Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jako, że mój samochód ma już swoje lata domyślam się, że soczewki ksenonów są pokryte warstwą kurzu. Na tej stronie jest ciekawy opis ja oczyścić je z zewnątrz (od strony klosza) http://www.3er-faq.de/e90/anleitung/wartungen-reperatur-e90/184-reinigung-xenonlinsen-vfl-leicht-gemacht.html. Mam zatem pytanie czy ktoś podobny patent na czyszczenie soczewek od środka. Bardzo proszę o odpowiedź tylko tych z kolegów którzy zrobili to samodzielnie, albo widzieli jak ktoś to robił.
Opublikowano
A pistolecikiem do przedmuchiwania ze sprężarki? Jeżeli tylko kurz to odleci. Zawsze można wyjąć lampę, wyjąć żarnik i od środka czyścić ściereczką założoną na długi śrubokręt.

Jak ja to czytam to mnie krew zalewa, bez obrazy,

Co do tematu, są dwa sposoby czyszczenia, Albo płukanie reflektora, albo wymontowanie soczewki i same je płukanie,

Nie dotykamy odbłyśnik ani sama soczewką -palcami/ściereczka i innymi ,

Do mycia reflektora potrzebujemy wodę ciepłą/zimną , płyn do mycia, wodę demineralizowaną / opalarkę ,

To co jest pokazane na zdjęciach to jest niechlujstwo , wystarczy popatrzeć ja soczewkę jak ona wygląda, jak byśmy robili takie coś jak powyzej kolega dał przykłąd na zdjęciach to możemy zamykać działalność ,

jeśli są jakieś pytania proszę na pw , pozdrawiam

Reflektory Samochodowe-SpawaniePlastików
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A pistolecikiem do przedmuchiwania ze sprężarki? Jeżeli tylko kurz to odleci. Zawsze można wyjąć lampę, wyjąć żarnik i od środka czyścić ściereczką założoną na długi śrubokręt.

Co do tematu, są dwa sposoby czyszczenia, Albo płukanie reflektora, albo wymontowanie soczewki i same je płukanie,

Do mycia reflektora potrzebujemy wodę ciepłą/zimną , płyn do mycia, wodę demineralizowaną / opalarkę ,

To co jest pokazane na zdjęciach to jest niechlujstwo , wystarczy popatrzeć ja soczewkę jak ona wygląda, jak byśmy robili takie coś jak powyzej kolega dał przykłąd na zdjęciach to możemy zamykać działalność ,

Z uwagi na konieczność wysłania reflektorów do "mycia" i ryzyko uszkodzenia w transporcie nie biorę takiej opcji po uwagę, ale ponawiam pytanie do forumowiczów, może ktoś robił coś takiego samemu i może podzielić się uwagami.

Opublikowano
Do nas reflektory wysyłają z całej Polski , dobrze zapakowane reflektory i wysłana paczka z napisami ostrożnie , nie trafiło nam się aby jakaś przyjechała popękana/połamana/uszkodzona, no ale decyzja zawsze należy do klienta, pozdrawiam
Opublikowano

Ja czyscilem soczewke od strony zarowki - drut z nawinieta szmatka, wiadomo nie jest to profesional ale przed czyszczeniem byla"kremowa" teraz swieci ok, kolega wyslal dwie lampy do regeneracji , w jednej uszkodzili koszyczek od poziomowania, i obie parowaly firma z dabrowy gorniczej. Oczywiscie moglem to zrobic profesionalnie ale po pierwsze auto na tydzien udupione a po drugie podobnomciezka reflektor wymontowac dlatego zrobilem to od nadkola. Jest to moja opinia , cala,operacja z 20 minut.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano

to nie wiem czy oni czyścili te reflektory karcher ? myjka ciśnieniowa ? a może z węża ogrodniczego?

Firma która nie umie wypłukać profesjonalnie reflektora , to jest tylko i wyłącznie partactwo , strach im dać reflektora do polerowania,

Opublikowano
to nie wiem czy oni czyścili te reflektory karcher ? myjka ciśnieniowa ? a może z węża ogrodniczego?

Firma która nie umie wypłukać profesjonalnie reflektora , to jest tylko i wyłącznie partactwo , strach im dać reflektor do polerowania,

Opublikowano

Znam budowę projektora ksenonu. I nie wyobrażam sobie co tam można zepsuć przy takiej operacji. Jak się robi ostrożnie i używając delikatnych "narzędzi" i najlepiej wyjąć do tego lampę to co można uszkodzić?

Mnie krew zalewa jak niektórzy piszą "ma bmw to stać go na nowe lampy albo profesjonalne naprawy"

Rozbierałem ksenon w vectrze B, siedzi tam mały projektor Boscha taki sam jak w Mondeo. Sama soczewka nie była brudna, natomiast na odbłyśniku utworzył się ciemny nalot który bardzo łatwo można było zetrzeć delikatną suchą ściereczką. Nie wiem czy lampy w E90 są rozbieralne, czy trzeba je rozklejać ale mając projektor wyjęty z lampy można wtedy dokładnie ocenić stopień zabrudzenia/uszkodzenia i wówczas podjąć decyzję co robić.

Opublikowano
Rozbierałem ksenon w vectrze B, siedzi tam mały projektor Boscha taki sam jak w Mondeo.

Proszę nie mylić soczewek w vectrze B czy w mondeo , Soczewka w modelu bmw E90 bez rozklejania reflektora nie uda się jej wyciągnać , rozbieranie reflektora nie polecam tym bardziej amatorom , aby dokładnie umyć/wypłukać/zakonserwować reflektor i jej podzespoły typu soczewka/światło drogowe/klosz od wewnątrz wystarczy tylko i wyłącznie dobra chemia którą stosujemy , opalarką wysuszyć i reflektor lśni od środka , pozdrawiam

Opublikowano

W vectrze też trzeba rozklejać lampę i potem odblokować zaczepy, wyjąć silniczek, następnie podpinać kilka wtyczek, odkręcić projektor.

Myśli Pan że jest jedynym specjalistą a wszyscy inni to amatorzy co od razu wszystko psują.

Złe podejście !

Jak ktoś ma wprawę, cierpliwość, trochę wiedzy i lubi majsterkować to sobie poradzi :)

Opublikowano
W vectrze też trzeba rozklejać lampę i potem odblokować zaczepy,

Nie wszystkich traktuję amatorsko , każdy sobie radzi jak umie, my to szanujemy , ale tez podpowiadamy w nie których sytuacjach/problemach na tym forum ,

Gratuluję Panu za wyczyszczenie soczewki w E90 lecz my takiej operacji byśmy się musieli wstydzić, a co dopiero żądać za to wynagrodzenie , pozdrawiam

Opublikowano
Rozbierałem ksenon w vectrze B, siedzi tam mały projektor Boscha taki sam jak w Mondeo.

Proszę nie mylić soczewek w vectrze B czy w mondeo , Soczewka w modelu bmw E90 bez rozklejania reflektora nie uda się jej wyciągnać , rozbieranie reflektora nie polecam tym bardziej amatorom , aby dokładnie umyć/wypłukać/zakonserwować reflektor i jej podzespoły typu soczewka/światło drogowe/klosz od wewnątrz wystarczy tylko i wyłącznie dobra chemia którą stosujemy , opalarką wysuszyć i reflektor lśni od środka , pozdrawiam

Opublikowano
Witam Wcale nie prawda jest ze nie mozna wyciagnac soczewki bez rozklejania lampy w e90.Sam wyciagalem soczewki z takich lamp i niema problemu ,tylko potrzeba cierpliwosci.Pozdrawiam
Opublikowano
Witam Wcale nie prawda jest ze nie mozna wyciagnac soczewki bez rozklejania lampy w e90.Sam wyciagalem soczewki z takich lamp i niema problemu ,tylko potrzeba cierpliwosci.Pozdrawiam

Proszę nie pisac bzdur , BMW E90 aby wyciągnąć soczewkę najpierw trzeba zdemontować szkło reflektora, następnie czarną ramkę wewnętrzną , światłowody , maskownicę, mechanizm skrętu z regulatorów , odkręcić soczewkę z mechanizmu skrętu. Nie piszmy hipotez zasięgniętych z innych źródeł , bo mój kuzyn ,kuzyna brat , wuja mamy rozebrał bez rozklejania,

Trzeba też wziąść pod uwagę że ringi w tym modelu sa tak kruche , jeden mocny niekontrolowany ruch i możemy pożegnać sie z ringiem który jest w całości a nie osobno. W tym wątku kończę już konwersację bo temat dotyczy mycia/czyszczenia/płukania soczewki reflektora , jeśli są jakieś pytania czy interesuję kogoś wycena usługi zapraszam na pw . pozdrawiam

Opublikowano
Witam.Czlowieku piszesz same bzdury :nienie: ,powtarzam jeszcze raz :mad2: ze mozna wyciagnac lampy soczewke bez rozklejania
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo polecam czyszczenie soczewki od środka.

Po zdjęciu nadkola przygotowujemy szmatkę nawiniętą na jakiś elastyczny drut i w ten sposób możemy ją ładnie przetrzeć.

