Skocz do zawartości

Wahacze e46 co wybrać Meyle czy Lemforder?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu zamówiłem wahacz do mojej e46, wybór padł na Lemfordera. Słyszałem o nim dużo dobrego, część wydaje się być solidna więc zamówiłem. Wczoraj przyszła paczka a w środku wahacz firmy Meyle HD. Mam możliwość zwrotu lub zostawienie Meyle i zwrot różnicy w cenie. Teraz się zastanawiam, teoretycznie jeśli chodzi o trwałość to oba wahacze powinny dać radę. Zastanawiają mnie natomiast właściwości jezdne. Czy pomiędzy tymi dwoma wahaczami zauważę jakaś różnicę? Gdzieś przeczytałem że po wymianie na Meyle auto stało się twardsze i ogólnie zmieniły się właściwości jezdne. To prawda? Jest coś w tym? Mi zależy na jak największym zbliżeniu się do oryginału pod kątem właściwości jezdnych. Meyle spełni ten warunek?

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano

Jeśli chcesz się zbliżyć do oryginału to tylko Lemforder.

Natomiast za komfort to bardziej odpowiada tylna tuleja wahacza i w przypadku tulei Meyle będzie twardo.

Za wahaczami Meyle HD przemawia wysoka trwałość na polskich wybojach oraz możliwość wymiany sworzni.

Opublikowano
Polecam Meyle HD. Od 3 lat mam nic się nie dzieje ;) no i tak jak kolega napisał masz wymienne sworznie :) :cool2:
Opublikowano

Ja osobiście lubię twardo, więc jeśli Meyle jest twardsze, to nie zauważyłem.

Mam wahacze i tuleje Meyle HD od dokładnie dwóch lat i 40 tyś. i wszystko sztywne.

Plus ewidentnie taki, że można sam sworzeń wymienić w razie potrzeby.

Opublikowano
  • Autor
Hmm.. czyli podsumowując. Sam wahacz nie ma wpływu na twardość zawieszenia i nie zauważę różnicy we wlaściwościach jezdnych między meyle a lemforderem?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja w ostatniej mojej e46 zmieniałem z Lemfordera a Mayle HD i absolutnie żadnej różnicy nie odczułem. A wymienne sworznie to oczywista zaleta, w moim przypadku dla obecnego właściciela, oczywiście.
Opublikowano
  • Autor

W takim razie wybór pada na Meyle. Przekonaliście mnie. :)

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam