drogi mod... to napewno wprowadza trochę młodości w auto ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu