Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemka, w kwietniu kupiłem sobie e36 316. Auto jest w gazie(codziennie dojazdy 20km do szkoły) i mam problem ze spalaniem. Gdy kupiłem auto kończyła się homologacja na butlę. Wymieniłem ją i po tej wymianie te problemy zaczęły się ujawniać. Mianowicie np. raz spala mi 20 litrów gazu, raz 11, innym razem około 13(cały czas jeżdżę tak samo, staram się nie kręcić wyżej niż 2000/2500 obrotów. Dodatkowo gdy jadę pod lekkie wzniesienie to lampka od gazu miga tak jakby go nie było, na równym terenie raz świeci normalnie, a raz również miga. Na benzynie jest raczej to samo. Macie jakieś pomysły? Wyczytałem tutaj na forum, że wymiana sondy lambdy pomaga.
Opublikowano

jeżeli problemy pojawiły się po wymianie butli to raczej tam szukał bym przyczyny

możę masz uszkodzony wielozawór w butli i raz zatankujesz więcej gazu a raz mniej

a jak stwierdziłeś żę spala ci 20 litrów?

Opublikowano

sam odpowiedziałeś sobie na swój problem i zaczynasz go szukać gdzie indziej :)

rozumiem że wyjeżdzasz do zera bak tankujesz, znowu do zera, znowu tankujesz, znowu do zera, tankujesz i mimo że zawsze do pustego zbiornika zalewasz np. 40 l lpg to za jednym razem robisz na tym 400km a za innym razem 200 ?

nie ucieka ci ten gaz gdzies ?

szukam
Opublikowano
jeżeli problemy pojawiły się po wymianie butli to raczej tam szukał bym przyczyny

możę masz uszkodzony wielozawór w butli i raz zatankujesz więcej gazu a raz mniej

a jak stwierdziłeś żę spala ci 20 litrów?

Obliczam sobie na stronce http://spalanie.formuly.pl/

sam odpowiedziałeś sobie na swój problem i zaczynasz go szukać gdzie indziej :)

rozumiem że wyjeżdzasz do zera bak tankujesz, znowu do zera, znowu tankujesz, znowu do zera, tankujesz i mimo że zawsze do pustego zbiornika zalewasz np. 40 l lpg to za jednym razem robisz na tym 400km a za innym razem 200 ?

nie ucieka ci ten gaz gdzies ?

Tak, dokładnie tak. Nic nie ucieka, sprawdzane taką pianką jak i przyrządem, którego używa się podczas przeglądu.

Opublikowano
Sonde możesz wykluczyć bo nie jest ona brana pod uwagę gdy używasz lpg. Co do pb to jest taka możliwość.
Opublikowano

Bzdura. Sonda na lpg tak samo pracuje. Jakby bylo inaczej to pali sie check engine. Przy poprawnej instalacji silnik w sensie komputer nie wie ze pracuje na gazie. Dlatego sie stroi wszystko zeby sonda nie lapala błędów.

Raczej potrzebujesz diagnozy komputerem. Przeplywomierz moze podnosić spalanie i sonda, czujnik temperatury bo moze widzi caly czas zimny silnik i leje paliwo jak glupi. W ciemno szkoda szukac

Uklad zaplonowy do sprawdzenia lub wymiany, jak wyglądają świece.

Ale i tak bym szukal przyczyn w gazie u gazownika.

Stwierdzenie ze na benzynie to samo znaczy ze pali w normie czy ze tez roznie?

szukam
  • 9 lat później...
Opublikowano

Miałem podobny problem po wymianie butli... Okazało się, że problem tkwił w instalacji gazowej. Uszkodzony był wielozawór, przez co raz miałem więcej gazu, raz mniej i dopiero jego wymiana rozwiązała problem. Warto to sprawdzić, bo czasem nawet drobna usterka w instalacji może powodować takie wahania. Jak już sprawdzałeś, że gaz nie ucieka, to może być też coś z przepływomierzem lub czujnikami. Ja podłączyłem auto pod komputer, żeby sprawdzić błędy, i to pomogło. Jeśli chcesz, to możesz też sprawdzić spalanie na tym kalkulatorze, ja właśnie z niego korzystam https://kalkulator-spalania-paliwa.pl/