Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni zauważyłem problem z odpalaniem. Wkładam kluczyk włączam zapłon, kontrolki świecą wszystko działa jak należy ale jak chcę odpalić auto to nie ma żadnej reakcji. Wyciągam kluczyk, wkładam jeszcze raz i za którymś razem się udaje. Nie dzieje się tak za każdym razem. Czasami odpala odrazu. Proszę o pomoc co to może być. BMW E46 320D Touring 150KM 2004r.

Opublikowano

Nie byłbym taki pewien, ale mówię to na przykładzie hondy civic w bmw może być inna logika ewentualnie tylko jeden poziom imo.

W civicu była dwa stopnie imo jeden od pompy drugi od rozrusznika/zapłonu itp.

Gdy włożyłem kluczyk przekręciłem w pozycję do zapłonu uruchamiała się pompa paliwa, ale nie startował rozrusznik więc moduł od strony pasażera z imo padł a dokładniej jedna kość kupiłem tanio zestaw naprawczy i wymieniłem uszkodzony element i działało to.

Niezależnie od tego trzeba wszystko sprawdzić po kolei i tak.

Opublikowano

Miałem problem z kostką stacyjki i objawy były takie, że nie pojawiały się żadne kontrolki po przekręceniu kluczyka.

Dopiero po poruszaniu kablami wokół kostki, kontrolki się zapalały i zapalał normalnie.

Co do rozrusznika to też to miałem, można powiedzieć w komplecie z kostką stacyjki.

Nie kręcił, tylko cykał. Dodam że działo się to po rozgrzaniu silnika.

Ostatecznie wyczyściłem styki w kostce stacyjki co rozwiązało problem.

Rozrusznik przeszedł wymianę szczotek i wymianę tzw. automatu/bendiksu