Skocz do zawartości

M50B25 uszkodzony kanał wodny w uszczelce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wymieniam właśnie pokrywę rozrządu w moim silniku M50B25 NV i przy wyciąganiu uszkodziłem tą część uszczelki zaznaczoną na foto:

http://i.imgur.com/vqB1qa9.jpg

Urwana jest mw. tak jak zaznaczone na foto, czy konieczna jest już w 100% wymiana uszczelki?

Opublikowano
Przy zakładaniu pokrywy niestety wyłamało całkiem - rwiemy głowicę. Zamówiłem uszczelkę ELRING - 150 zł w sklepie u mnie w mieście. Powiecie coś o tej firmie? Śruby głowicy kupować nowe? Jest na forum coś o dokręcaniu głowicy? Moment dokręcenia który wyczytałem czyli 30 nm nie jest za mały?
Opublikowano
Mozesz próbować zawsze silikonem to naprawić a nie zaraz głowice zrywać..
mam wrażenie że nigdy nie zdejmowałeś przedniej pokrywy rozrządu w m50 .

mój błąd przepraszam za niedopatrzenie tematu :wink:

Opublikowano

Dobra, SWAP można powiedzieć że udany, pierwsze odpalenia bez czujnika TPS (nie mam), przepływki, sondy lambdy.

Niestety po dodaniu gazu gaśnie, chyba że się delikatnie go dodaje.

W poniedziałek rwiemy głowicę. Kupiłem dzisiaj uszczelkę ELRING (150 zł) i jest tam instrukcja dokręcenia głowicy (30-32 nm, później 2 razy po 90 st, właściwa kolejność itd)

Czy konieczna jest wymiana szpilek w każdym przypadku? Głowicę ściągam tylko po to żeby wymienić tą uszczelkę. W innych silnikach takie szpilki dokręca się z 2 razy większym momentem i wytrzymują.

Opublikowano

Niektóre źródła podają wartości 30-35Nm + 2*90° ale to już zależy od producenta uszczelki, najlepiej zastosować się do zaleceń Elringa.

Śruby najlepiej dać nowe gdyż zazwyczaj są one jednorazowe, ponieważ dokręca się je na granicy sprężystości i istnieje ryzyko "wyciągnięcia się" szpilki co już nie zagwarantuje prawidłowego dociągnięcia głowicy.

Koszt nowego kompletu szpilek nie jest przesadnie duży w granicach 80zł.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Ok, skoro głowicę ściągnę, to już zrobię żeby było raz a porządnie (wezmę sobie ją do domu, zawory dotrzeć można, uszczelniacze powymieniać.

A czym to jest spowodowane że nie chciała na obroty wchodzić i przy dodawaniu gazu gasła?

Opublikowano
Dopiero przekładałem silniczek krokowy, przepływomierz, kolektor dolotowy ze sprawnego M50B25. Żadnych zmian, proszę o pomoc gdyż to mój jedyny samochód i nie mam możliwości jak się poruszać teraz nim
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przepływka wisi i nie wiadomo coś tam jeszcze zmodził.Podłącz wszystko jak bozia przykazała i zacznie normalnie pracować.Odpal daj mu trochę czasu niech się rozgrzeje i będzie ok.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Czujniki wału i wałka sprawne?

A jak można to sprawdzić? Co do czujnika wału miałbym podejrzenia, wymieniałem tą osłonę w której czujnik mocowany jest bo silnik był po wypadku i była wgnieciona-pęknięta. Czyli idę zrzucać głowicę, bo pasuje tą uszczelkę wymienić, wtedy będę mógł zalać płynem układ i silnik będzie mógł się normalnie rozgrzać.

Nie uśmiecha mi się też wydawać 150 zł na ten czujnik, gdy się np okaże że mój jest sprawny a to nic nie pomoże.

Opublikowano
Czujniki wału i wałka sprawne?

A jak można to sprawdzić? Co do czujnika wału miałbym podejrzenia, wymieniałem tą osłonę w której czujnik mocowany jest bo silnik był po wypadku i była wgnieciona-pęknięta. Czyli idę zrzucać głowicę, bo pasuje tą uszczelkę wymienić, wtedy będę mógł zalać płynem układ i silnik będzie mógł się normalnie rozgrzać.

Nie uśmiecha mi się też wydawać 150 zł na ten czujnik, gdy się np okaże że mój jest sprawny a to nic nie pomoże.

INPA albo DIS, lub dobry koleżka który użyczy Ci na moment sprawny czujnik ze swojego auta :). Ja dałem chyba z 50zł za używkę i jeździ do dziś.

Pozdrawiam.