Przestaje być mleczna, światła na drodze pojawia się zauważalnie więcej a do tego linia odcięcia jest bardziej ostra.

Ja jednak idę o krok dalej i wyślę lampy do profesjonalnej regeneracji - czyszczenie + napylanie odbłyśnika.

Porobię fotki przed i po jeśli chodzi o światło oraz zmierzę profesjonalnym sprzętem ilość lx wychodzących z lampy przed i po operacji.

Rozwieje to wszelakie wątpliwości pod tytułem czy warto :-)

Wybiorę tylko możliwie najlepszą firmę, więc będziemy realnie wiedzieć ile to daje.

Sprzedam nowy Downpipe decat 4,5' do B58 - firmy CTSP.
Opublikowano
Witam.Czlowieku piszesz same bzdury :nienie: ,powtarzam jeszcze raz :mad2: ze mozna wyciagnac lampy soczewke bez rozklejania

potwierdzam ja tak zrobilem :)

ale mozna to zrobic jedynie jak sie ma nieskretne xenony , no i ja mam przed liftem sedana i w tych sie da to zrobic :)

Opublikowano
nie bede dalej konwersował z tobą , zrób guide i udowodnij , pozdrawiam

To z mojej galeri ale niestety zdjecia juz wcielo w.....

zrobilem narazie lewa strone i jedyny problem jaki mialem to kawalek plastiku ktory blokowal i nie bylo mozliwosci wyciagniecia (1.5h walczylem) musialem upilowac.. aale on nie spelnia tam zadnej funkcji :)

Mozliwe ze z prawej strony nie bedzie zadnego problemu z wyciagnieciem to zalezy tylko z ktorej strony bedzie ten plastik..

Sama soczewka jest na 3 srubach torks T25 i trzeba sie zaopatrzyc w dlugi taki srubokret by dotrzec do jednego wkreta- dlugosc minimum 10.6cm + raczka...

Ogolnie udalo mi sie to zrobic nie wyciagajac lampy z auta :) jedynie mialem na podnosniku :)

Podsumowujac:

Potrzeba zdjac kolo , polowe nadkola , otworzyk klapke lampy , wyciagnac d1s odczepic przewody i je przesunac , wyciagnac silniczek regulacyjny (na srodku lampy) wykrecic 3 sruby T25 i odciac kawalek plastiku ktory bedzie zawadzac przy wyciaganiu :)

Przy pierwszej lampie mysle ze troche czasu zejdzie ale przy nastepnej mysle ze czas operacujny max godzina :)

Tu sa zdjecia https://goo.gl/photos/1rye1xWXRHB37Bwy6

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajny opis. Opisz dokładniej to "obcinanie kawałka plastyku", bo wg zdjęć robione jest to po wyjęciu całości z obudowy lampy.
Opublikowano
Fajny opis. Opisz dokładniej to "obcinanie kawałka plastyku", bo wg zdjęć robione jest to po wyjęciu całości z obudowy lampy.

nie to robisz jeszcze w lampie, tu na zdjeciach pokazuje tylko co obciac ale podczas wyciagania sam bedziesz widzial ze ten element przeszkadza w wyciagnieciu i ze nie byl do niczego przymocowany wczesniej.. Ten element jest potrzebny jak masz lampe skretna a jak nie to mozesz sie tego pozbyc i bedziesz mogl czyscic lampy ile razy w roku ci sie podoba bez wiekszych problemow :cool2:

Opublikowano
a jak wrażenia? widać różnicę między wyczyszczoną a "brudną"? :?: :?:

tu masz zdjecie lampy przed i po czysczeniu soczewki, Ciezko mi powiedziec roznice bo w tym czasie tez zarniki (zarowki) wymienilem ale jestem przekonany ze roznica jest :)

Jeszcze znalazlem pare zdjec po wyciagnieciu soczewki...

https://goo.gl/photos/CBBR4QDqNLarWDMs9

Opublikowano

Powiem szczerze, że udało mi się wyciągnąć odbłyśnik bez wycinania czegokolwiek :D Więc da się. Serdecznie dziękuję piotr39 za rady.

Tak wygłąda odbłyśnik po przejechaniu ~240k km.

http://s11.postimg.org/cz9xbpncy/odblysnik.jpg

Jak widać jest w niezłym stanie, w jednym tylko miejscu ma zmieniony kolor. Warto napylać go na nowo?

Soczewka była za to bardzo brudna, sama szybka lampy w środku też.

Sprzedam nowy Downpipe decat 4,5' do B58 - firmy CTSP.