Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zakupiłem samochód, skrzynia automat, brak gazu, filtr paliwa,oleju,powietrza,olej,świece wymienione, aku dobry, objaw jest taki:

Zimny silnik: kręci bardzo długo, trzeba ponowić próbę kilka razy by odpalił, przy kręceniu dodawanie gazu pomaga wtedy lepiej załapuje, czasem słychać stuki i jakby "stawiało" motor w sensie zatrzymywało.

Ciepły silnik: na początku na ciepłym palił od strzała, jednak teraz objawy są dokładnie takie same jak na zimnym.

Przy dodawaniu gazu na zimnym/ciepłym tylko z obrotów jałowych (gwałtowne wciśnięcie pedału przyspieszenia) tak jakby się krztusił. mniej więcej do 2 tys. potem idzie elegancko do wysokich obrotów.

przy delikatnym wciśnięciu gazu wkręca sie no obroty bez żadnych niepożądanych objaw i dźwięków.

Dodatkowo: Już dwa razy zgasł (zrobiłem nim od zakupu 100 km) podczas jazdy raz normalnie podczas dojezdzania do progu zwalniającego, drugi raz przy parkowaniu na wstecznym biegu.

Silnik nagrzewa się szybko (kolejny problem to brak ciepłego nawiewu i w ogóle słabo wieje nawet na 4 biegu)

moje pomysły:

Czujnik położenia wału

Czujnik temperatury

Fajki od cewek?

Rozrusznik

Proszę o porady jest to moje pierwsze BMW i pierwszy silnik sześciocylindrowy dlatego proszę o wyrozumiałość doświadczonych użytkowników.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do sprawdzenia obydwa czujniki-wału i wałka.

Podepnij komputer i zobacz jakie są błędy.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

rozrusznik nie ma nic do tego.

diagnoza programem powie ci wiele, bedziesz od razu wiedział gdzie szukać przyczyny i co naprawiać czy wymieniać. W ciemno to pół auta wymienisz i dalej nie naprawisz.

Sprawdź również szczelność dolotu do kolektora, wszelkie wężyki czy nie dziurawe, najważniejszy ten duży gruby od filtra do kolektora.

szukam
Opublikowano

Ok, dzięki za porady dzisiaj popołudniu oddałem do znajomego mechanika, jutro może coś będzie jasne jak się podłączy pod kompa.

Jak będę coś wiedział to napiszę ciąg dalszy historii. Gdyby jeszcze komuś coś wpadło do głowy proszę o podzielenie się wiedzą:)

Opublikowano

Witam,

Nie udało się uzyskać połączenia z silnikiem, łączy się z każdym innym programem (hamulce,ABS, i reszta) z silnikiem jest napisane, że nie można uzyskać połączenia, samochód nie odpowiada.

Co może być przyczyną? W ciemno wymieniać cokolwiek to rzeczywiście kiepski pomysł...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie, że kiepski pomysł tak w ciemno.

Auto nie jest czasami po zmianie silnika? Często jest tak po swap-ach i nie można dojść co i jak.

Jednak postaraj się od kogoś skombinować te dwa czujniki żeby tylko podmienić i zobaczyć. Bo jest bardzo prawdopodobne, że po wymianie któregoś i/lub obydwu auto odżyje.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Jest szansa na podłączenie w poniedziałek. Nie macie jakiegoś kontaktu w Krakowie bądź okolicach by to ogarnąć?

W sumie potrzeba tylko podłączyć i zobaczyć jakie błędy wyświetla.

Silnik oryginalny na pewno.

Dzisiaj mechanik sprawdzał ciśnienie na tłokach wyszło ok ale świeczki te które są wsadzone od 3 dni już są okopcone na czarno. Sonda, zbyt bogata mieszanka??

przepływka jest z 2013 roku nieoryginalna ale czysta.

Dzisiaj wsiadłem u mechanika, raz chodzi idealnie, za chwile gaśnie na wolnych, obrotomierz się wyłącza na pracującym silniku nagle lub kontrolki się zaświecają te co przy starcie,

Raz odpala od strzała, raz trzeba kręcić kilka razy.

Rozumie ktoś coś z tego?

Zostało już tylko to.

reszta ogarnięta do tego zrobione dzisiaj drążki kierownicze(były oryginały BMW), sworzeń wahacza, filtr kabinowy. plus reszta z wcześniejszych postów.

