Skocz do zawartości

e 39 530d czy to vebasto czy????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U siebie mam akurat sprawny egr. Odpinałem kiedyś na kilka dni i testowałem ale oprócz twardszego dźwięku silnika na postoju nie zauważyłem żadnych innych zmian w charakterystyce dynamiki więc podpiąłem z powrotem podciśnienie. Ale dużo osób tak jeździ więc może ktoś się wypowie czy czyści cokolwiek co chwila, wg mnie nie ma takiej potrzeby.

Wszystko zależy od stanu silnika i od odmy. Jakikolwiek problem z tymi elementami wzmaga ilość nagaru. Później to już wszystko trafia na raz.

Opublikowano
A co mi szkodzi, że w ślepo zakończonej rurce będzie nagar? Przecież to, że ją zaślepię wcześniej nie sprawi, że on zniknie, będzie nadal się osadzał, tylko na mniejszej powierzchni.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Koledzy mam pytanie odnośnie dogrzewania silnika. Mam BMW e39 2.0 benzyna z 2000r. przed liftem. Nie bardzo wiem czy mam dogrzewanie silnika napewno mam przewietrzanie. Jeśli miałbym dogrzewanie silnika to jak to sprawdzić? Jeśli ustawię na wyświetlaczu radia godzine to dmuchawa się włącza i pracuje przez jakiś czas. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Opublikowano
w benzynie dogrzewacz jest raczej nie potrzebny, na pewno nie był montowany fabrycznie, no chyba, że ktoś sobie extra zażyczył, to może być zainstalowane ogrzewanie postojowe, a nie dogrzewacz.
Opublikowano
Czyli na wyświetlaczu radia ustawiam tylko godzinę przewietrzania tak? Mam w opcji zeit 1 zeit 2. Po ustawieniu kontrolka po prawj stronie radia świeci na czerwono.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Czesc Wszystkim,

Podłącze sie pod wątek - otóż vebasto mi sie nie załącza [e39 530d z 2003r] (temp poniżej 5st) i zdiagnozowałem na zimnym silniku pokazuje temp płynu ok90 st...Czy jest tam jakis czujnik czy trzeba cały moduł/sterownik wymienić ?c

https://ibb.co/6XHKGMB

• Moderatorzy
Opublikowano

Weź pod uwagę, że masz temp w stopniach F, a nie C. Temp. świecy jest 32F czyli około 0C więc pewnie się zgadza. Jak jest walnięty termistor to pokazuje -125C.

Sprawdź błędy, bo podświetloną masz kontrolkę "over heating"