Skocz do zawartości

e46 n42b20, nierówna praca na zimnym silniku, Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż od dłuższego czasu moje bmw męczy pewien problem, a mianowicie źle pracuje na zimnym silniku, a jeszcze dokładniej gdy na dworze jest temperatura poniżej 10stopni. Objawy do falowanie obrotów 700-400, trzęsie całym samochodem oraz brak reakcji na dodanie gazu. Gdy chce wkręcić silnik na obroty zaczyna migać Check, gdy przestane gaśnie. W lato mi to nie przeszkadzało ponieważ było ciepło i objawy te nie wystepowaly wcale lub tylko przez chwile. Teraz gdy przyszła jesień jest to na prawdę uciążliwe. Dodam iż kiedy auto się zagrzeje, czyli po ok. 2-3min, silnik chodzi równiutko i wzorowo. Nie wiedząc bo może być przyczyną wymieniłem już komplet świec, jedną cewkę zapłonową, oraz nawet listę wtryskową (myśłałem że może któryś z wtrysków jest walnięty). W celu ukazania objawów podaję link do filmu który wrzuciłem na YT:

Pomocy!

Opublikowano

Brzmi jak Traktor :D :D :D

Podłącz pod kompa... :cool2:

Opublikowano
  • Autor
Byłem u dwóch mechaników pod kompem u obu nie wykazało żadnego błędu ;(
Opublikowano
Miałem podobny przypadek, chodzil bardzo nierówno na zimnym jak u ciebie, okazalo sie ze cewka na 3-im cylindrze padla, po wymianie jak reką odjął. Mi wyskoczyl błąd cewki czy coś w podobie, ale nie oznacza ze u ciebie będzie to samo. A propo liswy to mozna sprawdzic prosto cisnienie wiec szkoda wydanej kasy. Sprawdz filtr i czy niema nieszczelnosci aż po obejmy bo u ostatniej wizycie u gazownika zapomnial że istnieje!
Opublikowano

Ja tuż przed remontem głowicy miałem podobny dźwięk jakby nie pracował na wszystkich cylindrach nie wiem czy dokładnie taki jak u Ciebie ale dość charakterystyczny..

Silnik odpalałem przejeżdżałem może z 200m po czym gasł i ciężko było go odpalić i utrzymać na obrotach do czasu aż się zagrzał, po zagrzaniu jeździł... tyle że mój konsumował litr oleju na 200km. Też pamiętam że miałem objawy migania check'a - jak go wtedy mocno przygazowałem to check się pojawiał na stałe i widać było błędy na komputerze. Wypnij jeszcze kostkę od valvetronika i sprawdz czy sa jakieś różnice. Pamiętam że vanos wydechowy robił mi też falowanie obrotów tyle że to sie działo także na ciepłym silniku..

Opublikowano
  • Autor
Dziwne jest również to iż nie zawsze ma takie objawy. Często jest tak że odpalę go i chodzi bez zastrzeżeń... Jest to dość irytujące, bo gdy myślę że wszystko jest już ok to za dwa dni znowu zaczyna ciężko palić;/
Opublikowano
Czapka do zdjęcia i rozrząd oraz valvetronic do sprawdzenia.
Opublikowano
Byłem u dwóch mechaników pod kompem u obu nie wykazało żadnego błędu ;(

Ja to jak sam nie sprawdzę błędów , to mechanikowi nie ufam ;) Sam sprawdź błędy , poszukaj na forum jak skonfigurować kompa z kablem, jaki program ściągnąć . Ładnie jest tutaj wszystko opisane.

Czapka do zdjęcia i rozrząd oraz valvetronic do sprawdzenia.

Czapkę , to można ściągnąć jak do kościoła wchodzisz , a tutaj okazać się może pierdoła :lol:

Kiedyś pamiętam , że czujnik temperatury powodował podobne objawy , tyle że RACZEJ (choć nie koniecznie) wyskoczył by jakiś błąd.

Pomyśl coś w tym zakresie , i zorganizuj podłączenie pod kompa .

Opublikowano

Czapkę , to można ściągnąć jak do kościoła wchodzisz , a tutaj okazać się może pierdoła :lol:

Kiedyś pamiętam , że czujnik temperatury powodował podobne objawy , tyle że RACZEJ (choć nie koniecznie) wyskoczył by jakiś błąd.

Pomyśl coś w tym zakresie , i zorganizuj podłączenie pod kompa .

Znam trochę ten silnik, naprawiałem ich kilka i uwierz, że wiem co mówię. Czujnik temperatury w N42 to mega rzadkość, zaś często i gęsto siada rozrząd, Vanosy i valvetronic, zwłaszcza w takich z przebiegiem 100 tys (+200 tys) km z allegro :) Głupia nieszczelność dolotu, bądź przewodów odmy, uszczelki bagnetu będzie powodowała błędy, falowanie obrotów itp.

Tematów w internecie o tym jest masa, wystarczy wejść na jakiekolwiek forum o tematyce bmw, wszędzie te same usterki, te same objawy.

Z diagnozą tego silnika jest słabo, do kilku kluczowych czujników nie ma dostępu, a jak ktoś się opiera tylko na tym ze komputer pokazuje błędy bez analizy problemu, to wymienia czujniki wału, wałków, przepływkę, cewki a samochód jak nie jechał tak nie jedzie dalej, za to pokazuje ze uszkodzone jest jeszcze coś innego - ot taki zgrywus :D