Skocz do zawartości

Manual, skrzynia ręczna w F30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

W F25 X3 20i miałem automat. Fajny jak ktoś sporo jeździ w mieście. Poza tym bardzo tęsknię za manualem. Lubię auto "trzymać za mordę", mieć 100% poczucie kontroli.

W 20i automat mi się nie do końca sprawdził ponieważ:

- Przy sporej masie i niższym momencie obrotowym jak w dieslu automat musiał często redukować, kręcić silnik, generalnie brakowało mu momentu. Podejrzewam, że z dieslem mogłoby być dużo lepiej.

- Tryb Eco zupełnie nie do użycia w ogóle. W Comfort też mułowaty. Tryb sport w porządku, ale tu z kolei silnik utrzymywał wysokie obroty, co było męczące. Brakowało czegoś pośredniego między comfort a sport.

- Mój automat nie miał trybu żeglowania. Brakowało mi wrzucenia na luz. Ten w F30 już ma? On działa tylko w trybie eco?

- Dodatkowe 8 tys zł, teraz wydałbym je na mocniejszy silnik

- Najmniej istotne, ale nieco się nudziłem. Jazda automatem przypomina kierowanie autem w grze komputerowej :mrgreen: Ile można sztywno siedzieć i nic nie robić. Manual wymusza nieco ruchu co w dłuższej trasie jest lepsze np. dla kręgosłupa. :D

Teraz gdy jeżdżę autami z manualem, to cieszę się jak dziecko. :mrgreen:

Czytałem Wasze opinie, w różnych wątkach dotyczących polecanej skrzyni. Większość z Was poleca automat, argumenty to:

+ Wygoda (ok, fakt. ale ja kupuję diesla, a tu trzeba mniej machać, zresztą nie mam problemu z manualem)

+ Bardzo szybki (fakt, przy przyśpieszaniu mogę dwoma rękoma trzymać kierownicę plus szybsze odejście od aut z manualem)

+ Trudniej sprzedać manual (ok to do mnie trafia, chociaż ja akurat dbam o auta jak mało kto, więc później sprzedaję auto w takim, że przed wystawieniem ogłoszenia znajomi ustawiają się w kolejce).

Mimo wszystko rozważam pójście pod prąd i wybór manuala. Mam tylko jeden problem. Nigdzie nie ma wersji demo F30 z manualem. Nie wiem jak pracuje. W testach dziennikarzy spotkałem się z opinią, że sprzęgło jest przesunięte nieco w prawą stronę, co powoduje konieczność przyjęcia nieco skrzywionej postawy? Czy ktoś z Was ma manual? Proszę o wrażenia, opinie jak się sprawdza.

Opublikowano
  • Autor

I jeszcze: jak ten manual sprawdza się w dieslach?

W nowym Passat B8 manual ze 150 KM dieslem jest zestopniowany na pierwszym biegi ze sprzęgłem bardzo zero-jedynkowo. To znaczy często mi się dławił, trzeba ruszać bardzo dynamicznie i na półsprzęgle, aby silnika nie zgasić. Trudno ruszyć delikatnie. I rozpędzanie na jedynce wymaga wysiłku, jest nieprzyjemne. Jak w F30?

Opublikowano

Też jestem fanem manuala, mam u siebie i jak najbardziej polecam.

Nie chciałem automatu, choć dodawali za darmo do mojego konfiga.

Ale ja mam benzynę. Do diesla odradzam, gdybym kupował diesel'a to tylko automat. No i żeglowania nie ma w F3X manual.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Diesel w manualu to porażka. Jest dokładnie odwrotnie niż to co piszesz - biegi trzeba zmieniać co chwilę, a jedynkę dosłownie sekundę po ruszeniu.

Tryb wybiegu w automacie nie zależy od budy tylko od rocznika, w początkowych F30 też nie było chyba.

