Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem z odpalaniem mojego BMW, może się nie znam za dobrze ale sprawa jest dziwna lub inaczej mówiąc specyficzna mianowicie przykład z dzisiaj : idę do samochodu przekręcam kluczyk zaczynam kręcić kręce z 3 sekundy przestaje, przekręcam kluczyk ponownie zaczynam kręcić 3 sekuny nie dłużej akumulator zaczyna słabnąć i po chwili nie ma siły kręcić rozrusznikiem słychać tylko cykanie. Rozłączam akumulator idę do domu na 2h wracam podączam i samochód odpala z dotyku.

Czasem właśnie tak jest że momentalnie pada akumulator ( choć w rzeczywistości nie ) i tylko cyka a czasem jest w stanie dłużej pokręcić.

Kropka na akumulatorze cały czas zielona, akumulator 100ah exide nawet go ważyłem ważył 27 kg.

przykład z przed tygodnia też nie chciał odpalić ale dłużej kręcił i pomogło psiknięcie plaka. Pompa progowa nowa w inpie na zapłonie ma 4mbar natomiast rail pressure jest 0 czy tak powinno być ? czy te problemy z odpalaniem to może być pompa wysokiego ciśnienia ?

Sam już nie mam pojęcia co to może być ;/ ;/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już prędzej bym zakładał przelewający wtrysk, niż pompę CR.

Ale skoro jest jakiś problem z prądem, to sprawdź dobrze klemy, bo po 2 kręceniach akumulator raczej nie "słabnie".

Ew. problem z samym rozrusznikiem.

Opublikowano

Korekcje wtrysków w inpie raczej w normie, dużo czytałem i podobno spora cześć ludzi po wymianie czujnika ciśnienia paliwa na listwie cr przestała mieć problemy. I tak myślę czy nie zacząć od wymiany tego czujnika, wymieniał ktoś z was ??

Jakim kluczem go odkręcić i czy konieczne będzie zdjęcie całego kolektora ?

P.S - może z tym akumulatorem to jakiś dziwny przypadek, naprawdę dziwny :D

Opublikowano

Czy ja wiem taka sytuacja przydarzyła mi się już kilka razy, stałem nawet kiedyś na środku skrzyżowania i nie mogłem odpalić i wtedy kręciłem z dobrą minutę aż odpalił ( oczywiście z przerwami nie non stop ) i tak kilka razy się zdażyło wiec moze aku dostało mocno w dupkę. Wziałem dzisiaj na górę i ładuje prostownikiem.

Podczas wyprawy 100 km też po dojechaniu do celu nie mogłem odpalić psikłem plakiem i od strzała dlatego zamierzam zacząć od tego czujnika bo dużo ludzi pisze że może mieć wpływ na odpalanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korekcje wtrysków w inpie raczej w normie,

Korekcja może być idealna 0.0, a wtrysk może przelewać.

Korekcje nie są jedynym wyznacznikiem poprawnej pracy wtryskiwacza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i ile taki test przelewowy może kosztować u mechanika ?

6 strzykawek kupujesz w aptece, z metr wężyka i samemu to zrobisz za mniej jak 20pln.

Nie widzę sensu latać po mechanikach z takimi rzeczami.

Opublikowano

6 strzykawek kupujesz w aptece, z metr wężyka i samemu to zrobisz za mniej jak 20pln.

Nie widzę sensu latać po mechanikach z takimi rzeczami.

Jeszcze jak byś powiedział jaką średnicę tych wężyków i jak to dokładnie podłączyć bo nigdy tego nie robiłem :) i nie chcę coś źle zrobic rozumiem że wężyk ze strzykawką wpinam w to : https://www.google.pl/search?q=bmw+e39+530d+wtryskiwacze&biw=1920&bih=989&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIvOGh7PyFyAIVSUoUCh1eVwyi#imgrc=OpaZG85I16O7ZM%3A a co z tymi wężykami co są pomiędzy wtryskami ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze jak byś powiedział jaką średnicę tych wężyków i jak to dokładnie podłączyć bo nigdy tego nie robiłem :)

O ile dobrze pamiętam, to 3.2mm.

5 wtrysków ma 2 rurki do przelewu, i wygląda to tak, że po jednej zaślepiasz, a do pozostałych zapinasz strzykawki.

6 wtrysk ma tylko jedną rurkę, i tam podpinasz się ostatnią strzykawką.

Przygotuj się że stare wężyki przelewowe trzeba będzie wymienić, bo jak nikt tam nie zaglądał to zapewne są stwardniałe i nie będą trzymać po ponownym montażu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Miałem kiedyś podobny przypadek. Jak silnik był rozgrzany po trasie to raz na jakiś czas miał problem z odpaleniem. Podczas odpalania kręcił bardzo wolno a czasami nawet stawał rozrusznik. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na rozładowany/uszkodzony akumulator lub uszkodzony rozrusznik. Jednak wystarczyło poczekać i po chwili kręcił jak szalony. Po kilku kilkusekundowych próbach odpalał. Problem zwiększył się gdy przyszły mrozy i wtedy poniżej -10 stopni też był problem z odpalaniem. Podejrzenie padło na wtryski. Zrobiłem test przelewowy po którym okazało się że jeden wtrysk mocno leje. Wymieniłem ten wtrysk i wszystkie problemy z odpalaniem zniknęły. Tak wiec mogę śmiało potwierdzić że mocno lejący wtrysk może powodować zatrzymanie pracy rozrusznika nawet przy dobrze naładowanym akumulatorze.

Pozdrawiam,