Skocz do zawartości

zawieszenie...tylko jakie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Doradzcie mi panie i panowie znawcy czy mam zostawic sobie twarde niskie zawieszenie,czy zmienic na normalne.jak uratowac miske przed ciosami krawezników,naszych dróg,itp...z jednej strony;niskie twarde to-wyglad,trzymanie w zakretach,z drugiej to-ryzyko utraty miski,brak komfortu(acz to mi nieprzeszkadza),,doradzcie.PROSZE :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:
Opublikowano

To zalezy wszystko od upodobania. Jak lubisz jazde malo wygodna i ryzyko rozwalnia miski to jezdzij tak, jak wolisz komfort to go podnies.

Jezeli chodzi o trzymanie w zakretach to po pierwsze na polskich drogach przy wych dziurach to roznie z tym bywa a po drugie wszystko zalezy jak to zawieszenie zostalo obnizone. Jezeli firmowo to OK, natomiast jezeli byl zrobiony "wiejski tuning" i obciete sprezyny to efektu dobrego prowadzenia napewno nie bedzie, co najwyzej zludzenie.

Opublikowano

Poza utratą komfortu zbyt twarde zawieszenie powoduje szybsze zużywanie się nadwozia; pęknięcia, skrzywienia, skrzypienia itp i elementów zawieszenia.

Poza tym tak jak pisze Centrino, efekt lepszego trzymania na zkrętach może być odwrotny do zamierzonego.

U nas nie ma gładkich jak stół zakrętów, a na nierównej nawierzchni szybciej wylecisz z niego na twardym niż normalnym zawieszeniu.

A co to za przyjemność jechać wozem drabiniastym po dziurach, jeśli szybciej od ciebie pojedzie po nich matiz.

Co do wyglądu niskiego zawieszenia to też jest sprawa dyskusyjna.