Opublikowano
  • Autor
Do diesla odradzam

Dlaczego?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Matematyka:

F30 320d przy obrotach 4000 ma na jedynce 38km/h, na dwójce 69km/h

F30 320i przy obrotach 6500 ma na jedynce 51km/h, na dwójce 98km/h

Obroty podałem dla osiąganej wtedy maksymalnej mocy.

Miałem 9 lat temu, E91 320d z manualem. Jednym słowem katastrofa.

Chyba, że ktoś jest kucharzem i lubi mieszać czymś w garku i w samochodzie.

A teraz 8 biegowy automat (nie ma co porównywać do 6 biegowego w E90)

- niższe spalanie przy 140km/h manual ma 2300obr a automat 2000obr

- ciszej

- launch control (chyba tylko w wersji automat sportowy)

-

Opublikowano
Krótki pierwszy bieg w dieslu w warunkach miejskich to porażka. Mam taką kombinację w E90 i drugi raz bym wybrał automat. Randall ma 100% racji.
kupię 540i E39 po lifcie, sedan
Opublikowano
  • Moderatorzy

Wrażenie porażki automat + diesel potęguje moc i moment diesla w BMW.

Masz 190KM i 450Nm i samochód nabiera momentalnie prędkości na jedynce

Gdy jest 100-140KM dzieje się to dużo wolniej.

Weź też pod uwagę, że nie kupisz 330d 258KM z manualem, a 340i o mocy 326KM kupisz z manualem.

A poza tym 8 biegowy jest tak sprawny, że nawet 316d z automatem jest szybsze do setki niż wersja ze skrzynia manulna

Opublikowano
  • Autor
Matematyka:

F30 320d przy obrotach 4000 ma na jedynce 38km/h, na dwójce 69km/h

F30 320i przy obrotach 6500 ma na jedynce 51km/h, na dwójce 98km/h

Obroty podałem dla osiąganej wtedy maksymalnej mocy.

Miałem 9 lat temu, E91 320d z manualem. Jednym słowem katastrofa.

Ciekawe porównanie na liczbach, coś nowego.

Zatem chodzi o krótki pierwszy bieg i potrzebę częstszego machania. Czy coś jeszcze? Poza szybkością, spalaniem.

Ps. Jeździcie w mieście na drugim biegu do 80-90 km/h? :mrgreen:

Opublikowano
320d ma duzy moment obrotowy (400 Nm) w porownaniu do 320i (270 nM) co daje lepsza elastycznosc i powoduje bardzo dobra wspolprace ze skrzynia automatyczna. Maksymalny moment obrotowy w dieslu dostepny jest od 1750 obr/min, czytalem ze na nizszych obrotach 320d brakuje mocy, bez automatu oznacza to ciagle problemy przy ruszaniu. Automat ma tez mozliwosc manualnej zmiany biegow, ale przy efektywnosci pracy skrzyni w trybie automatycznym z tej funkcji rzadko kiedy sie korzysta

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
  • Moderatorzy
Ciagle trzeba pamiętać żeby nie spaść poniżej 1500 obr bo nie chce jechać wtedy. No tak 1300 minimum. Tego najbardziej nienawidzę, jedzie ktoś przed Tobą, przyhamuje tak do 15-20 km h i nagle trzeba przyspieszyć. Albo redukcja na 1. z szarpnięciem bo inaczej się nie da, albo 1100 obrotów na dwójce i męczenie silnika żeby jednak się rozpędzić z 2.
Opublikowano
  • Autor
Rozumiem. Czy często mieliście problemy z przyduszeniem i gaszeniem silnika? Bo ja tak miałem w dieslu z manualem, sądziłem, że to kwestia wprawy, poznania napędu.
Opublikowano
Jezdzilem f20 116i w manualu kilka dni i mimo smiesznej mocy ten zestaw (rwd + benzyna + manual) dawal sporo radochy. Do 320i bym chyba bral, ale juz 328i wolalbym w automacie.
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
  • 8 lat później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A jak z żywotności jednej i drugiej skrzyni?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii