Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam 325i (M50) 1991r. Jakieś 3 miesiace temu komputer (na diagnostyce) pokazał uszkodzoną sądę Lambda. Wymieniłem ją dopiero wczoraj na nową BOSCHa. Jest pewna poprawa, ale mam kilka pytań...

1) Po pierwsze z tej sondy wychodzą 4 przewody: czarny, szary i 2 białe. Czy to jest wszystko jedno który biały jest który?

2) Stara sonda trzymała się tak słabo, że wykręciłem ją palcami. Na ile poprawawa wynika z działania sondy, a na ile z tego, że po prostu dokręcając nową uszczelniłem układ wydechowy?? Tzn. skąd mam wiedzieć, że ta sonda działa jak trzeba? :| Tyle czasu jeździłem praktycznie bez sondy i jakoś to bylo... ;) Jak sprawdzić czy nowa napewno działa?? Tylko i wyłącznie podłączeniem do komputera?

I jeszcze pytania z innej beczki...

1) Jak daję dużo gazu to rury pluja wodą... To jest skroplona para, brudy z benzyny, czy coś innego... Skąd to się bierze?

2) Jak się bardzo szybko kopnie pedał gazu to obroty rosną jakby po bardzo krótkiej chwili (po wymianie sondy ta chwila jest jeszcze krótsza ;) ). Czy to tak powinno być?

Pozdrawiam!

Opublikowano

jeśli chcesz wiedzieć czy sonda działa poprawnie, to napisz jakie masz spalanie przy normalnej jeździe ... i napisz co to jest dla Ciebie normalna jazda :wink:

samo uszczelnienie nie ma za wiele do rzeczy, choć to faktycznie trochę dziwne, że wykręciłeś palcami

z tego co pamiętam (kiedyś zmieniałem sondę) to kabelki białe można zamieniać, ale poczekaj aż jeszcze się ktoś wypowie :?

co do pozostałych pytań, to masz LPG?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Na spalanie trzeba będzie chwilę poczekać. Przeliczyłem sobie właśnie to co było przed wymianą i wychodzi jakieś 16 - 17 litrów benzyny po mieście przy normalnej ;) jeździe.

Normalnie jest wtedy, gdy nie rozpędzam sie jak pociąg towarowy, ale biegów 1, 2, 3 uzywam do rozpędzania i nigdy nie wyje silnik, zwyczajna spokojna jazda po mieście, ale bez przesady :)

Nie mam LPG.

Chodzi mi o to, że niektórzy mówią, że spalali po 25 litrów benzyny na 100km, samochód był bardzo mało zrywny, śmierdziało paliwo, a jak wymienili sondę to jak ręką odjął. A u mnie nic tak drastycznego ani nie było, ani nie nastąpiło, choć sąda była cała czarna i taka, jak napisałem... :| I właśnie się zastanawiam czemu?

Opublikowano
Z tego co wiem, to sonda czteroprzewodowa jest z podgrzewaniem i właśnie te dwa białe kabelki są od grzałki i można je zamieniac.