Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam silnik m52b20 z full obc i mam pytanie do posiadaczy rowniez tego silnika i pelnego obc. Jaka wartosc spalania litrow na godzine pokazuje wam obc przy w pelni rozgrzanym silniku, wylaczonych swiatlach i dmuchawie? u mnie jest to wartosc 1,0-1,1L i zastanawiam sie czy to nie jest za duzo :( na wlaczonych swiatlach i nawiewie na polowe jest 1,2-1,3L/h. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jakbyś miał spalanie 0,9L/h to by coś zmieniło?Chyba szukasz dziury w całym.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
no wlasnie nie jestem pewiem czy pali za duzo, mialem problem z wysokim spalaniem ok 17-18l przy dziadkowej jezdzie i winowajca okazal sie przeplywomierz, na live data sondy pracuja prawidlowo i inne parametry tez sa w normie. Filtr powietrza wymieniony miesiac temu, swiece tez na NGK, zamiast odmy mam oil catch tank(gazy w powietrze, dolot zaslepiony, szczelny), krokowiec wyczyszony. Silnik nagrzewa sie szybko, po ok 3km temp w pionie. czasem robie krotkie odcinki to pracy po 6km, takze ledwo sie zagrzeje i ogrzeje wnetrze i go wylaczam, a czasem troche dluzsze, staram sie jezdzic w miare eko, 70% gazu, 2,5-3tys a potem utrzymywanie predkosci z lekkim wcisnieciem gazu(ekonomizer pokazuje wtedy 7-10L), czasem go pogonie ale nie zbyt czesto i spalanie wynosci ok 13-15L ( teraz po przejechaniu 100km mam 13,6L), takze czytajac tematy o spalaniu gdzie ludzie pisza ze przy w miare dynamicznej jezdzie, nie dziadkowej i bez palowania spalanie moze byc ok 10-11L szukam tego aby mohe m52b20 tez do tego dazylo ;)
Opublikowano

co pokazuje OBC to nie jest ważne, ile ci wychodzi spalanie z tankowania pod korek i przeliczania ilości paliwa na przejechane kilometry.

Ostatnie tankowanie mojego b28 to 11.6l gazu jazda raczej dynamiczna z wyprzedzaniem i połowa tego to miasto.

Wiec masz kosmiczne spalanie jeśli faktycznie tyle pali. Ale to można sprawdzić lejąc do pełna czy to gaz czy paliwo i zerując licznik dzienny i potem znowu do pełna i przeliczenie.

litry dzielisz przez kilometry i mnożysz x100.

szukam
Opublikowano
Mi teraz też pali ok 13-14l, z czego 90% miasto i krótkie odcinki na zimnym silniku i raczej spokojnie staram się jeździć. I myślę, że to normalne spalanie. Tylko ja mam automat. A latem spala mi rzeczywiście te 10-11l. Trasa non stop udało mi się zejść do 7,5-8l.
Opublikowano
mam dokładnie ten sam silnik i obc.na rozgrzanym silniku obc pokazuje 0.7-0.8 litra na godzinę.co do spalania to i tak dobre.ja do pracy mam 2,5 kilometra wiec się nawet silniku nie rozgrzeje teraz i jeżdżąc praca dom dom praca mam spalanie ok 15-16 litrów.w końcu 6 garów i na tz. ssaniu myślę może tyle spalić aczkolwiek musze sprawdzić sonde jeszcze dla pewności.

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano
Robiłem 2 testy z pomiarem spalania ale nie takim ze zatankowalem do pełna tylko takim ze zalalem ok 15l zobaczyłam na obc w ukrytym twscie nr 7 ile mam paliwa i po przejechaniu 100km zobaczylem ile zostało i według tego obc minimalnie zawyza chyba, jeśli tak jest to zobaczę czy po korekcji spalania w obc te spalanie l/h też spadnie :) atik obc masz oryginał czy dokladane?