Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszędzie można przeczytać i usłyszeć, że nowa 8-biegowa skrzynia ZF jest rewelacyjna.

Czy jeździł ktoś "starą" X1 przed liftem z 6-biegowym automatem i nowym po lifcie z 8-biegowym automatem i może się podzielić swoimi wrażeniami?

Szukam auta dla żony. Mam do wyboru X1 Xdrive 23d (204 KM) z 2/2012 ze starym automatem lub X1 Xdrive LCI 20d (184 KM) z 8/2012 z nowym automatem.

Czy nowa skrzynia jest naprawdę dużo lepsza od starszej?

Jakie są Wasze doświadczenia?

Opublikowano

Jeżdżę 6 biegowym E60, a z opowieści wiem, że jazda 8 biegowym F10 (ten sam silnik i napęd 4x4) obniża nieco zużycie paliwa (teoretycznie tylko 3%), wpływa na bardziej optymalne wykorzystanie momentu obrotowego i biegów, nieco obniżyły się i tak niskie straty mocy i zmiana biegów jest jakby częstsza nawiązując do wcześniej wspomnianych rzeczy. Jak w każdej skrzyni kolosalne znaczenie ma regularna wymiana oleju! Bo może być tak, że zadbany 6bieg. lepiej chodzi niż dobity 8 bieg.

6 bieg. to GA6HP19Z, czyli ta sama co mam u siebie-rewelacja jak dla mnie, nie czuć niemal w ogóle zmian biegów. Stosowana z powodzeniem w wielu modelach BMW.

8 bieg. to GA8HP45Z - występowały różne modele w zależności od momentu obrotowego i mocy auta. Bardzo zachwalana następczyni poprzedniej.

Ja bym bardziej patrzał pod kątem preferencji co do mocy, wyposażenia i stanu technicznego a nie kątem 6 bieg. czy 8 bieg... obie są automatycznymi hydraulicznymi klasycznymi skrzyniami ZF i chwała im za to.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jeździłem X1 20d ze starym automatem i zachowywał się bardzo przyjemnie. Wiadomo że przy tych samych silnikach lepiej wziąć nowszy ale tutaj jeszcze dylemat 23d vs 20d dochodzi - ciężko doradzić, napewno 23d jest bardzo żwawym motorkiem :)
Opublikowano

Szukam auta dla żony. Po 15 latach Audi stwierdziłem, że nadszedł czas na BMW.

Najpierw rozglądałem się za 1er, ale w ofertach aut używanych w Polsce, Austrii i Niemczech nie ma prawie w ogóle wersji z automatyczną skrzynią biegów.

A te które są, są w cenie X1er.

Randall mi dobrze doradził, żeby wziąć 8AT, więc szukam teraz ofert X1er, które nie są dużo droższe od 1er, a posiadają 6AT lub 8AT.

Dla żony potrzebuję silnego samochodu, ponieważ ona lubi wyprzedzać.

Niestety jest bardzo mało ofert X1er z silnikiem 25d lub 28i, a te które są, są dla nas za drogie. W sobotę muszę jeszcze kupić X3er dla mnie. :8)

Chyba po prostu obejrzymy parę X1er i przejedziemy się modelem przed i po lifcie i jednym i drugim automatem.

Widziałem, że 23d można zchipować z 204 na 250-260 KM. Czy taka moc nie będzie za wysoka dla skrzyni 6AT?

Czy te skrzynie dobrze sobie radzą z wysokim momentem obrotowym?

Opublikowano
6 biegowy daje rade ale po 4 latach już nie to samo. Pod małą górkę na prawdę mała nie chciał zmienić biegu i trzeba było przyspieszyć żeby nie męczyć samochodu. Ale z wyborem ci nie pomogę powiem tylko tyle że ja miałem 20d 177 km i byłem zadowolony znaczy żona :lol: