Skocz do zawartości

Zabrane prawi jazdy we Włoszech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Spotkała mnie nie miła niespodzianka dzisiaj we Włoszech, pracuje tu i mam włoski dowód i meldunek. Pracuje jakies 6-7 miesięcy zawsze, pózniej wracam do polski. Poruszam sie na polskim prawku i samochod na polskich blachach. Jadąc rano do kraju zatrzymała mnie policja włoska. I sie dowiedziałem ze przepisy sie zmieniły a miałem stare prawo jazdy bez daty ważności i mi zabrali. Dali kwitek żebym wrócił do domu. Powiedzieli ze mogę iść do urzędu w Polsce i powiedzieć ze zgubiłem i wyrobić nowe, albo powiedzieć prawdę ze zostało zatrzymane przez włoską policję. Mam zrobic jak chce bo dla nich to prawo jazdy nie ważne. I pytanie czy oni pózniej nie wyślą prawa jazdy do polski i żebym bigosu sobie nie narobił jak powiem ze zgubiłem. Jakies rady? Ktoś mniam może to przykre doświadczenie ?. Zaniedbałem bo miałem dawno wymienić bo sie nawet rozklejalo. Jestem w austri teraz, miałem kontrole ale nic Austriak sie nie czepiał. Ciekawe jak bedzie w Czechach. Zatrzymali dokument a nie uprawnienia. Troche chaotycznie napisałem ale jestem po paru kawach i jeszcze kawał drogi do domu. Z góry Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jedź ostrożnie, powiedz prawdę i wszystko powinno być ok. Policja dała Ci pokwitowanie przecież.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Odesla do Polski mimo nieważności.Idź do urzędu i pokaż zaświadczenie.Dostaniesz nowe bez problemu
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Spotkała mnie nie miła niespodzianka dzisiaj we Włoszech, pracuje tu i mam włoski dowód i meldunek. Pracuje jakies 6-7 miesięcy zawsze, pózniej wracam do polski. Poruszam sie na polskim prawku i samochod na polskich blachach. Jadąc rano do kraju zatrzymała mnie policja włoska. I sie dowiedziałem ze przepisy sie zmieniły a miałem stare prawo jazdy bez daty ważności i mi zabrali. Dali kwitek żebym wrócił do domu. Powiedzieli ze mogę iść do urzędu w Polsce i powiedzieć ze zgubiłem i wyrobić nowe, albo powiedzieć prawdę ze zostało zatrzymane przez włoską policję. Mam zrobic jak chce bo dla nich to prawo jazdy nie ważne. I pytanie czy oni pózniej nie wyślą prawa jazdy do polski i żebym bigosu sobie nie narobił jak powiem ze zgubiłem. Jakies rady? Ktoś mniam może to przykre doświadczenie ?. Zaniedbałem bo miałem dawno wymienić bo sie nawet rozklejalo. Jestem w austri teraz, miałem kontrole ale nic Austriak sie nie czepiał. Ciekawe jak bedzie w Czechach. Zatrzymali dokument a nie uprawnienia. Troche chaotycznie napisałem ale jestem po paru kawach i jeszcze kawał drogi do domu. Z góry Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

No to źle Ci powiedzieli, że w PL możesz sobie prawko wymienić - chyba że uprzedzony o odpowiedzialności karnej za zeznanie nieprawdy lub zatajenie prawdy oświadczysz, że Twoje miejsce zamieszkania znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przy czym że:

a) przebywasz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej przez 185 dni w każdym roku kalendarzowym:

-ze względu na swoje więzi osobiste i zawodowe albo

-z zamiarem stałego pobytu wyłącznie ze względu na swoje więzi osobiste, albo

b) przebywasz regularnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ze względu na swoje więzi osobiste, a jednocześnie, że ze względu na swoje więzi zawodowe kolejno przebywa w co najmniej dwóch państwach członkowskich Unii Europejskiej, albo

c) przebywa nieregularnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ze względu na swoje więzi osobiste, ponieważ przebywa w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej w celu wypełniania zadania o określonym czasie trwania, albo

d) przebywa na terytorium innego państwa ze względu na podjęte w tym państwie studia lub naukę w szkole.

Nie wiem, jak we Włoszech podchodzą do sprawy, ale zatrzymane prawka z Niemiec i Wielkiej Brytanii przysyłane są do Polski. Zresztą, z Polski też są obce wysyłane do krajów, w których były wydane - o ile dobrze pamiętam, wynika to z przepisów dyrektywy unijnej, która była przeniesiona do ustawodawstwa państw członkowskich UE (w tym do prawodawstwa włoskiego... teoretycznie).