Panowie dajcie namiar na kogoś aktualnego w Krakowie kto ma program. Orientuje się czy ten kolega XEON z Bibic jest dalej aktualny? Jutro spróbuje dzwonić.

Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Opublikowano

Witam, nie udało się podłączyć, jednak sprawdziłem czujnik położenia wałka rozrządu i się okazało że kable w nim są całkowicie rozizolowane i zniszczone,

Teraz moje pytanie mam oryginał BMW o numerze seryjnym: 12 14 1 730 028 From:09/01/1991 wyciągnięty z auta.

natomiast nigdzie w Polsce nie jest dostępny ten czujnik tylko drugi z numerem seryjnym: 12141703221 (09/01/1994 — ), nonexchangeable retrospectively

W dowodzie mam data pierwszej rejestracji 10.01.1994.

Znalazłem w sieci kilka porad że te dwa czujniki są wymienne jednak mocno się nad tym zastanawiam zwłaszcza po tym co jest napisane na realoem.

na tej stronie jest napisane że może być i taki i taki z tego co rozumiem? i dlaczego 221 to czujnik położenia wału a ten co miałem nazywają tam czujnikiem impulsów? da się sprawdzić jakoś jaka jest głowica

i czy będzie pasował ten 221 ?

https://pl.bmwautoparts.net/pl/katalog/czesci/11_1282/JA61834/0/0/0/0/0

Macie może jakiś pomysł skąd to dostać u nas>? czy zamawiać z innego kraju (85-100$)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do M50 poszukaj używanego. O ile się nie mylę to powinien być tam taki metalowy.

Od M52 nie pasuje.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Kupiłem używkę dokładnie taką samą jak była, nowy taki kosztuje ponad 500 zł i jest dostępny za 10 dni w kraju w BMW. (dokładnie tak jak mówisz końcówka jest metalowa)

Świece dokładnie takie oznaczenie jakie ma być NGK. jednak tak jak pisałem po włożeniu ich i pracy silnika przez 20 km znów są okopcone na czarno,

kompresja zmierzona na zimnym równo koło 11 na każdym cylindrze.

Może ciśnienie paliwa? pompa? Filtr jest nowy

Cewki wystarczy podpiąć multimetr na zapłonie włączonym na każdej cewce by sprawdzić czy działa?

Jakieś pomysły jeszcze? może jutro uda mi się go zaciągnąć do innego gościa na ten komputer ale totalny brak czasu z powodu pracy.

Po włożeniu dzisiaj czujnika odpala już ale ciągle chodzi na trzy cylindry i rozkręca się do 2,5 tys. obrotów max potem jakby odcina, czasem strzeli w filtr,

Można w takim stanie przejechać jakieś 15 km do innego mechanika? bo tam się mogę podpiąć pod kompa

Czy taka jazda jest ryzykiem, że stanie się coś poważniejszego?

Panowie proszę o pomoc bo kupiłem auto i przestało robić po wymianie podstawowych elementów, które robi sie po zakupie(Filtry,oleje, płyny, świece, itd)

Sytuacja jest co najmniej ciężka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podmień cewkę na tym cylindrze który działa nie tak jak trzeba. Przełóż z innego cylindra.

Dobrze by było podpiąć pod komputer. Czujnik który wymieniłeś był jednak uszkodzony skoro po wymianie uruchamia się normalnie.

Posprawdzaj wszystkie kostki. Może coś nie styka lub nieświadomie poruszyłeś i brak jest styku.

Jeżeli nie chodzi na wszystkich cylindrach to nie ryzykował bym jazdy bo nieprzepalone paliwo pójdzie w wydech gdzie może się zapalić, przez tyle kilometrów na pewno zniszczysz katalizator.

Kiedyś sam tak zrobiłem w innym aucie przy awarii listwy zapłonowej i odradzam taka jazdę.Zaholuj po prostu, to najlepsze wyjście.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

ok. Cewki ogarnę jutro. dzięki za porady. Bardzo chętnie bym go zaholował bo to żaden problem tylko szkopuł w tym, że to automat, a automaty nie przepadają za holowaniem.

Może uda się wypożyczyć przyczepę lawetę do swojego auta, w ostateczności zapłacić majątek za normalną lawetę. Termin mam dopiero koło poniedziałku/wtorku więc pomyślę nad tematem.

Poinformuję Was jak w temacie się coś zmieni. Dzięki raz jeszcze.