Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam na oku E46 2000r sprowadzone przez Polaka na niemieckich numerach wywozowych(wazne ubezpieczenie)powiedzial ze cena rejestracji to 1200zl ciekawi mnie to jak by to wygladalo...jaka umowe trzeba spisac skoro on figuruje(tak mi sie wydaje)na umowie zakupu od niemca..
Opublikowano

Witam

Kupowalem auto w podobny sposob jak Ty i zrobilismy to w ten spoob,ze po prostu spisalismy umowe kupna-sprzedazy z pominieciem posrednika-Polaka.

Wydaje mi sie ,ze w ten sposob mozna ominac duzo papierkowych spraw.

Co do calkowitego kosztu przerejestrowania to w tej chwili nie mam pojecia,kiedys za sama karte pojazdu trzeba bylo wybulic 500PLN :mad2:

Teraz podobno ta sama karta kosztuje okolo 75 PLN... :lol:

2FST4U
Opublikowano

w 1200 zlotych zmiescic sie bedziesz mial ogromny problem .. bardziej licz na jakies 1500-1600 i to przy umowie na 100 euro ..

poza tym gdybyscie spisali w polsce umowe miedzy polakiem a niemcem z pomienieciem niemca to w przypadku sprawdzenia faktcyznej faktury u niemca (urzedy sie zarzekaja ze beda kontrolowac) mozesz miec problemy ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Nie są w stanie sprawdzić nigdy , i to przenigdy żadnej umowy w Niemczech. Przede wszystkim Niemiec nie ma obowiazku posiadania umów kupna sprzedaży (brief jest wystrczajacym dokumentem posiadania) , poza tym w jaki sposób nasz urzad ma sprawdzic MILION umów ?? I za czyje pieniądze ?? W jaki sposób ? Dzwonic do każdego ?? Wysyłać polecone ? Czy jezdzić po europie ? Kto to bedzie tłumaczył (rozmówki polsko - niemieckie ?? :lol: )

Nie ma żadnych szans zeby zweryfikować jakąkolwiek umowe.

Opublikowano
lagadula : ale panie w urzedzie zawsze twierdza ze beda sprawdzac .. :8)
Opublikowano
lagadula : ale panie w urzedzie zawsze twierdza ze beda sprawdzac .. :8)

w tym roku wszyscy urzędnicy jadą na wakcje do Niemiec

Opublikowano
Hie hie hie hie ..... A rzad "taniego państwa" nauczy wszystkich niemieckiego :D
Opublikowano
Witam mam na oku E46 2000r sprowadzone przez Polaka na niemieckich numerach wywozowych(wazne ubezpieczenie)powiedzial ze cena rejestracji to 1200zl ciekawi mnie to jak by to wygladalo...jaka umowe trzeba spisac skoro on figuruje(tak mi sie wydaje)na umowie zakupu od niemca..

Ja kupiłem tak z pominięciem niemca i jest ok.

Co do kosztów to są następujące:

akcyza - 60% od kwoty zakupu

tłumaczenia 160 PLN

karta pojazdu 75 PLN

opłata recyklingowa 500 PLN

tabkice ni pamiętam ok 150 PLN

znaczki skarbowe ok 30 zł

i to by było wszystko a i trzeba się uzbroić w cierpilowść bo ja załatwiałem wszelkie formalności w 2 tygodnie- masakra - przynajmniej w warszawie

Opublikowano

zapomniales o przegladzie - 170 zlotych ..

i zwolnieniu z vat - 150 zlotych ..

poza tym to dosc drogiego tlumacza miales (ja sie wyrobilem w 55 zlotych ..)

Opublikowano

takie ceny w wawie, oczywiście ok 100 km od wawy znalazłem tłumacza za 80 zł ale mi się nie kalkulowało.

To wszystko nic bo nadzwyczajną rekompensatą była pierwsza przejażdżka swoim BMW której nie zapomnę :lol: :dance:

Opublikowano
kurcze wczoraj mi minelo 5 dni od dat na umowie...czy beda z tego powodu jakies problemy w celnym??liczy sie data na fakturze czy data na przegladzie??
Opublikowano
kurcze wczoraj mi minelo 5 dni od dat na umowie...czy beda z tego powodu jakies problemy w celnym??liczy sie data na fakturze czy data na przegladzie??

Liczy się data przekroczenia granicy.

sie ma

Opublikowano
Chyba jednak liczy się data zakupu. Ja za to zapłaciłem karę-160 zł za 3 dni spóźnienia. Dopadli mnie trzy miesiące po zarejestrowaniu.
Opublikowano
chyba raczej nie, ojciec kupił okulara 2.7cdi , było wpisane 300 euro, babka tak samo gadała, że sprawdzą, że koła kosztują więcej i wogóle, jak narazie prawie rok po zakupie i nic strasznego sie nie stało.
Opublikowano
czyli zostawic te 100 i nie pisac nowej umowy np na 400, aha i który kurs Euro brac?? z dnia zakupu czy z dnia skladania dokumentów do celnego??