Skocz do zawartości

Ubywa płyn chłodzący

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka miesięcy temu niespodziewanie zapaliła mi się kontrolka informująca o zbyt małej ilości płynu chłodzącego. Od tamtej pory dolewam ok. 0,5l płynu na ok. 1500km przebiegu.

Prośba o pomoc, co może być przyczyną ubywania płynu?

Przebieg samochodu to ok. 247k km.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Poszukaj wycieku.
Opublikowano
Zacząłbym od poszukania bialych osadow na elemetnach ukadu chlodzącego (wskaża ewentuanle miejsca gdzie odprowuje płyn). Jesli nie ma, to trzebaby zagrzac silnik i patrzec czy gdzies nie syczy, paruje, cieknie. Kiedyś bedac w warsztacie, widzialem jak tak zdiagnozowano klientowi wyciek - mina goscia bezcenna - bo liczyl sie z wymiana uszczelki pod glowicą. Kolejna ewentualnosc to nieszczelny korek na zbiorniku. No i slawna uszczelka. Moze cos jeszcze..
Opublikowano

Podczepie sie pod temat. Mam bialy osad pod korkiem (niejest to tkz majonez z wilgoci a suchy bialy osad jak puder/lub slady po kredzie)

Teraz musze dolac z 100ml plynu po 1,5 roku, czy ten osad moze oznaczac, ze korek jest nieszczelny ?

Opublikowano
ja mialem taki osad jak na zimnym dolalem na maksa, mechanik mi powiedzial ze moglo wypluc troche plynu jak cie rozgrzal i ciecz zwiekszyla objetosc. Wyczyscilem poki co i obserwuje - na razie nie ma tego pudru. Z osadem o konzystencji majonezu to raczej mowa pod korkiem od oleju a nie plynu chlodzacego.
Opublikowano
Z osadem o konzystencji majonezu to raczej mowa pod korkiem od oleju a nie plynu chlodzacego.

Racja moj blad > dzieki za czujnosc.