Skocz do zawartości

[E90] 320d Wyrywa rure od AGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od 2-3 tygodni mam problem - co kilkanascie kilometrow wyrywa mi rure ktora laczy intercooler z AGR (mam nadzieje ze nic nie pomylilem). Wina lezy zapewne po stronie drucika, ktory zabezpiecza koncowke rury ( tutaj jest zaznaczony na niecieskim kółeczku: http://i.imgur.com/N3tQul.jpg ). Da sie gdzies kupic to zapinanie? Troche slabo sie jezdzi, czujac spaliny wewnatrz auta :/

Opublikowano
Tylko szroty, w aso razem z rurą jak pamiętam. Pasuje też po małych przeróbkach od skody octavii 2.0tdi. Jest temat na forum, bo sam kiedyś szukałem. Spróbuj opaskę metalową ściskową, skręcaną założyć.

-------------------

Artur

Opublikowano

Ale ten element co nachodzi na obudowę EGR jest plastikowy i pewno przy okazji strzeli.

Jeśli temat nie do ogarnięcia to chyba szukał bym uniwersalnych kolanek gumowych do IC np. Samco.

Opublikowano
  • Autor
Troche slabo to wyglada, ale dzieki za sugestie. Pojezdze chyba po szrotach, bo cena tego kolanka, z tego co widze, nie nalezy do najnizszych :/
Opublikowano
Taka spinka jest do dostania w ASO. Wiem bo ostatnio kupowalem (moja sie jakims cudem seszlifowala i balem sie ze pewnego dnia strzeli). Kosztuje grosze i raczej nie warto dla paru zl kombinowac z wymiana na nowa rure, badz zamiana z innego modelu.
Opublikowano
Taka spinka jest do dostania w ASO. Wiem bo ostatnio kupowalem (moja sie jakims cudem seszlifowala i balem sie ze pewnego dnia strzeli). Kosztuje grosze i raczej nie warto dla paru zl kombinowac z wymiana na nowa rure, badz zamiana z innego modelu.

Podaj jej nr. Ja pytałem w aso i tylko komplet z rurą:-(

-------------------

Artur

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Tak dla potomnosci, gdyby tu kiedys ktos trafil: kupilem zapinke od Skody/Seata/Audi/kilku innych z grupy VAG. Pasuje elegancko. Sa dwa rodzaje i trzeba kupic wiekszy. Numer seryjny: 1J0145769G
Opublikowano
Tak dla potomnosci, gdyby tu kiedys ktos trafil: kupilem zapinke od Skody/Seata/Audi/kilku innych z grupy VAG. Pasuje elegancko. Sa dwa rodzaje i trzeba kupic wiekszy. Numer seryjny: 1J0145769G

Dzięki. Ile zł?

-------------------

Artur

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Ile zł?

Nie ma sprawy :) Na allegro, z przesylka 16zl (sam element 6zl ;)). Pewnie da sie znalezc taniej, ale nie chcialo mi sie zakladac konta na innych stronach, zeby zaoszczedzic 5zl ;)

Opublikowano

Dzięki. Ile zł?

Nie ma sprawy :) Na allegro, z przesylka 16zl (sam element 6zl ;)). Pewnie da sie znalezc taniej, ale nie chcialo mi sie zakladac konta na innych stronach, zeby zaoszczedzic 5zl ;)

Zapinka z tym numerem, który podałeś nie do końca pasuje - spadła mi rura od egr, gdy ruszałem. Trzeba ją podgiąć i rozgiąć w kilku miejscach, szczegolnie na końcach i dopiero wtedy pasuje. Koszt w aso skody to 3.80zł :-) + 10 min przeróbek.

-------------------

Artur

Opublikowano
  • Autor
No tak - zdecydowanie trzeba te spinke troche "poprawic". Ale pasuje i kosztuje kilka zlotych co w porownaniu do koniecznosci kupna calej rury raczej jest kuszaca propozycja :)