Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

Przy silnym bocznym wietrze, szczególnie na autostradzie, przy szybszej jeździe czuję u siebie bardzo dużą wrażliwość na podmuchy , muszę mocno korygować tor. Czy tez to zauważyliście ? Mam zawieszenie komfortowe i koła 19' i nawet w trybie sport bardzo mnie to denerwuje. Nawet pasażerowie sa w stanie to wyczuć, ze muszę walczyć z kierownicą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale czego oczekujesz od wysokiego auta?

Jak mam boxa ma dachu też mocniej czuję boczny wiatr.

PS. Jedyne co bym sprawdził to ciśnienie w oponach

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ale czego oczekujesz od wysokiego auta?

Jak mam boxa ma dachu też mocniej czuję boczny wiatr.

PS. Jedyne co bym sprawdził to ciśnienie w oponach

1. Większość dziennikarzy ( i nie tylko ) wychwala prowadzenie sie F15.

2. Bez przesady z tą wysokością - sa większe, np. ostatnie moje auta to vany, które powierzchnie boczna miały z pewnością wiekszą.

3. Jeździłeś F15 ? A szczególnie przy silnym wietrze na autostradzie ?

PS. Sprawdzę oczywiście, a przy okazji - nie mam na szczęście czujników ciśnienia w oponach, ale auto powinno pokazać alarm o spadku ciśnienia - orientujecie sie jak duży musi to być spadek ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak mozesz nie mieć czujników ? Sa seryjnie od chyba 10 lat. Albo czyta z abs albo z wentyli. Tak czy owak odpowiedni komunikat by sie pojawił, w innym wypadku mógłbyś jechać na przebitym runflacie nie wiedząc o tym..
Opublikowano
Jak mozesz nie mieć czujników ? Sa seryjnie od chyba 10 lat. Albo czyta z abs albo z wentyli. Tak czy owak odpowiedni komunikat by sie pojawił, w innym wypadku mógłbyś jechać na przebitym runflacie nie wiedząc o tym..

Nie mam typowych czujników TPMS, spadek ciśnienia jest wykrywany pewnie z ABSu, ale nie jest to tak precyzyjne jak TPMS i dlatego pytam, bo kiedyś jak przebiłem oponę to szybciej usłyszałem, ze cos jest nie halo, niż pojawił sie komunikat zkomputera

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi brakowało ponad 0.5 bar zanim pokazało że jest coś nie tak.

Nie jeździłem F15 ale jeździłem różnymi samochodami przy silnym wietrze i im większy tym mocniej sie to czuje Ale to też zależy od autostrady i siły wiatru

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja tez mam z abs i jakies 0,3-0,5 bar zaczyna pokazywać juz. Mysle ze mniejsza różnica nie jest odczuwalna. Ale sprawdzić nie zaszkodzi :) w tym roku jak wracałem A1 z wakacji to tez był taki wiatr ze trzeba było walczyć z autem pomimo ze jest małe i sztywne.. No ale cały czas nie powinno chyba tak byc.
Opublikowano

U mnie jest tak samo.

Z tego co pamiętam boczny wiatr przy prędkości powyżej 160 km/h i nie było już komfortowo.

Zawsze można jeździć wolniej :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Na A1 wiatr bywa czasem bardzo silny na odcinku Płn-Strykow. Pamietam ze byl dzien jak jechalem 110km/h i nosilo mnie po szosie, chyba wtedy naprawde nikt nie jechal szybciej niz 120kmh - poprostu masakra.

Ale jak nie ma wiatru to na tej samej trasie mozna cisnac ogniem i autko jak na szynach. Najgorsze sa te momenty jak wypada sie z terenu oslonietego barierami...

Przy odpowiednim cisnieniu w oponach F15 jest swietnie nadajacym sie do szybkiej jazdy autem :cool2:

Edytowane przez ///MM
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Leciałem F25 po A1, wiatr boczny nieźle dawał się we znaki a przede mną meganka (którą doganiałem) po opuszczeniu osłony barier wyleciała na bariery rozgradzające pasy, mnie tylko zakołysało.

Gościowi co całą Polskę pokrył barierami "ozdobnymi" urwał bym co nieco

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Co do wiatru - w aucie porównywalnej wielkości czułem jeszcze większy wpływ wiatru bocznego.

Więc nie, nie zauważyłem, żeby jak na swoje gabaryty moja X5 była jakoś bardzo na wiatr podatna.

Wręcz przeciwnie - myślałem, że będzie gorzej.

Prędkość testowa - umiarkowana: 150-170.

Inna rzecz, że ostatnio (do listopada) jeździłem raczej tylko motocyklem - to się dopiero czuło boczne podmuchy....

więc może jestem nieobiektywny.

Co do prowadzenia przy większych prędkościach - nigdy wcześniej nie jeździłem takim dużym autem z wysokimi prędkościami.

Ale porównując do małego osobowego, starego autka, to od okolic 200KM/h, rewelacji nie ma.

Ale jak pisałem - porównuję auta zupełnie innego typu.

• 2 lata później...
Opublikowano
Ciekawe czy autor znalazł odpowiedź na swoje pytanie, ja mam taki problem w e61 to moje trzecie bmw kombi (wczesniej kilka e39) i nigdy nie miałem takich problemów, wiatr wcale nie musi byc jakis mocny, poza latem na autostradzie zawsze jest lipa, szarpaki niczego nie pokazały, nie wiem. tzry lata tak jezdze i jest bez zmian.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień amory, zmieniłem na sportowe przystosowanie i jest dużo lepiej nawet z boxem i 200 km/h mimo że wcześniej też nie narzekałem

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!