Skocz do zawartości

Trzeszcząca klapa bagażnika E53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Właśnie stałem się posiadaczem BMW X5 E53 3.0D 2002r.Jazda tym autkiem to sama przyjemność dopuki nie wjadę w jakieś dziury lub koleiny, wtedy zaczyna trzeszczeć,stukać,pukać,klekotać tylna klapa bagażnika,jeśli ktoś miał juz podobną sytuację to bardzo proszę o pomoc :mad2:

Opublikowano

Kolego , mi też trzeszczy. Kupłłem uszczelkę do okien :) ale jeszcze nie próbowałem jej kleić.

Na razie pomiędzy burtę a górną klapę przed zatrzaśnięciem podkładam kawałek materiału i nie trzeszczy ,siedzi sztywno.

Wiek nie gra roli ,ważny jest stan.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedż!

Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to wykręcałem gumowe odboje od klapy,zamknięcie klapy po tym zabiegu można przyrównac do trzaśnięcia drzwiami od stodoły

NIE POMOGŁO!!! :evil:

Opublikowano
Ciekawe czy jest jakaś regulacja. Hmmm.
Wiek nie gra roli ,ważny jest stan.
Opublikowano
  • Autor
Kolego maciej123 ten twój patent wprowadze jeszcze dziś wieczorem jak pomoże to :D
Opublikowano

Fajny pomysł, też tak zrobię, dzięki :)

U mnie dodatkowo chyba hałasuje jeszcze roleta, też tak macie?

Opublikowano
Tez to przerabialem . Wystarczy zakleic zamek + dac troche np wykladziny na odbojniki . Widzialem na forach usa jak ktos takie cos robil i postanowilem sam powalczyc. Teraz jest kompletna cisza

http://images77.fotosik.pl/106/3f2f262d9d69bbf7med.jpg

jakim materiałem to robiłeś kolego?

ja to taśmą izolacyjną oklejam ten taki bolec w dolnej klapie :mrgreen: i na jakiś czas spokój później jak się przetrze to zrywam stara i naklejam nową i tak w kółko :mad2:

Opublikowano
Ja znalazlem wykladzine w piwnicy i na tasme dwustronna . Tez kiedys stosowalem tasmy izolacyjne itp ale po jakims czasie tracily elastycznosc pod wplywem latajacej klapy i problem powracal. Polecam tez przykleic dwa paski takiej wykladziny na te dwa czerwone odblaski w dolnej klapie. Byle nie za grubo bo sie klapa nie bedzie domykala.
Opublikowano
Mi się wydaje że problem jest w tych bolcach burty. Ja jak ja dobrze domknę ( mowa o burcie ) to jest ciszej.Nie ma żadnej regulacji na tych zamkach zamiast oklejania zamków?
Opublikowano
  • Autor

Witam kolegów z trzeszczącą klapą!!!

Informuję z przyjemnością że nastała cisza w związku z trzeszczącą klapą :lol: PATENT macieja123 tzn.obklejenie zamka sprawdził się,teraz tylko trochę kosmetyki wyklejenia i będzie super :8)

Pozdrawiam

Opublikowano
Miałem z tym problem ale po dokładnej i długiej regulacji tych odbijaczy na śrubach, umilkło.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Też macie problemy z hałasującą roletą bagażnika (przed liftem, czyli harmonijka). Jest jakiś sposób na jej uciszenie? Poliftowa roleta też się trzaska?
Opublikowano
mam przedliftową wersje i nie mam żadnego dyskomfortu słyszalnego ze strony rolety a mam twarde zawieszenie w sport pakiecie czasmi tak czytam i sie zastanawiam dlaczego są takie problemy?
Opublikowano
Też mam sport pakiet i niestety czasem dochodzą dźwięki z tyłu, dzisiaj na próbę wyjąłem roletę i nastała cisza. Pewnie nie każda trzeszczy, ale czytałem że sporo osób na nie narzeka, niestety nigdzie nie znalazłem żadnego sposobu na uciszenie.
Opublikowano

A wiele osob jednoznacznie wskazywało ze to problem z tuleja pływajacą ..to trzeszczenie.

A widać, że u mnie był podobny problem jak tutaj ...owinałem zamek i jakby ciszej :) jeszcze bede testować.